Kristen dømt til døden etter diskusjon
Debatten mellom Sawan Masih og en bekjent ble skjebnesvanger. Masih ble anklaget for blasfemi, og domstolen i Lahore dømte han til døden.
Pakistans blasfemilover gir seg igjen groteske utslag.
For ett års tid siden endte en diskusjon mellom Masih og den bekjente i arrestasjon og opptøyer. Den bekjente anklaget Masih, en fattig mann som lever av å koste gatene, for blasfemi.
Politiet arresterte ham, men mobben tok likevel til å ramponerer og vandalisere kristnes hjem og kirker. 3.000 sinte mennesker flokket seg til Jospeh Colony i Lahore, hvor Masih og mange andre kristne bor. Der satte de fyr på rundt 200 hjem. Dette melder Amnesty International i en pressemelding.
Dom
For tre dager siden fikk Masih sin dom av domstolen i Lahore. Døden ved henging og en bot på 200.000 rupees (ca. 30 kroner).
- Dette er en parodi av rettsikkerhet, sier lederen for Amnestys Asia-kontor, David Griffiths.
- Dommen kaster et klart lys på hvordan kristne og andre religiøse minoriteter blir diskriminert i det pakistanske rettsvesen.
Det er alvorlige bekymringer knyttet til rettferdigheten av Masihs rettssak, og en krangel mellom to venner kan ikke være grunnlag for å sende en mann i galgen. Sawan Masih må bli løslatt umiddelbart, krever Amnesty.
Lite risiko
Menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen, Kristin Storaker, synes det er vanskelig å se om Pakistan beveger seg i riktig retning.
- Mest sannsynlig går det i negativ retning. Saken til Asia Bibi står helt stille. Hvis noen blir løslatt for blasfemianklager, er risikoen veldig stor for at de vil bli tatt av mobben. Det er med andre ord en sikkerhetsrisiko uansett, sier hun.
Asia Bibi ble i 2009 anklaget for blasfemi av en gruppe muslimske kvinner. De muslimske kvinnene ble sinte da Bibi, en kristen, drakk av samme brønn som dem. I 2010 ble hun, som første kvinne i Pakistan, dømt til døden for blasfemi.
En ung, mentalt tilbakestående kvinne, ble for noen år siden også anklaget for blasfemi. Hun ble etter press satt fri, men bor i dag i eksil i Canada. Mobben ble for farlig for henne i Pakistan, forteller Storaker.
Utfordret
- Utfordres Pakistan på disse lovene, Storaker?
- Ja, gjennom FN-systemets landhøringer har Pakistan fått påpakning for blasfemilovene. Men det er et veldig sensitivt tema i Pakistan. Lokale politikere og ledere som ytrer seg spørrende til lovene, risikerer å bli drept. Det har skjedd flere ganger den siste tiden.
Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, ble skutt i 2011 for å kritisere blasfemilovene. Det samme ble guvernør i Punjab, Salman Taseer, også i 2011. Taseer ble skutt av en av sine egne sikkerhetsvakter.
Stefanusalliansen jobber med en lokal partner som har vært i kontakt med kona til Mashi. Organisasjonene driver også informasjonsarbeid og appellarbeid om situasjonen i landet.
Dagen