MILEPÆL: – Rådsmøtet i november blir den første milepælen i omstillingen, sier generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland i Normisjon. Bildet er fra generalforsamlingen til Normisjon i 2015.

Krisemøte etter millionunderskudd

– Grepene er såpass store at vi vil forankre dem bredt i organisasjonen, sier Normisjons styreleder, Hallgeir Solberg.

Publisert Sist oppdatert
Styreleder: Hallgeir Solberg er landsstyreleder i Normisjon.

Utvidet rådsmøte

På styremøtet sist helg var økonomien et sentralt tema for det nye landsstyret som ble valgt på generalforsamlingen i sommer.

Styreleder Hallgeir Solberg sier til Dagen at det nå blir satt i gang en omstillingsprosess som vil ta organisasjonen inn i flere faser fremover. Noe av det første som skjer, er at det blir kalt inn til et utvidet rådsmøte 23. november.

– Det er bare blitt kalt inn til rådsmøte en gang tidligere, i 2007, men vi synes at grepene er så pass store at vi vil forankre dem bredt i organisasjonen, sier Solberg. Han forteller at noen tiltak skal iverksettes alt før nyttår.

Sist var det misjonsskolen Gå Ut Senterets videre skjebne det stod om. Der ble det understreket veldig sterkt at det internasjonale trykket i Normisjon måtte holdes oppe, og helst styrkes.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland forteller at det internasjonale arbeidet skal på agendaen også på det kommende rådsmøtet.

– Vi kommer til å jobbe med hvordan misjon kan eies av de ulike enhetene i Normisjon. Det internasjonale arbeidet er blitt oppfattet som hovedkontorets arbeid, men det må eies av Normisjon rundt om i Norge, og da må alle enhetene få medbestemmelse, sier hun.

Generalsekretær: Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

Tre hovedlinjer

Langmoen Kvelland sier at organisasjonen skal jobbe langs tre hovedlinjer for å forbedre økonomien. Den første er at det internasjonale arbeidet skal tilpasses gaveinntektene.

– Vi er en misjonsorganisasjon og ønsker å drive misjon, men på kort sikt innebærer dette kutt fordi vi må få budsjettet i balanse, sier hun.

Styreleder Hallgeir Solberg forteller at landsstyret ønsker en noe mer fleksibel organisasjon, men forsikrer at det langsiktige preget skal ivaretas i utearbeidet.

– Selv om vi får en innstramningsperiode, vil dette gjøre organisasjonen sterkere og gi grunnlag for fremtidig vekst, sier han.

Den andre hovedlinjen er at Normisjon skal bygge et slankt og effektivt sekretariat.

– Ordet «effektivt» må ikke forstås som en dom over det som eksisterer, men vi ønsker å gå fra å være et hovedkontor til å bli det vi har kalt et «felleskontor». Vi skal tilby tjenestene som organisasjonen trenger, sier Langmoen Kvelland.

Solberg sier at navneskiftet signaliserer noe:

– «Hovedkontor» kan tolkes som at beslutninger og vurderinger som angår hele organisasjonen skjer der, og at det er der det viktigste foregår. Navnet «felleskontor» gir et signal om lokalt eierskap og større grad av medbestemmelse. Hele organisasjonen skal trekkes med i det som er viktige beslutninger for oss.

Selger misjonærboligene

Den tredje hovedlinjen knytter seg til Normisjons tre eiendommer i Oslo, byggene som tidligere huset Gå Ut Senteret i Hurdal, en tomt på Sørlandet og noen eiendommer rundt om i landet.

Langmoen Kvelland orienterer om at eiendommene på Nordstrand i Oslo, tidligere brukt som misjonærboliger, nå skal klargjøres for salg.

– De pengene skal ikke brukes til driften. Potensielle inntekter skal brukes i eiendomsforvaltning. Vi skal klare å få driften i balanse med andre tiltak enn å selge eiendom. Målet vårt er at inntekter fra eiendomsdrift skal dekke utgifter til sekretariatet slik at alle gaveinntekter kan gå til misjon. Vi er ikke der riktig ennå, men vi tror at vi skal klare å komme dit.

Ikke «vi» og «de»

– Landsstyrets økonomiske handlingsrom knytter seg til hovedkontoret, til eiendom og utearbeidet. Nå står disse tre områdene igjen under press. Skulle ikke resten av organisasjonen ta en del av støyten når de tross alt er med i Normisjon-konsernet?

– Det jobbes i stort sett alle enheter i Normisjon for en god økonomi. Jeg opplever ikke at det er et «vi» og et «de». Sammen er vi Normisjon. Vi må finne måter som tar vare på arbeidet i alle ledd, derfor innkaller vi til et utvidet rådsmøte, sier Langmoen Kvelland.

Foruten ordinære medlemmer av rådsmøtet blir også menighetsledere, styreledere i menigheter, rektorer på heleide Normisjonsskoler og regionale Acta-ledere invitert.

– I lovene våre står det at landsstyret kan innkalle til rådsmøte for å få råd i bestemte saker. I denne saken vi vil ha råd fra en enda bredere bevegelse, sier Langmoen Kvelland.

Powered by Labrador CMS