KrFU-topper i e-post: «Dere dolker oss i ryggen»
– Vi er sjokkert og frustrert, sier KrFU-topp til Dagen. Han er én av 23 KrFU-ere bak et brev til delegater som vil stemme for å felle regjeringen på KrFs landsmøte. Les hele brevet her.
Dagen har fått tilgang til e-posten, som skal være sendt tirsdag formiddag. Du kan lese den i sin helhet nederst i artikkelen.
Saken ble først omtalt av VG
E-posten har tittelen «Et grovt tillitsbrudd», og det slås fast at ungdomspartiet nå er i en tillitskrise.
– Før valget av nytt sentralstyre var alle enige om at vi ikke skulle blande mening i retningsvalget og valget av tillitsvalgte. Det forholdt vi oss lojale til, med den konsekvens at dere nå dolker oss i ryggen ved første veikryss, heter det i e-posten.
Advarer mot å trosse vedtak
KrFU er splittet i spørsmålet om hvorvidt partiet bør følge partileder Knut Arild Hareides råd og søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller fortsette samarbeidet med dagens regjering. Helgen før Hareide ga sitt råd, stemte imidlertid KrFUs landsmøte for at KrF skal bli en del av dagens regjering.
E-posten er sendt til KrFUs to nestledere Nikolai Berglund Skogan og Edel-Marie Haukland, samt sentralstyremedlemmene Emma Løvaas Akyeampong, Karine Skoglund og Kristofer Olai Ravn Stavsen.
Avsenderne advarer mot følgene av å stemme mot KrFU-landsmøtets vedtak.
– Vi har respekt for at dere ikke ønsker å stemme mot egen overbevisning, men da må dere heller trekke dere og gi plassen til noen som kan stemme i tråd med det organisasjonen har vedtatt, heter det.
KrFU-leder Martine Tønnessen bekrefter overfor NTB at delegasjonen til landsmøtet har mottatt brevet.
– Dette vil vi diskutere internt, og jeg ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, skriver hun.
– Sjokkert og frustert
Dagen har snakket med en av brevskriverne.
– Vi er sjokkert og frustrert, sier David Pletten Aasgard, leder i Hordaland KrFU.
– Vi har hatt en solid forankret demokratisk prosess som har pågått i lang tid. Det var ikke dette vi var enige om. Den fløyen som taper en sak, må forvente å forholde seg lojalt til vedtaket, sier Aasgard.
KrF Kvinner og fylkesledere i flere fylkeslag har gjort klart at deres delegasjoner ikke skal dra på det ekstraordinære landsmøtet i KrF med bundet mandat.
– Hvorfor skal KrFU være den eneste delegasjonen med bundet mandat?
– Vi møter på vegne av KrFU, som er en egen organisasjon i motsetning til fylkeslagene og KrFK. På alle landsmøter har KrFU stemt etter KrFUs program uavhengig av hva man selv mener.
– Bryter vedtak
Med 47 stemmer for og 33 stemmer imot vedtok landsmøtet i KrFU i september at de ønsker moderpartiet inn i regjering.
– Alle vet at dere er delt i spørsmålet. Er ikke det naturlig at det viser igjen i delegasjonen dere sender til landsmøtet?
– KrFUs delegasjon fronter alltid politikken de er valgt på, sier Aasgard og viser til et omstridt abortvedtak for to år siden i KrFU hvor et knapt flertall vedtok at kvinnen skal ha siste ordet.
– Den gangen opptrådte vi lojalt mot flertallet, sier Aasgard.
– Til nå har mange påpekt at debatten i KrF er ryddig og respektfull. Dere bruker svært sterke ord i brevet. Bidrar dere til en ufin debatt?
– KrFU har en debattkultur hvor vi kan debattere alle saker, enten det gjelder rus, abort, kontantstøtte eller engangsstøtte. Vi tar alle debatter.
– Tar dere ikke personene, ikke debatten, i dette brevet?
– Her er det våre fremste sentrale tillitsvalgte som velger å bryte et vedtak som er gjort. Det må du snakke med dem om.
Vil ikke trekke seg
Verken Skogan eller Haukland har noen planer om å trekke seg som delegater til det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november.
– Jeg har brukt lang tid på å vurdere hva jeg skulle gjøre, og prøvd å være så fair som mulig. Dette er ikke en omkamp, det er min oppriktige overbevisning at delegatene må få stemme fritt. Derfor stiller jeg som delegat 2. november, skriver Haukland i en SMS til NTB.
Skogan skriver i en SMS til VG at han ikke har tenkt å trekke seg som landsmøtedelegat. Han mener ungdomspartiet kan lære av måten moderpartiets ledelse håndterer ulike synspunkt på, og maner til respekt for at et mindretall kan tenke annerledes.
– Jeg ønsker ikke å kommentere noe ut over dette, skriver han i en SMS til NTB.
Flertall for Høyre-samarbeid
Under KrFUs landsmøte på Gardermoen 22. september stemte 47 for å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, mens 33 stemte for ikke å gå inn i dagens regjering. Vedtaket ble gjort helgen før partileder Knut Arild Hareide ga sitt råd.
Hver av de fem som vil stemme for Hareides linje har 6,6 delegater fra ungdomspartiets landsmøte i ryggen, mens de sju som vil inn i dagens regjering har 6,7 landsmøtedelegater bak seg.
– Flertallet på KrFU-landsmøtet blir reflektert i vår delegasjon, skriver Skogan i en SMS til VG.
--------
Les hele brevet her:
Til KrFUs landsmøtedelagsjon v/ delegatene Nikolai Skogan, Edel-Marie Haukland, Emma Løvaas Akyeampong, Karine Skoglund og Kristofer Ravn Stavseng Kopi til KrFUs leder, resterende sentralstyremedlemmer og generalsekretær
Det var med stor forbauselse at vi forrige uke kunne lese i diverse medier at dere fem kommer til å trosse landsmøtevedtaket vårt om å anbefale KrF å gå inn i Solberg-regjeringen.
For oss fremstår denne handlingen helt uforståelig, og det blir ikke bedre etter å ha fulgt argumentasjonen i media. Det hevdes nemlig at «situasjonen er helt ekstraordinær» og at «situasjonen har endret seg dramatisk».
Her er vi helt uenige. Situasjonen i Norge er helt lik i dag, som det den var ved KrFU sitt landsmøte i september. Det har ikke vært nyvalg og det parlamentariske grunnlaget er helt likt. Venstre har ikke gått ut av regjeringen.
Det er ingenting substansielt som har endret seg. Det eneste er at Knut Arild Hareide omsider har gitt sitt råd til partiet, et råd nestlederne og 5 av 8 stortingsrepresentanter er uenige i.
Det fremstår også svært rart at ingen av dere fremmet forslaget om å gå til venstre da vi faktisk hadde en prosess i partiet. For dere visste veldig godt at det hele veien var mulig å fremme forslag, også på landsmøtet. Det ble attpåtil aktivt spurt tidlig i prosessen om noen ønsket et alternativ som innebar å felle regjeringen og gå til venstresiden. Det tok ingen av dere til orde for, og det er deres fulle og hele ansvar.
Dersom den lange og grundige prosessen i ungdomspartiet vårt skulle hatt noe som helst legitimitet, burde det vært en selvfølge at delegasjonen stemmer samlet på KrFs landsmøte, akkurat som om det skulle vært en lignende voteringssituasjon i KrFs landsstyre. Resultatet nå er en fullstendig utvanning av vedtaket og prosessen, hvor nær halvparten av delegatene aktivt kommer til å trosse landsmøtevedtaket.
Det er ikke greit, og et direkte hån mot alle oss som la ned både tid og krefter før og under landsmøtet for å argumentere for vårt syn. Det vet vi at dere også gjorde, men dere må innse at dere tapte dette slaget.
Vi er mange som har sterke meninger både på den ene og den andre siden, og vi er på begge sider overbevist om at vårt standpunkt er det beste for KrF. Dette legitimerer derimot ikke det valget dere har tatt.
Dere står selvfølgelig fritt til å engasjere dere i saken og forsøke å påvirke inn mot KrF-fylkeslagene deres, men det er rett og slett uakseptabelt å kjøre sololøp i KrFU nå.
Vi er derfor helt ærlige på at situasjonen nå er at vi er inne i en tillitskrise. Før valget av nytt sentralstyre var alle enige om at vi ikke skulle blande mening i retningsvalget og valget av tillitsvalgte. Det forholdt vi oss lojale til, med den konsekvens at dere nå dolker oss i ryggen ved første veikryss.
Vi har alle et mål om å fortsette som ett lag etter 2. november. Uansett hva landsmøtet lander på, kommer noen til å bli skuffet. Da er det avgjørende at alle føler at prosessen i det minste har vært ryddig og fair. Og det sier vi allerede tydelig fra om nå – dette vil ikke være tilfellet dersom dere kjører dette løpet ut.
Vi ønsker med dette brevet å være ærlige på hvordan vi opplever dette, og det er viktig for oss at dere forstår alvoret. Tilliten til alle fem er tynnslitt, og vi ber dere innstendig om å revurdere avgjørelsen når det gjelder plass i delegasjonen.
Vi har respekt for at dere ikke ønsker å stemme mot egen overbevisning, men da må dere heller trekke dere og gi plassen til noen som kan stemme i tråd med det organisasjonen har vedtatt.
Med vennlig hilsen
Jonas Andersen Sayed, fylkesleder i Rogaland KrFU
David Pletten Aasgard, fylkesleder i Hordaland KrFU
Hadle Rasmus Bjuland, fylkesleder i Agder KrFU
Kamilla Synnøve Nandrup Pettersen, fylkesleder i Østfold KrFU
Oda Valland Nordli, fylkesleder i Hedmark KrFU
Kristoffer Strand, fungerende fylkesleder i Troms KrFU
Eivind Skår, sentralstyremedlem
Rune Andre Sørtveit Frustøl, sentralstyremedlem og gruppeleder i Vest-Agder fylkesting
Jarle Aarbakke Tollaksen, direktevalgt landsstyremedlem og tidligere 1. nestleder i KrFU
Olaus Trygve Bjuland, tidligere 2. nestleder i KrFU
Kristine Banggren Gripsgård, landsmøtedelegat
Magnus Lie, landsmøtedelegat
Øyvind Skartveit, landsmøtedelegat og 1. nestleder i Hordaland KrFU
Espen Rogstad, lokallagsleder i Kvinesdal KrFU og 1. nestleder i Agder KrFU
Joel Ystebø, lokallagsleder i Bergen KrFU
Håvard Vedå, lokallagsleder i Hardanger KrFU
Constance Thuv, lokallagsleder i Fredrikstad KrFU og 1. nestleder i Østfold KrFU
Torkel Johannes Bjuland, lokallagsleder i Hå KrFU
Odd Kristian Nybø, lokallagsleder i Randaberg KrF og 1. nestleder i Rogaland KrFU
Stefan Avila, fylkesstyremedlem i Agder KrFU og tidl. fylkesleder i Vest-Agder KrFU
Jan Gunnar Mattingsdal, KrFU-representant i Rogaland fylkesting og tidl. fylkesleder i Rogaland KrFU
Håkon Faarlund Hetland, KrFU-representant i Rogaland fylkesting og tidl. fylkesleder i Rogaland KrFU
Marie Ljones Brekke, KrFU-vararepresentant til Stortinget og tidl. fylkesleder i Rogaland KrFU