Krigen i Gaza setter språk på timeplanen i Norge
I samarbeid med Menighetsfakultetet tilbyr et språkinstitutt emnene palestinsk arabisk og israelsk hebraisk i høst.
Når skoleåret sparkes i gang etter sommerferien, skal professor Amund Haave undervise i språkene som snakkes i Israel, i Gaza og på Vestbredden.
Det skriver Vårt Land.
– Steile fronter
Det er det frittstående Norsk filologisk institutt (PHI) som samarbeider med MF vitenskapelig høyskole om kurset i arabisk og hebraisk.
Språk er grunnleggende for å forstå en kultur eller et lands posisjon, sier Haave til avisen:
– Nå er det veldig steile fronter mellom de som primært støtter palestinerne og de som primært støtter Israel. Selv de som før har vært veldig gode allierte og snakket sammen – som muslimske og jødiske organisasjoner – merker jeg nå at de bruker mye skarpere ord. Både på sosiale medier, i aviser, gjennom offentlig samtale og samtaler på kaféer.
Bidrag til mer kunnskap
Ifølge PHIs nettside har MF og språkinstituttet samarbeidet siden januar 2019 «for å sikre høyere utdanning, forskning og formidling av historisk filologi og klassiske kulturspråk fra hele verden».
PHI skriver:
«Konflikten i Midtøsten er en av vår tids viktigste og mest kontroversielle politiske konflikter. Den angår ikke bare partene og landene i regionen, men har stor betydning for politiske prosesser i mange land i verden, deriblant Norge.»
De presiserer:
«Innholdet i kursene er ikke politisk, men tilbys som et bidrag til mer kunnskap om nyansene i de samfunn som preges av konflikten».
Arameisk ved forespørsel
Norsk filologisk institutt er det eneste stedet man kan ta kurs i moderne hebraisk, ifølge Vårt Land.
På internett er det derimot flere muligheter til å lære språket.
Klassisk hebraisk tilbys på flere teologiske institutter, blant disse MF selv.
Arameisk, som er det språket Jesus snakket, tilbys ved forespørsel, skriver instituttet på sin nettside.