Kristen friskole fikk pris
Kristen Videregående Skole Lyngdal er tildelt årets friskolepris. Skolen har «markert seg sterkt innen landbruket både faglig og pedagogisk», står det blant annet i begrunnelsen.
Friskoleprisen for 2023 ble tildelt under Skolelederkonferansen i regi av Kristne Friskolers Forbund (KFF) på Lillestrøm onsdag kveld. I en lang begrunnelse markerer priskomiteen at den mener det er klar forskjell på kristne friskoler og det offentlige tilbudet:
– Årets pris går til en skole som har mange av kvalitetene som er typiske for vår skolefamilie og som gir prisvinneren det gjenkjennelige særpreget KFFs medlemsskoler har, til forskjell fra dagens offentlige skole, sa juryleder Nina Helgesen Myrdal like før navnet KVS Lyngdal ble gjort kjent på lederkonferansen.
Faglig markering
KFF har seks medlemsskoler som tilbyr utdanning innen naturbruk. Priskomiteen mener at KVS Lyngdal – sammen med de andre naturbruksskolene i KFF – har markert seg sterkt innen landbruket både faglig og pedagogisk.
– Mens mange fylkeskommunale tilbud har forvitret på grunn av for få elever, har KFF-skolene opprettholdt et godt fagmiljø, mener komiteen.
Det motsatte er tilfelle med KVS Lyngdal som de siste årene har hatt et stadig stigende elevtall og foran høstsemesteret hadde 150 søkere på venteliste.
Prisjuryen trekker ellers fram at skolen i Lyngdal ikke bare har konsentrert seg om naturbruksfeltet, men har utviklet undervisningen bredere. Skolen tilbyr idrettsfag og studiespesialisering i tillegg til entreprenørskap og næringsutvikling, og KVS Lyngdal karakteriseres som «premiegrossist innenfor Ungt Entreprenørskap» av priskomiteen.
Det opplyses at skolen har en sterk posisjon lokalt, en posisjon som er oppnådd gjennom «solid arbeid i og utenfor klasserommet».
– Utviklingen og omstillingene vitner om god strategisk ledelse, mener juryen.
– Gledelig
Rektor Ståle Andersen ved KVS Lyngdal er svært glad for prisen og den medfølgende rosen.
– Dette er veldig hyggelig for skolen. Det er jo mye positivt som har skjedd med skolen de senere årene. Vi har hatt mange søkere og et stigende elevtall. Vi har ofte hatt venteliste om høsten, men det er helt nytt at vi hadde nesten 150 på venteliste dette skoleåret. Det har ikke vært så massivt før, sier Andersen til Kristelig Pressekontor.
Han ser det også som positivt at andelen elever som bor på internat, har gått opp.
– Det gjør at vi får et aktivt kristent miljø på skolen, sier han.
I det hele tatt er han godt fornøyd med utviklingen for skolen som han har jobbet ved siden 1986, først som lærer, senere som inspektør og studierektor før han i 2005 ble rektor. Da han startet ved skolen, hadde den 100 elever og var en jordbruksskole. Siden er mye endret.
Prisen betyr mye for skolen:
– Dette er en anerkjennelse i friskolesammenheng hvor det er så mange gode skoler, så det er en stor ære for oss å få Friskoleprisen, sier Andersen.
Det vanker for øvrig mer enn bare ære. Prisen – som er til minne om den kristne skolemannen Hans Bovim – består av 25.000 kroner og et trykk av kunstneren Veslemøy Nystedt Stoltenberg.
Mange kandidater
KFF-juryen mener de har hatt mange gode priskandidater.
– Det er mange skoler å velge mellom, og komiteen vil understreke at det er en rekke skoler som kunne fortjene å bli sett på en slik måte som en vinner av friskoleprisen blir. Det drives mye fremragende arbeid ved kristne friskoler. Komiteens mandat er da heller ikke å utrope «den beste friskolen», ble det understreket under utdelingen.
Internatskole
I begrunnelsen er det trukket fram at de kristne videregående skolene utgjør om lag 3,6 prosent av alle landets videregående skoler.
– Men om vi lager lister ut fra enkelte spesielle kriterier, har kristne friskoler en meget stor markedsandel. Årets prisvinner er med på to av disse listene. Det er i praksis nesten bare kristne videregående skoler som tilbyr internat, og årets pris er derfor en aldri så liten hyllest til internatskoler, spesielt til dem som leverer mat, seng og omsorg til elever 24/7 gjennom hele skoleåret, sier juryen.
På KVS Lyngdal er over 80 prosent av skolens 400 elever borteboere med behov for internat. Priskomiteen vektlegger at internatdriften er krevende for skolene som ikke får direkte offentlig støtte for denne delen av virksomheten.
– For ansatte medfører driften ofte tilleggsoppgaver både kveld og natt. Dette arbeidet har prisvinneren organisert på en forbilledlig måte, sier komiteen som mener KVS Lyngdal og andre internatskoler bidrar ekstra mye til disse friskolenes omdømmebygging.
Vekkelse
Innsatsen for å skape et godt kristent miljø på internatene blir trukket fram, og her mener komiteen at både de ansattes og elevenes egne bidrag er viktig.
– Komiteen mener prisvinneren har klart å skape et elevmiljø knyttet til internatdriften som realiserer formuleringen om å «vekke og nære det kristelige livet». Vi er på ingen måte ute etter å lansere en vekkelsesindeks, for veksten kan komme til ulike tider og på ulike måter, og den lar seg vanskelig måle. Men vi kan ta del i gleden over at det i den senere tid har vært vekkelse ved denne skolen og at mange har funnet fram til kristen tro der, sa jurymedlem Margunn Serigstad Dahle.
Var landbruksskole
KVS Lyngdal, som eies av Indremisjonsforbundet, startet som jordbruksskole i 1947. Med årene er den kraftig utbygd og eier i dag et stort skoleanlegg. Skolen, som har omkring 100 ansatte, ble omgjort til videregående skole i 1992 og fikk navnet KVS Lyngdal i 2001.
– Prisvinneren har hatt en fornuftig økonomisk drift som har gjort det mulig med større investeringer, som det ikke gis offentlig støtte til, bemerker KFFs priskomité.