SENKER SKULDRENE: Ida Bjørntvedt (18), Oda Grødem (18) og Samuel Melby (17) er glade for å kunne senke skuldrene i forhold til kroppspress.

KRIK-leir med tiltak mot kroppspress

Blant annet må t-skjorten alltid være på. – Mange på vår alder føler at de må trene for å bli akseptert, sier ungdom på leiren.

Publisert Sist oppdatert

Flere forskningsprosjekt har de siste årene pekt på et økt utseendepress blant ungdom. For mange handler derfor trening mer om å se bra ut enn å ha det gøy. «Idrettsprest» Bjørnulf Tveit Benestad på den kristne idrettsleiren Arena mener det har skjedd en stor utvikling på kort tid.

– Ønsket om å se bra ut er ikke noe nytt. Men før sammenlignet vi oss gjerne med klassekamerater på skolen. I dag har man en hel verden man kan sammenligne seg med. I tillegg er det mye som er fikset på både før og etter et bilde på Instagram er tatt, sier Benestad.

Ungdommene Ida Bjørntvedt (18), Oda Grødem (18) og Samuel Melby (17) som er deltakere på Arena, bekrefter at det er mye snakk om utseende i deres generasjon. Det liker de dårlig.

– Det er ikke så mange som snakker om de gode, sunne delene av trening, for eksempel at man blir sterkere, sier de.

Finnes overalt

Arena er en sommerleir som årlig arrangeres av KRIK og har et program fylt med over 20 ulike aktiviteter som deltakerne kan være med på. Benestad tror at det er vanskelig å komme utenom kroppspress i dagens samfunn, også i kristne sammenhenger.

«Idrettsprest»: Bjørnulf T. Bjørnstad er opptatt av å imøte­komme det ytre presset som ungdommene opplever i dag.

T-skjorten på

Leiren har satt i gang flere tiltak for å imøtekomme kroppspress og selvbilde. Blant annet seminar av Alexis Lundh fra organisasjonen Tro & Medier, som snakker om å bli fri fra pornografi og seksualisering av kropp. På møtene taler Sigrid Flesjå Olsen om hvordan Guds bilde av deltakerne er.

– Vi legger også vekt på dette i ledertreningen vår, sier Benestad.

– Det er ikke så lett for oss å si «okei her er det fullt bloggeforbud», men vi har mange ting vi tenker gjennom både før og under festivalen. Vi oppfordrer for eksempel lederne våre til å beholde t-skjorten på selv om det kan bety at de må ofre å vise noen svetteringer. Hvis det kan være med å gjøre leiren litt lettere for en deltaker å være på, så er det viktig, sier Benestad.

Like forutsetninger

Benestad er tett på idretten i sin prestegjerning. Han er blant annet idrettsprest for utøvere som trener mot OL. Han mener KRIK sin visjon alltid har vært rettet mot at idrett skal være gøy.

– Jeg mener vi kan være oppmerksom på hvordan vi snakker om dette. Som småbarnspappa øver jeg meg på å spørre om sønnen min synes det han gjør er gøy, i stedet for å fokusere på hva han har prestert, sier Benestad.

I KRIK-sammenheng fokuseres det på å skape nye regler til allerede godt kjente aktiviteter slik at forutsetningene blir lik for alle. Ordet lek fremheves sterkt for å bygge ned press på prestasjon. Dette da ved å for eksempel gjøre noe som de fleste ikke har gjort før.

– Det kan være så enkelt som å si at alle må ha på ullsokker når vi spiller innendørs fotball, sier Benestad.

– Søk kunnskap

Benestad er opptatt av at kroppsfokuset ikke må være et tabu, men heller ikke få for mye oppmerksomhet. Han tror kroppspress også er et dilemma blant voksne.

– Jeg kjenner meg jo igjen. Jeg tror ikke dette gjelder bare ungdom. Selv oss oppover i tyve-trettiårene kan kjenne på det, sier Benestad.

– Jeg tror vi som oppvoksende foreldregenerasjon i dag må søke kunnskap om hvordan det er å være ung, være nysgjerrige og prøve å få en form for forståelse for hva barna våre står i. Det tror jeg er en viktig forutsetning for at vi kan være med å motvirke kroppspress, sier Benestad.

Guds autoritet

Benestad referer til teologiprofessor Marius Timman Mjaaland som i et intervju i avisen Vårt Land snakker om at ytre press har fått en stor rolle i dagens samfunn.

– Mjaaland sier noe om at når vi fratar Gud autoriteten over livene våre og for verdiene våre, så har vi bare oss selv og måle oss opp i mot, sier Benestad. Han fortsetter:

– Vi definerer selv hva som gir oss mening og verdi. Ut i fra dette perspektivet er det helt avgjørende å fortelle hva Guds bilde av oss er, sier Benestad.

Aktiv ungdom

Ungdommene Ida, Oda og Samuel er alle nye deltakere på leiren. Sammen er de med på aktiviteten Crossfit som er varierte treningsmetoder med relativt høy intensitet som blant annet styrketrening. De synes det er dumt at mange ungdommer opplever et kroppspress.

– Det er mange på vår alder i dag som trener for å bli akseptert, sier jentene.

– Nå skal helst både jenter og gutter ha markerte muskler, heller enn å være tynne, sier Ida.

Jentene mener kroppspresset er størst i ungdomsskolealderen.

– Få tenker det du tror

Samuel har vært med på Crossfit i to år. Han liker godt å trene, men kjenner seg igjen i følelsen av at det finnes et ytre press.

– Jeg fant ut at det ikke var vits i å tenke på det engang. Det er ikke så mange som bryr seg, som man kanskje tror selv, sier Samuel.

– Det er jo et press, det er det. Det synes jeg ikke er noe gøy. Men jeg tror det varierer fra person til person hvordan det oppleves, sier han.

– Hvordan er det å være på en så aktiv leir med tanke på dette?

– Jeg har ikke tenkt på kroppspress et sekund engang. Lederen vår på Crossfit er ganske «fit», men jeg tenker ikke på hvordan han ser ut. Jeg tenker på hvordan han oppfører seg som et forbilde for oss, sier Samuel.

Ungdommene tror mange lar seg påvirke av andre mennesker.

– Hvis noen spør spørsmål som «hvor mye tar du i benk» som gjerne er noe vi gutter snakker om, så sier jeg at det ikke er noe jeg bryr meg om, sier Samuel.

Mindre kroppsfokus

Ungdommene er enig at de ikke ønsker så mye fokus på kropp.

– Det kommer alltid til å være en del av samfunnet, men vi trenger å fokusere på andre ting. Vi trenger ikke legge ut bikinibilder og si at vi har fått kroppen gjennom trening. Vi kan heller snakke om gøye økter og inspirere hverandre, sier Oda.

Powered by Labrador CMS