Kristen høgskolegigant vil ha flere med på laget
Fire kristne høgskoler regner med å vedta sammenslåing over sommeren. De ønsker enda flere med i fellesskapet.
De fire høgskolene er Misjonshøgskolen i Stavanger, Høgskolen Betanien og Haraldsplass Diakonale Høgskole i Bergen og Diakonhjemmet Høgskole i Oslo.
Målet er å «skape en ny, kirkelig og verdibasert vitenskapelig høgskole med høye faglige ambisjoner for utdanning og forskning», skriver de i en pressemelding.
Bedre tilbud
Rektor Ingunn Moser ved Diakonhjemmet Høgskole er oppnevnt til talsperson for fusjonsprosessen.
– I første omgang vil ikke sammenslåingen få praktiske følger for studentene ut over at de tilhører et større læringsmiljø og fagmiljø, og dermed får et bedre tilbud, sier Moser til Dagen.
På sikt er imidlertid målet å samlokalisere avdelingene i de tre regionene der høgskolene er etablert.
Teologisk refleksjon
Selv om de fire høgskolene i dag tilbyr utdanning på forskjellige fagområder, påpeker Moser at det er nært slektskap mellom helse og sosialfag, diakoni, ledelse, teologi og interkulturell forståelse.
– Misjonshøgskolen er sterke på teologi. Vi andre har allerede den teologiske refleksjonen inne i våre fagområder, men kan gjennom fusjonen styrke denne refleksjonen, sier Moser.
Hun mener globaliseringen tilsier at kompetanse om interkulturell forståelse og religion blir stadig viktigere, ikke minst innenfor helsesektoren.
Ønsker vekst
En av gevinstene høgskolene ser for seg, er mer effektivt administrasjon.
– Det er ikke noe mål med fusjonen å rasjonalisere økonomisk, men det er tungt og dyrt for små høgskoler å møte økende krav til rapportering alene, sier Moser.
Fra 1. januar 2013 gikk Mediehøgskolen Gimlekollen og Høgskolen i Staffeldtsgate inn under paraplyen til NLA Høgskolen i Bergen. Dermed ble dette Norges nest største kristne høgskole med rundt 2.000 studenter. Diakonhjemmet Høgskole har i dag allerede 2.300 studenter. Sammen med de tre andre høgskolene vil studenttallet stige til rundt 3.500.
Moser er også åpen for å få enda flere med i fellesskapet.
– Vi håper at høgskolen kan vokse på sikt. Vi bygger en struktur som skal være åpen for at flere kan slutte seg til, sier hun.
Moser minner om at selv 3.500 studenter er relativt lite sammenliknet med enhetene som myndighetene legger opp til å bygge innenfor høyere utdanning.
– Målet vårt er å bygge en bærekraftig og solid høgskole med kirkelig profil, sier hun.
Færre læresteder
Styrene ved de fire høgskolene gjorde tidligere i vinter vedtak om å gå i forhandlinger om fusjon. Myndighetenes arbeid med strukturreformen for høyere utdanning sannsynliggjør at institusjonslandskapet i løpet av kort tid kommer til å være kraftig endret og preget av færre læresteder og større institusjoner, fortrinnsvis med universitetsstatus.
Selv om denne horisonten ikke er til å komme unna, opplyser høgskolene at de begynte arbeidet med å utrede muligheter for utvidet samarbeid med et annet utgangspunkt. Anliggendet var å styrke sine bidrag til utdanning, forskning og kunnskapsbasert utvikling med verdibasert og kirkelig profil.
Sikre kvalitet
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa i mars at regjeringen har hatt en god dialog med landets høgskoler og universiteter underveis og er glade for godt samarbeid.
– Norge må skape nye arbeidsplasser, sikre innovasjon og løse de store utfordringene innen helse, skole og velferd. Den nye strukturen vil gi grunnlag for økt kvalitet i høyere utdanning og forskning. Dette er helt avgjørende for at Norge skal klare den omstillingen som kreves de neste årene, sa kunnskapsminister Røe Isaksen.
Avklaringer gjenstår
De fire høgskolene har nå kommet fram til et omforent beslutningsgrunnlag som gjelder eierskapsspørsmålene . Det gjenstår noen avklaringer og det kan komme noen justeringer, men i hovedsak er det oppnådd enighet. Forslaget legges fram for styrene før sommeren, med sikte på beslutning etter sommeren.
Styringsgruppen for prosessen består i dag av de fire rektorene. Styrelederne har midlertidig konstituert Ingunn Moser som rektor og leder av styringsgruppen for ny høgskole.
Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen