Kristen høgskole vil bli Norges første private universitet
Men invitasjonen til andre kristne høgskoler får blandet mottakelse.
Drøyt fem år er gått siden fem kristne høgskoler gikk sammen og ble VID. De fem var Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen.
– Vi fusjonerte fordi vi sammen kunne stå bedre rustet for framtiden, sier rektor Bård Mæland.
Over ti år
Nå mener VID-ledelsen av tiden er inne for å tenke enda større. Planene ble konkretisert på et styremøte i forrige uke.
– VID er den eneste institusjonen innenfor den private og verdibaserte delen av UH-sektoren som realistisk sett kan bli universitet, og bør vurdere å ta et slikt ansvar, gjerne i samarbeid med andre, sier Mæland.
Ideen om et «kirkelig universitet» ble lansert i 2009 av Idar Magne Holme. På den tiden var Holme administrerende direktør og forstander ved Diakonhjemmet i Oslo.
Rektor Vidar L. Haanes ved MF - vitenskapelig høyskole vendte tommelen ned for å bli med på prosjektet.
– Ei lita kjerring får gjort mye mens ei stor kjerring snur seg, var spissformuleringen Haanes leverte til Vårt Land.
Sterk studentvekst
Siden fusjonen i 2016 har antallet studenter ved VID økt fra 3.300 til 5.300.
– Vi har en bredde i fagområder som tilsier at vi likner mer på et universitet enn det som i dag er en høgskole, sier Mæland.
Ett av kravene som må oppfylles for å få status som universitet, er fire doktorgradsprogrammer. Foreløpig har VID to, et i teologi og diakoni, verdier og profesjonell praksis. Snart i gang med det tredje: helsevitenskap.
– Vi sonderer hva det fjerde kan bli, forklarer rektoren.
Felles verditradisjon
– Hva vil VID vinne ved å bli universitet?
– Da er en utdanningsinstitusjon komplett på alle områder der man tilbyr utdanning. De aller fleste statlige institusjoner er i dag universiteter. Mindre private institusjoner som velger å stå alene, tror jeg vil oppleve betydelige utfordringer i framtiden, sier Mæland.
Han viser til at Høyskolen Kristiania allerede har tilsvarende planer.
– Hvem ser dere muligheter for samarbeid med?
– Vi har tenkt at det må være noen som står i samme verditradisjon som oss historisk sett. Det kan institusjoner som Dronning Mauds Minne, NLA Høgskolen, MF - vitenskapelig høgskole og Ansgar høyskole, sier Mæland.
Helhetlig tilbud
Selv om disse har ulik fagprofil og struktur, mener Mæland de har det viktigste felles.
– Samarbeid kan være interessant for å styrke fagområdene vi allerede har, men også utvide med nye fagområder, sier han.
Som eksempel nevner han at Dronning Mauds Minne og NLA Høgskolen tilbyr barnehagelærer- og lærerutdanning.
– Det vil være et fint tilskudd og passe godt inn i vårt helhetlige fagtilbud, sier han.
Ønsker mangfold
– Hvordan tenker du om hvilken profil institusjonen har og hva man skal forvente at ansatte skal stå for?
– Blant institusjonene som har fusjonert inn i VID, vil det være noe ulik profil. Det er viktig at det er mulig med mangfold og en bredde av synspunkter. Da kan vi ha en levende verdidiksjon gående slik at vi faktisk klarer å modellere et fagmiljø med ulike tilnærminger til spørsmål, sier Mæland.
Spent på framtiden
– Hva skal et mer pluralistisk og sekulært Norge med et kristent universitet?
– Jeg tror det er veldig viktig. Ingen andre har den profilen. Vi har en unik historie og tradisjonsom har identitet i bestemte tradisjonen med en kirkelig forankring. Mange av disse aktørene har vært pionerer innenfor helse, velferd og pedagogikk.
Mæland understreker at ingen andre institusjoner foreløpig har gitt til kjenne planer om at de vil være med på universitets- prosjektet.
– Men vi fører jevnlig samtaler med andre institusjoner, så får vi se hva framtiden bringer, sier han.
Fastholder avslag
MF-rektor Vidar L. Haanes gjør det overfor Dagen klart at han ikke tenker annerledes om saken nå enn han har gjort tidligere og ikke har ytterligere kommentarer.
– Vi trenger ikke å bli universitet for å få tilstrekkelig status. Men er man en høyskole, med et bredt fagtilbud spredt over flere fakulteter, er det opplagt flere fordeler ved å bli universitet. Men det kan jo også koste mer enn det smaker, dersom investeringen blir for høye. Man får heller ikke automatisk nasjonal eller internasjonal status av å bli universitet, sa Haanes til Khrono i fjor.
– Ikke fremmed
Rektor Sigbjørn Sødal ved NLA Høgskolen er mer åpen:
– VIDs universitetsambisjoner er spennende, og det er hyggelig at VID vurderer NLA som en mulig partner. NLA Høgskolen har ingen konkrete planer om å gå inn i nye fusjoner i dagens situasjon, men er ikke fremmed for at det kan bli aktuelt på lengre sikt, skriver Sødal i en epost til Dagen.
Han understreker at NLA og VID samarbeider godt på ulike områder, nå for tiden ikke minst om planleggingen av nye campusanlegg i Oslo.
– Der ligger det an til at vi om 3-4 år blir nærmeste naboer på Diakonhjemmets eiendom på Vindern, skriver Sødal.
– Ingen fusjonsplaner
Ansgar-rektor Ingunn F. Breistein skriver følgende i en sms:
«Ansgar høyskole synes det er spennende at VID vil jobbe for å bli universitet, og synes det er flott om de lykkes med dette. Vi samarbeider gjerne med VID, men har per i dag ingen planer om fusjon med VID eller andre institusjoner».