Kristen konvertitt skal ha blitt truet med forlenget fengselsstraff
Iranske Laleh Saati risikerer flere år i beryktet fengsel.
Den kristne konvertitten Laleh Saati soner en fengselsstraff i Iran på to år for å ha «handlet mot nasjonal sikkerhet ved å knytte seg til 'sionistiske' kristne organisasjoner».
Straffen til den tidligere asylsøkeren er omtalt i flere medier og kommentert av blant andre misjonsorganisasjonen Stefanusalliansen.
Nå skal iraneren, som har sittet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran siden februar, angivelig ha blitt truet med en ny domfellelse som følge av publisiteten den kristne kvinnen har fått.
Det skriver trosfrihetsorganisasjonen Article18.
Beryktet fengsel
Ifølge det persiskspråklige nettstedet Human Rights in Iran skal Saati nylig ha blitt tatt ut av kvinneavdelingen og transportert til den beryktede «Avdeling 209» i Evin-fengselet for et 24-timers avhør.
Avdeling 209 har vært under oppmerksomhet og gransking fra flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, som Amnesty International og Human Rights Watch.
Disse organisasjonene har dokumentert og rapportert om de alvorlige menneskerettighetsbruddene som skjer der, inkludert tortur, mishandling og vilkårlig fengsling.
Døpt og avhørt
Ifølge Stefanusalliansen kom Laleh Saati tilbake til Iran i 2017, etter å ha blitt frustrert over tiden det tok å behandle asylsøknaden hennes i Malaysia. Hun ønsket samtidig å bli gjenforent med sine eldre foreldre.
Etter hjemkomsten skal hun ha blitt innkalt og avhørt av etterretningsagenter i Iran ved flere anledninger. Saati konvertere fra islam og ble døpt i Malaysia. Bilder av dette ble brukt mot henne i Iran.
13. februar 2024 ble hun arrestert i farens hjem i Ekbatan, en forstad til Teheran, og ført til den mye omtalte Avdeling 209 for avhør i tre uker.
Den 16. mars ble hun fremstilt ved avdeling 26 av revolusjonsdomstolen i Teheran.
Lalehs dom på to års fengsel inkluderer også to års reiseforbud etter løslatelse.
Internasjonale reaksjoner
En av direktørene i Article18, Mansour Borji, kommenterte til organisasjonens nettside følgende om arrestasjonen:
– Lalehs sak viser tydelig at de kristne aktivitetene til asylsøkere i fremmede land kan brukes mot dem i rettssaker tilbake i Iran. Jeg håper immigrasjonsmyndigheter rundt om i verden vil ta dette til etterretning, og tenke seg om to ganger før de avviser asylsøknadene til ekte kristne som kan bli forfulgt ved retur til opprinnelseslandet.
Redaktør i Stefanusalliansen, Johannes Morken, kommenterte saken til Saati i en kronikk i Dagen tidligere i år:
– Det er grusomt at det å ha en kristen tro eller å møte andre i en husmenighet, erklæres som en forbrytelse. Slike grunnløse anklager er dessuten ekstra farlige akkurat nå etter at situasjonen mellom Iran og Israel er på sitt farligste noen gang. Ayatollaene prøver – uten et eneste bevis – å knytte konvertittene til Israel. Jeg venter i redsel på den første bølge av arrestasjoner av konvertitter (og bahaier).