KRINGKASTINGRÅDET: Eiri Elvestad, rådsmedlem og professor i mediesosiologi, mente det var riktig av NRK å lage og sende dokumentaren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kringkastingsrådet støtter NRKs Brunstad-dokumentar

Den mye debatterte dokumentaren om Brunstad Christian Church (BCC) ble kalt «viktig journalistikk» av Kringkastingsrådet. Et rådsmedlem kom også med et råd til ledelsen i trossamfunnet.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC) vært i mediene søkelys. Bakgrunnen er NRK Brennpunkts dokumentarserie «Guds utvalgte» som ble publisert 11. november, der første episode handler om sosial kontroll i BCC og de åndelige ledernes økonomi.

Episoden har fått massive reaksjoner, og resultert i over 300 klager til Kringkastingsrådet, NRKs rådgivende organ. Flertallet av klagene er fra medlemmer av menigheten. I tillegg er det sendt inn en klage fra ledelsen i trossamfunnet selv. Der skriver de at NRK forsøker å plassere BCC utenfor det norske samfunn og kultur «som et lukket og usunt miljø».

De avviser at sentrale personer beriker seg på medlemmenes bekostning, sosial kontroll og mangel på ytringsfrihet.

«Totalt sett et bilde som verken BCC eller det overveldende flertallet av medlemmer kjenner seg igjen i, og som leder til stigmatisering av en kristen minoritet», står det i klagen.

Kritisk journalistikk

Frank Gander, leder for dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK og Cecilie Ellingsen, prosjektleder i Brennpunkt, redegjorde for dokumentaren foran Kringkastingsrådet. De sa det er krevende og vanskelig å lage kritisk journalistikk om trossamfunn.

– Jeg har stor forståelse for at kritikk av maktstrukturer innenfor den enkeltes religion kan oppleves som et slags angrep. Dette er fordi privatliv, personlighet, egenbilde og nettverk ofte er tett knyttet til trosfellesskap, sa Gander innledningsvis.

NRK Brennpunkt sa de hadde god dokumentasjon for de økonomiske transaksjonene de forteller om i dokumentaren, og at det er en misforståelse at de kun baserte seg på lekkede e-poster fra en kriminell. Men de medga at det kan være krevende å henge med på dette når en ser episoden.

– Det er et utfordrende detaljnivå som kan være vanskelig å få med seg via flyktig tv-fortelling. Men nettopp fordi kravene til å dokumentere godt nok har vært så viktig for oss, måttet gjøre det slik, sa Ellingsen.

Kontakt med ledelsen

De sa at den største utfordringen i arbeidet hadde vært kontakten med den nåværende ledelsen i trossamfunnet, og at de gjorde gjentatte forsøk på å få dem i tale.

– Ledelsen sier de står for åpenhet, men nekter å stille opp å svare på vegne av trossamfunnet. BCCs ledere velger i stedet kun å svare på utvalgte spørsmål via e-post, advokater, egne blogger eller selvproduserte videosnutter. De har brukt måneder i forkant på å bygge opp et fiendebilde av NRK og spre desinformasjon internt i menigheten om journalistikken vi bedriver, sa Gander.

Videre sa de at NRK Brennpunkt har «ingen oppfatning om hvilket trossamfunn eller religioner som er bra eller dårlige».

– Vår intensjon har aldri vært å kritisere enkeltmedlemmer eller religion som sådan. Vårt fokus har vært å finne de negative sidene av maktstrukturer i norske menigheter ved å følger penger, makt og maktutøvelse og beskrive denne på en faktabasert og balansert måte, sa Gander.

DOKUMENTAR: De siste ukene har trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC) også kjent som «Smiths Venner» vært i mediene søkelys. NRK Brennpunkt sin dokumentar om trossamfunnet fikk støtte i Kringkastingsrådet. Bildet viser menighetens åndelige leder, Kåre Smith, i 2004. Foto : Berit Roald / NTB

Han avviste også kritikk om at NRKs dokumentar svekkes av at økokrim ikke har funnet noe straffbart forhold knyttet til BCCs økonomi.

– BCC avviser at lederne har nytt godt av å låne fra menighetens penger fordi alle regnskaper har blitt godkjent av en revisor og undersøkt av økokrim, uten at de fant noe straffbart. Men at en bank har godkjent regnskaper betyr ikke at de som er lånetakere har betalt tilbake lånene sine. Økokrim har heller ikke undersøkt de forholdene som NRK beskriver, sa Gander.

Vil ha bedre kildebruk

NRK Brennpunkt fikk bred støtte av kringkastingsrådet. Rådsmedlem Trude Drevland sa hun ønsket seg enda bedre kildebruk fra NRKs side, men mente programmet var svært viktig.

– Jeg håper at man lærer i BCC, som i andre trossamfunn, at åpenhet og tillit henger sammen og vil være uhyre viktig også i fremtiden. Tillit er i veldig stor grad basert på evnen til åpenhet og dokumentasjon, og kanskje sist men ikke minst, til ytringsfrihet, sa hun.


Rådsmedlem og sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sa at pressen har en oppgave om å utfordre og ettergå alle typer makt, også religiøs makt. Han syntes NRK Brennpunkt hadde gjort en god jobb med å dokumentere sosial kontroll, men var mindre imponert av den økonomiske delen av programmet.

– Det er mange ting som kastet opp i luften og seerne blir presentert som man kanskje ikke kommet helt i mål med. Når røyken har lagt seg er det lån i en internbank som er tatt opp av Kåre Smith og Bernt Aksel Larsen, og som det er ulike meninger om det er i strid med internbankens retningslinjer eller ikke.

Rådsmedlem Bushra Ishaq kalte dokumentaren for «viktig journalistikk» og «helt i tråd med NRKs samfunnsoppdrag». Flere av rådsmedlemmene hadde også forståelse for at dokumentaren var krevende for medlemmer av menigheten.

– Det er sånn når du er en minoritet i et samfunn at du ser deg selv som angrepet omtrent hele tiden. Det har jeg selv direkte erfaring med. Man subjektivister verden ut fra eget ståsted og ser at resten av samfunnet er i mot deg. Da er det viktig at minoriteter får si hvordan de opplever det og får en stemme, sa rådsmedlem Akhtar Chaudhry.

Råd til BCC

Eiri Elvestad, rådsmedlem og professor i mediesosiologi, mente det var riktig av NRK å lage og sende dokumentaren.

– Som flere har vært inne på er medienes særlige oppgave og rolle i et demokratisk samfunn å undersøke om ledere og andre myndigheter opptrer kritikkverdig.

Hun mente NRK hadde tatt innvendingene i BCCs klage på alvor, og svart saklig på dem. Til slutt kom Elvestad med et råd til ledelsen i BCC:

– Jeg vil gi et råd til lederne i BCC som ikke møter for å svare på NRK sine spørsmål og forsøker å undergrave kritikken mot dem ved å vise til påstander om at NRK er del av en påvirkningsoperasjon. Da fremstår det som om ledelsen har noe å skjule og inntrykket av lukkethet blir bekreftet for oss uforstående. Skal vi fortsette å ha høy tillit til hverandre i det norske samfunnet, noe vi har, er vi avhengig av at lederne i samfunnet møter opp og svarer på kritiske spørsmål. Ikke bare i kanaler de styrer selv, men også i kanaler underlagt Vær-Varsom plakaten, sa hun.

– Svært skuffet

Berit Hustad Nilsen, styreleder og informasjonsansvarlig i Brunstad Christian Church (BCC), reagerer på Kringkastingsrådets behandling av klagene.

– Jeg er svært skuffet over Kringkastingsrådets ensidige og lettvinte behandling av en komplisert sak, sier hun til Dagen.

– Brennpunkt-redaksjonen unngikk alle poeng i vår omfattende klage, og leste ikke opp en eneste av de over 300 klagene som var kommet inn. Det viser at det er et temmelig smalt rom for kritikk av NRKs metoder, sier Hustad Nilsen.

Powered by Labrador CMS