ADVOKAT: Arild Humlen forteller at han har fått nye dokumenter som underbygger klientens fortelling.

Kristen konvertitt tapte i lagmannsretten – advokaten vurderer anke til Høyesterett

– Jeg har dokumenter som viser at det er reist straffesak mot ham i Iran, sier Arild Humlen.

Publisert Sist oppdatert

En konvertitt med bakgrunn fra flere kristne menigheter har i et halvt år sittet internert på Trandum. Dette er politiets internat for personer som skal tvangssendes til sine hjemland fordi de ikke har gyldig oppholdstillatelse i Norge.

Mannen har ført saken for flere rettsinstanser, sist for lagmannsretten i november. Nå foreligger dommen, og den viser at heller ikke anken førte fram.

Støttegruppen fortviler

– Dommerne tror ikke på historien hans eller at han har behov for beskyttelse. Det ser for oss ut til å være liten vilje i noen av rettsinstansene eller Staten (UDI/UNE) til å bruke tid på å gå inn i historien hans skikkelig.

Det skriver mannens norske støttegruppe på Facebook. Gruppen har over 600 medlemmer med tilknytning til en rekke menigheter. Dagen har omtalt saken flere ganger, sist for to uker siden da mannen hevdet han måtte ha håndjern på under en gastroskopi-undersøkelse.

Frykter for livet

Kjernen i mannens versjon er at han er straffeforfulgt i Iran som avhopper fra landets beryktede revolusjonsgarde. I tillegg hevder han å ha holdt en høy profil som kristen konvertitt etter at han kom til Norge.

Både iraneren og hans støttespillere mener han risikerer tortur og i verste fall å bli drept dersom han blir sendt tilbake til det strengt muslimske prestestyrte hjemlandet.

TRANDUM: Et fly tar av fra Gardermoen, som ligger like ved utlendingsinternatet på Trandum.

En av landets mest erfarne asyladvokater har ført saken for iraneren. Arild Humlen forteller til Dagen at han vurderer anke til Høyesterett.

Humlen opplyser at han har mottatt kopier av nye dokumenter fra Iran, «som dokumenterer at det er reist straffesak mot han i Iran.»

– Jeg mottar originale dokumenter i løpet av noen få dager og disse vil bli lagt fram i forbindelse med begjæring om ny behandling. Disse dokumentene vil også kunne danne grunnlag for ny verifisering i Iran, slik at UNE kan få bekreftet at saken kan danne grunnlag for en risiko for forfølgelse dersom han skulle bli returnert, skriver Humlen i en e-post til Dagen fredag formiddag.

Tror på ny dokumentasjon

Støttespiller Anne Sofie Uthaug snakket med iraneren to dager etter at han hadde fått forkynt dommen.

«Det er på alle måter tøft for han, selvfølgelig. Men etter å ha kommet over det største sjokket, er han nå fattet og har tro på at det kan finnes ny og bedre dokumentasjon som kan bevise historien hans,» skriver hun på gruppens facebookvegg.

Dette er saken

Iraneren kom til Norge i 2016 og har hatt tilknytning til flere kristne menigheter. Han har fått avslag på sine søknader om opphold i Norge og ble arrestert i mai.

Siden har han sittet på politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen.

Asylsaken har i flere år versert for UDI (Utlendingsdirektoratet), UNE (Utlendingsnemnda) og nylig for Oslo tingrett. Der ble UNE frikjent, og iraneren dømt til å betale over 108.000 kroner i saksomkostninger. Dommen fra 11. juni ble anket til lagmannsretten.

Der kom den opp i november. Dommen er nå falt. Heller ikke denne rettsinstansen fester lit ti hans historie.

Iranerens støttespillere fester lit til hans historie og frykter at en tvangsretur er nær forestående.

Mannen har forklart at han har med i den iranske revolusjonsgarden.

Hans støttespillere peker på at han har hatt en høy profil som kristen og mener han kan bli torturert og i verste fall henrettet dersom han blir sendt hjem til et land som styres av strenge islamske lover.

For å komme inn i Iran, trenger han en negativ koronatest. Mannen nekter å la seg teste. Advokat Arild Humlen hevder at hans klient er utsatt for et sterkt press fra politiet til å ta koronatesten.

Politiet sier på sin side at de ser på det å nekte å la seg teste som «en aktiv handling».

Iraneren har fått avslag på sine søknader om opphold i Norge. Norske myndigheter vil sende ham ut av landet og hjem til Iran så snart det foreligger en gyldig koronatest. Mannen nekter å la seg teste.

Forlenget internering

Hans støttespillere og advokat Arild Humlen mener mannen utsettes for et psykisk press slik at han skal samarbeide om testing.

Normalt kan en person uten lovlig opphold i Norge holdes internert i maks tolv uker. «Særlige grunner» må til for å forlenge internering. Politiets utlendingsenhet (PU) har fått rettens medhold i at mannens test-nekt er en slik «særlig grunn».

Powered by Labrador CMS