Krisemøte om situasjonen i Syria
FN anslår at nye 330.000 mennesker er drevet på flukt i løpet av de siste ukene i Sør-Syria. Torsdag møtes FNs sikkerhetsråd å finne en løsning.
19. juni startet den syriske presidenten Bashar al-Assad en offensiv i Sør-Syria. Støttet av russiske kampfly begynte regjeringsstyrkene i Syria å bombe Daraa-provinsen, som har vært holdt av opprørere i seks år. Området ligger helt sør i Syria og grenser til Israel og Jordan.
Forrige uke estimerte FN at 45.000 mennesker var drevet på flukt som følge av militæroffensiven. Nå har dette tallet mangedoblet seg.
– Vi forventet at opp mot 200.000 mennesker måtte flykte som følge av kamphandlingene som nå foregår i Daraa-provinsen. Dette tallet har vi for lengst passert, sier Mohammed Harawi, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger til Reuters.
Så mange som 330.000 mennesker er nå på flukt i provinsen. Dette er det høyeste antallet internt fordrevne flyktninger i området siden krigen startet i 2011.
Sivile tap
Redd Barna driver 52 skoler i Sør-Syria sammen med sine samarbeidspartnere i landet. De har nå valgt å stenge alle skolene grunnet konfliktnivået i regionen. En av skolene ble truffet og totalskadet av et luftangrep kun timer etter det hadde vært undervisning der.
– Skoler skal være en trygg havn for barn. også i krigssoner, sier Sonia Khush, som har ansvar for Redd Barnas arbeid i Syria, i en presseuttalelse.
Redd Barna krever at det umiddelbart blir stans på kamphandlingene og at våpenhvilen i regionen gjenopprettes.
– Alle parter i konflikten må respektere internasjonal lov og beskytte skoler og sykehus fra kamphandlingene, fortsetter Khush.
Ber naboland hjelpe
– Vi ber verdenssamfunnet, og spesielt landene i regionen som har mulighet til å ta i mot et høyt antall flyktninger, om å ta flyktende syrere inn i landet sitt. Vi ber Jordan holde sine grenser åpne og ber andre land i Midtøsten om også å ta i mot sivile på flukt, skriver Elizabeth Throssell, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, på FNs nettside for nyheter.
Hastemøte
Torsdag 5. juni møtes FNs sikkerhetsråd for å drøfte situasjonen. Det er Sverige, som for tiden holder presidentskapet i sikkerhetsrådet, og Kuwait som har bedt om møtet.
– Den tiltagende voldsbruken viser nok en gang at partene i Syria-konflikten ikke klarer å beskytte sivile og sivil infrastruktur, sa Sveriges FN-utsending til reportere i forkant av møtet.
I følge en rapport fra FNs høykommissær for flyktninger har minst tolv barn, to kvinner og en eldre mann dødd på grensen til Jordan som følge av mangel på rent vann, sykdom og skorpionbitt.
Millioner på flukt
I 2016 uttalte FN at det er umulig å slå fast nøyaktig hvor mange som har dødd i løpet av krigen i Syria. Anslaget da var 400.000 mennesker. En organisasjon med syriske opposisjonelle anslår imidlertid at 188,026 menneskser har dødd som følge av konflikten, men de teller bare sivile liv og krever «betydelig bevis» før en person føres opp i listen.
Millioner av syrere har dratt på flukt til enten Jordan, Tyrkia eller Libanon. Mange har også dratt til europeiske land. Selv om Israel driver humanitært arbeid på grensen til Syria gjennom Operasjon god nabo, har de enda ikke tatt inn flyktninger fra Syria. Syria og Israel er fortsatt formelt sett i krig med hverandre.
Internt fordrevet
6.5 millioner mennesker er på flukt i eget land. Over en million har blitt fordrevet i år. I følge FNs høykommissær for flyktninger er Syria det landet med flest internt fordrevne mennesker i hele verden. Mange av dem har måtte flykte for andre eller tredje gang.