GOD SØKNING: Høyskolen for ledelse og teologi har omlag 300 elever. Det er rekord for tredje år på rad. Her er fjorårets elever samlet til andakt og lovsang.

Kristen høgskole kan miste statsstøtte

Regjeringen foreslår at private høgskoler må være akkreditert for å få statstilskudd. Pinsevennenes og baptistenes høyskole kan derfor miste statsstøtte.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å endre universitets- og høyskoleloven slik at private høyskoler som hovedregel må ha institusjonsakkreditering for å få statstilskudd. I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet i forrige uke står det at målet er høyere kvalitet og mer likebehandling mellom private og statlige institusjoner.

– Samtidig er det foreslått unntak, slik at for eksempel små høyskoler med høy kvalitet kan få tilskudd, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Hun presiserer at flere av de private høyskolene selv har vært pådrivere for lovendringen.

I dag må private høyskoler bare ha akkreditering for det enkelte studietilbudet for å motta tilskudd fra staten. En institusjonsakkreditert høyskole kan selv opprette studietilbud på bachelornivå innenfor alle fagområder. Det er NOKUT som behandler søknader om institusjonsakkreditering.

– Vanskeligere

Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) eies av menigheten Filadelfia Oslo og Det Norske Baptistsamfunn. Skolen tilbyr bachelor- og årsstudier innen teologi og ledelse, ungdomsarbeid, menighetsledelse og verdibasert endringsledelse. Skolen er ikke akkreditert som høgskole.

«En lovendring vil få konsekvenser for finansieringen til flere av de små høyskolene, inkludert oss på HLT», skriver rektor Arne Mella i en e-post til Dagen. Han er på utenlandsreise.

«Det kan bety at det blir veldig mye vanskeligere å starte opp private høyskoler i Norge. Det kan være et demokratisk problem», fortsetter han.

– Ikke dramatisk

HLT opplever likevel ikke at en lovendring er dramatisk.

«Vi har kjent til forslaget helt siden ekspertutvalget la fram sin anbefaling våren 2017, og har jobbet målrettet med dette siden den gang».

Mella skriver at HLT har et godt håp om å være i stand til å søke om institusjonsakkreditering i løpet av et par år.

«Vi opplever også å ha en god dialog med både Kunnskapsdepartementet og NOKUT om hva som kreves av oss».

Mangfold

Mella er positiv til at det stilles høye kvalitetskrav til høyskolen så lenge det ikke er direkte koblet til størrelse.

«Vi er glad for at statsråd Iselin Nybø har vært tydelig på verdien av mangfold», skriver han.

Nybø presiserer at endringen ikke har som mål at færre institusjoner skal inkluderes i tilskuddsordningen, men at kravene for å kunne motta statstilskudd settes høyere. Hun mener det nye lovforslaget kan bidra til å styrke kvaliteten i utdanningene.

Mella ser positivt på de mulighetene som en institusjonsakkreditering vil innebære for HLT.

«Selv om forslaget krever mer av oss, hjelper det oss samtidig til å utvikle oss som høyskole», skriver han i sitt svar til Dagen.

Fem år

Departementet foreslår en overgangsperiode på fem år fra loven trer i kraft for de private høyskolene som i dag mottar statstilskudd, men ikke oppfyller de nye vilkårene.

Fjellhaug Internasjonals Høyskole (FIH) ble akkreditert i januar 2018 og feiret den gang begivenheten med marsipankake.

«Skolen vil nå selv stå ansvarlig for kvaliteten på studier på bachelornivå og kan opprette nye studier på dette nivået uten å søke ekstern godkjenning fra NOKUT. Akkreditering kan også bli avgjørende når det gjelder å sikre fremtidige økonomiske tilskudd fra det offentlige, selv om FIH fortsatt er helt avhengig av gaver fra skolens trofaste støttespillere», skrev rektor Frank Ole Thoresen på skolens hjemmeside da. Han kalte akkrediteringen «en milepæl».

Både Fjellhaug Internasjonale Høyskole, NLA Høgskolen, VID vitenskapelige høgskole og Ansgar Teologiske Høgskole er i dag institusjonsakkrediterte kristne høgskoler.

Powered by Labrador CMS