Kristen dømt til døden etter diskusjon

Debatten mellom Sawan Masih og en bekjent ble skjebnesvanger. Masih ble anklaget for blasfemi, og domstolen i Lahore dømte han til døden.

Publisert Sist oppdatert

Pa­kis­tans blas­fe­milo­ver gir seg igjen gro­tes­ke ut­slag.

For ett års tid siden endte en dis­ku­sjon mel­lom Masih og den be­kjen­te i ar­resta­sjon og opp­tøy­er. Den be­kjen­te an­kla­get Masih, en fat­tig mann som lever av å koste ga­te­ne, for blas­fe­mi.

Po­li­ti­et ar­res­ter­te ham, men mob­ben tok li­ke­vel til å ram­po­ne­rer og van­da­li­se­re krist­nes hjem og kir­ker. 3.000 sinte men­nes­ker flok­ket seg til Jospeh Co­lo­ny i La­ho­re, hvor Masih og mange andre krist­ne bor. Der satte de fyr på rundt 200 hjem. Dette mel­der Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal i en presse­mel­ding.

Dom

For tre dager siden fikk Masih sin dom av dom­sto­len i La­ho­re. Døden ved hen­ging og en bot på 200.000 ru­pe­es (ca. 30 kro­ner).

- Dette er en pa­ro­di av rett­sik­ker­het, sier le­de­ren for Am­ne­stys Asia-kon­tor, David Griffiths.

- Dom­men kas­ter et klart lys på hvor­dan krist­ne og andre re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter blir dis­kri­mi­nert i det pa­kis­tans­ke retts­ve­sen.

Det er al­vor­li­ge be­kym­rin­ger knyt­tet til rett­fer­dig­he­ten av Masihs retts­sak, og en kran­gel mel­lom to ven­ner kan ikke være grunn­lag for å sende en mann i gal­gen. Sawan Masih må bli løs­latt umid­del­bart, kre­ver Am­ne­sty.

Lite ri­si­ko

Men­neske­ret­tig­hets­råd­gi­ver i Stefa­nus­al­li­an­sen, Kris­tin Stora­ker, synes det er vans­ke­lig å se om Pa­kis­tan be­ve­ger seg i rik­tig ret­ning.

- Mest sann­syn­lig går det i ne­ga­tiv ret­ning. Saken til Asia Bibi står helt stil­le. Hvis noen blir løs­latt for blas­fe­mi­an­kla­ger, er ri­si­ko­en vel­dig stor for at de vil bli tatt av mob­ben. Det er med andre ord en sik­ker­hets­ri­si­ko uan­sett, sier hun.

Asia Bibi ble i 2009 an­kla­get for blas­fe­mi av en grup­pe mus­lims­ke kvin­ner. De mus­lims­ke kvin­ne­ne ble sinte da Bibi, en kris­ten, drakk av samme brønn som dem. I 2010 ble hun, som førs­te kvin­ne i Pa­kis­tan, dømt til døden for blas­fe­mi.

En ung, men­talt til­bake­stå­en­de kvin­ne, ble for noen år siden også an­kla­get for blas­fe­mi. Hun ble etter press satt fri, men bor i dag i eksil i Ca­na­da. Mob­ben ble for far­lig for henne i Pa­kis­tan, for­tel­ler Stora­ker.

Ut­ford­ret

- Ut­ford­res Pa­kis­tan på disse lo­ve­ne, Stora­ker?

- Ja, gjen­nom FN-sys­te­mets land­hørin­ger har Pa­kis­tan fått på­pak­ning for blas­fe­milo­ve­ne. Men det er et vel­dig sen­si­tivt tema i Pa­kis­tan. Lo­ka­le po­li­ti­ke­re og le­de­re som ytrer seg spør­ren­de til lo­ve­ne, ri­si­ke­rer å bli drept. Det har skjedd flere gan­ger den siste tiden.

Pa­kis­tans mi­no­ri­tets­mi­nis­ter, Shah­baz Bhat­ti, ble skutt i 2011 for å kri­ti­se­re blas­fe­milo­ve­ne. Det samme ble gu­ver­nør i Pun­jab, Sal­man Ta­se­er, også i 2011. Ta­se­er ble skutt av en av sine egne sik­ker­hets­vak­ter.

Stefa­nus­al­li­an­sen job­ber med en lokal part­ner som har vært i kon­takt med kona til Mashi. Or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne dri­ver også in­for­ma­sjons­ar­beid og ap­pel­lar­beid om si­tua­sjo­nen i lan­det.

Dagen

Blasfemi i Pakistan

Pakistan er en islamsk republikk og har dermed islam som statsreligion. Ingen av landets lover må komme i konflikt med sharia. Religionsfriheten er bare delvis anerkjent gjennom lovverket. Det finnes en rekke tilleggslover som virker diskriminerende mot både kristne, hinduer og ahmadiyyamuslimer. Pakistans blasfemilov, paragraf 295, fastsetter livstidsdom for å vanhellige Koranen eller krenke religionsstifteren mohammads navn i ord og handling. Kilde: Stefanusalliansen

Powered by Labrador CMS