KRIK anklages for å ha endret praksis knyttet til homofile

Bjørnar Vetrhus hevder KRIK i det skjulte har endret praksis om homofilt samlevende i lederposisjoner. Det blir avvist av ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Idrettsglede, trosglede og vekst. Det er dette de fleste forbinder med KRIK. Men i går kunne Vårt Land informere om at det er samlivssplid i organisasjonen. I artikkelen går det fram at frontene mobiliserer i forkant av organisasjonens generalforsamling 8. september. Styreleder Erlend Haus sier i en kommentar til avisen at han frykter splittelse i organisasjonen.

Fredag er det kalt inn til ekstraordinært styremøte. Det får Dagen opplyst av generalsekretær og idrettsprest Erling Ekroll. Han håper på en ryddig prosess og sier at det er viktig at begge sider opplever at de blir ivaretatt.

Gamle spilleregler

Artikkelen i Vårt Land har utgangspunkt i et Facebook-innlegg av Bjørnar Vetrhus, mangeårig medlem i KRIK. Han hevder at ledelsen i organisasjonen, med Erling Ekroll i spissen, skal ha endret spillereglene for KRIK i stillhet. Mens det tidligere sto at «det er ekteskapet som er Guds gode ordning for samliv,» står det nå at «det er ekteskapet mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for ekteskapet».

Vetrhus synes det er trist at KRIK ikke lenger ønsker at samlevende homofile skal være ledere. «Det bryter både med min kristne tro og menneskesyn,» skriver han.

Ekroll sier til Dagen at Vetrhus baserer det han skriver på feile fakta. Han avviser at det har skjedd en endring i samlivsveiledningen i KRIK etter 1981.

– Organisasjonen har aldri åpnet opp for at homofilt samlevende kan være ledere, understreker han.

Før Ekroll ble ansatt som generalsekretær i 2015 ble «mann og kvinne» fjernet fra spilleregelen. Det ble gjort uten å konferere med styret. Etter at Kirkemøtet sa ja til vigsel av homofile i 2016, var det mange som lurte på hva KRIK sto for i denne saken. I begynnelsen av 2017 ble formuleringen endret til slik den opprinnelig var. På generalforsamlingen i fjor ble det stilt spørsmål ved dette, og ifølge Ekroll ble det også gjort rede for.

– Men både i denne saken og i prosessen ellers har styret erkjent at de har vært for dårlige til å informere om at de tar saken på alvor og har satt i gang en prosess, sier han.

For å finne en løsning som begge parter kan leve med, er det satt sammen en referansegruppe som består av yngre og eldre medlemmer. De representerer begge syn og er invitert inn i prosessen.

– Det første møtet med gruppen er i august, så det er prematurt å skulle konkludere på generalforsamlingen i september. Det er viktig at arbeidet som er igangsatt blir gjennomført, sier han.

Grundig prosess

Ekroll har tro på at generalforsamlingen kan gå inn for å bli enige om å fortsette prosessen.

– Mitt utgangspunkt er at vi kan treffes og snakke om dette på en god måte, sier han.

I forkant av generalforsamlingen 8. september på KRIK Høyfjellssenter i Hemsedal mobiliseres det i begge leire.

– Kan du fortsette å lede organisasjonen om det kommer en regelendring?

– Det er ikke det jeg bruker energi på nå. Det viktigste for meg å finne en god vei i dette. Jeg forholder meg til at jeg er ansatt i KRIK ut fra de retningslinjene vi har nå. Det er viktig at vi har en bibelsk forankring i arbeidet som handler om å formidle evangeliet, sier han.

På Facebook offentliggjør Bjørnar Vetrhus en e-post fra styrerparet ved KRIK Høyfjellssenter. Der skriver Helene og Gudmund Juliebø at det å ha retningslinjer for ledere som er på kollisjonskurs med Guds Ord, er definisjonen på katastrofe for en kristen organisasjon. I ettertid beklager Gudmund Juliebø at e-posten, som skulle gå til noen få, kom på avveie.

– Det ble totalt sett uheldig, sier han.

Uheldig for organisasjonen

Juliebø har vært ansatt ved høyfjellssenteret i 13 år. Før det jobbet han sentralt i KRIK i fire år. Han reagerer på at det skal stemmes over et vedtak på generalforsamlingen som han mener ikke er tilstrekkelig behandlet i styret og som mangler konsekvensutredning.

– Det blir nærmest fremstilt som diskriminering, som en urett, å stille krav til ledere, men slik er det ikke. Det er noe alle organisasjoner gjør, sier han.

– Får det personlige konsekvenser for deg om KRIK åpner opp for at homofilt samlevende kan være ledere i organisasjonen?

– Det er for tidlig å svare på, men det er veldig uheldig for organisasjonen, mener han.

Helene Juliebø er enig med ektemannen og synes det er trist at frontene har blitt så harde.

– For meg er det viktig å få fram at dette handler om ledere. Når det gjelder deltakere, så er alle veldig velkomne. Vi kommer alle med våre liv og ønskes velkommen av Gud, understreker hun.

I e-posten skriver ekteparet at de frykter at organisasjonen skal komme inn på en ny og svært liberal akse i Kristen-Norge. De viser til KRIK-linjer på skoler som er eid av organisasjoner som ikke støtter samboerskap og homofilt samlevende. De frykter at ledere med et klassisk syn på ekteskapet skal slutte å engasjere seg og at mange foreldre vil vegre seg for å sende barna på KRIK-leir.

«Men viktigst av alt, KRIK mister med dette Bibelen som autoritet og rettesnor. Som en båt uten kjøl,» skriver de.

Powered by Labrador CMS