KrFU-topp provosert over Solberg-besøk på landsmøtet
Statsminister Erna Solberg (H) dukket opp på KrFUs landsmøte dagen før delegatene skal stemme over samarbeidsspørsmålet. Da ble påtroppende nestleder provosert.
Solbergs overraskende besøk på KrFUs landsmøte fredag kveld bidro til å skjerpe frontene i ungdomspartiet før lørdagens debatt om moderpartiets veivalg i norsk politikk fram mot neste stortingsvalg.
KrFU-leder Martine Tønnessen vil ha KrF inn i regjeringen i likhet med de to avtroppende nestlederne. De to påtroppende nestlederne har på sin side advart sterkt mot å tre inn i en regjering der også Frp sitter.
Provoserende påvirkning
– Jeg reagerer veldig sterkt. Det er lagt opp til ren lobbyvirksomhet for at vi skal inn i regjeringen hennes, sier påtroppende første nestleder Nikolai Berlund Skogan til NRK.
Han sier han blir provosert fordi det er svært ulike synspunkter i partiet, og fordi utfallet av ungdomspartiets avstemning lørdag er helt åpent.
– Det vil ha veldig stor påvirkning at hun kommer og mater vårt landsmøte med regjeringens ideologi, sier Skogan.
Solbergs opptreden var verken omtalt i landsmøteprogrammet eller i statsministerens kalender. Ifølge NRK har hun aldri besøkt landsmøtene til Fremskrittspartiets Ungdom eller Unge Venstre.
Gjennomslag
I åpningstalen argumenterte Tønnessen for sitt syn.
– Jeg vet det vil være veldig mange ulike syn i salen. Men for meg personlig har saken vært enkel. Jeg mener vi må i regjering, sa hun ifølge Vårt Land.
Avklaringen kom ikke som noen overraskelse. Fredag morgen tonet hun flagg i NRK:
– Jeg mener at KrF vil få mest igjen i regjering. Det er bare sånn vi kan ha hånden på rattet og være med i dag-til-dag-avgjørelser, sa hun.
Hareide åpen
KrFU har tre representanter i KrFs landsstyre som samles fredag 28. september. Samme organ møtes på nytt 9. november – og innen den tid er forventningen at partileder Knut Arild Hareide er klar for å gi sin anbefaling til partiets veivalg.
Ifølge NRK-kommentator Lars Nehru Sand er NRK kjent med at Hareide langt fra er fremmed for å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og eventuelt også Senterpartiet. Sammen med SV vil de fire partiene ha flertall på Stortinget.
SV-leder Audun Lysbakken sier til NTB at han ikke vil delta aktivt i noe frieri til KrF, fordi han vil respektere partiets interne prosesser. Men han legger til at SV vil forhandle med partier som er villig til å forhandle med dem.
Under sperregrensen
Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i BT skriver at dersom Hareide råder partiet til å søke samarbeid med Ap fram mot neste valg, kan konsekvensen fort bli at Solberg-regjeringen går av.
Utfordringen er at store deler av KrFs velgermasse identifiserer seg selv som borgerlige. Meningsmålinger har vist at en stor del av KrF-velgerne foretrekker Erna Solberg fremfor Jonas Gahr Støre som statsminister.
Før stortingsvalget i fjor høst avklarte KrF at partiet ville søke regjeringsakt, at de ville støtte Solberg som statsminister, men ikke ville sitte i regjering med Frp.
Partiet fikk 4,2 prosent oppslutning og mistet to mandater.
Siden den gang har Hareide kjent et vedvarende gufs fra sperregrensen i nakken. Gjennomsnittet på fem stortingsmålinger så langt i september er 3,6 prosent. Det holder til en minigruppe på Stortinget med tre mandater, ifølge Poll of polls.
Geografisk splittelse
KrFUs landsstyre sa med knapt flertall nei til å gå inn i regjering da de behandlet spørsmålet i august.
Vårt Land skriver at det er sterkest ja-stemning i ungdomspartiets fylkeslag fra Rogaland og Agder, som er blant de med flest delegater på landsmøtet, mens fylkeslagene fra Østlandet og resten av landet vipper mot å vende tommelen ned. Dagen før debatten er det ingen som våger å tippe på utfallet, ifølge avisen.