Kristen kulturarv hett tema i fransk valgkamp
Franske fritenkere har forlangt at en statue av St. Michael utenfor en katolsk skole må fjernes. Det har fått flere av landets presidentkandidater til å engasjere seg.
Stridens kjerne står utenfor en katolsk skole i den lille vestfranske badebyen Sables d’Olonne. Statuen av erkeengelen ble flyttet ut av skolen og plassert på plassen foran i 2018. Saken er omtalt i blant annet danske Kristeligt Dagblad og i den franske, katolske avisen «La Croix».
Ifølge sistnevnte gikk organisasjonen «Libre-Pensée» (fri tanke) til domstolene for å få statuen fjernet. 16. desember i fjor sa forvaltningsdomstolen i Nantes at statuen måtte vekk. Det vil ikke kommunen gå med på.
Kulturarv
Eric Zemmour representerer ytre høyre i presidentvalgkampen. Som en del av turneen for å samle nok oppslutning om sitt kandidatur, var han innom Sables-d'Olonne nylig for å «forsvare» statuen av St. Michael.
Ifølge La Croix sa Zemmour at det ikke er en ubetydelig statue.
– Den er først og fremst symbolet på våre tradisjoner, på våre kristne tusenårige røtter. Frankrike er formet av kristendommen, enten du liker det eller ikke, sa Éric Zemmour foran en liten folkemengde samlet ved statuen av erkeengelen.
Den tidligere spaltisten og journalisten har etablert seg som en forsvarer av «kristne tradisjoner». Han mener katolisismen må hevde seg mer i det offentlige rom for å kjempe mot andre religioners økende synlighet.
Nylig har også den nasjonalkonservative presidentkandidaten, Marine Le Pen fra partiet Nasjonal Samling besøkt byen for å vise støtte til bystyres ønske om at bevare den omstridte statuen i bybildet.
Sekulær stat
Prest i Åsane menighet, Arne Mulen, har tidligere vært misjonær og pastor i den lutherske kirken i Paris i åtte år, utsendt av Det Norske Misjonsselskap.
Han sier til Dagen at det er vanskelig å uttale seg om den konkrete saken fordi han ikke kjenner den.
– Men tradisjonelt er jo offentlige personer i Frankrike ganske varsomme med å profilere seg i forhold til noe som har med religion å gjøre.
– Det er fordi det er et strengt skille mellom en sekulær stat og det religiøse. De er veldig opptatt av religionsfrihet, men vil ikke blande stat og religion, sier Mulen.
Militant gruppe
Det er organisasjonen «Libre-Pensée» (Fri tanke) som har gått til den lokale domstolen og bedt om en kjennelse for å få statuen fjernet.
Mulen sier at han vil gjette på at dette er en ganske militant gruppe som overvåker at den franske staten skal være sekulær, slik det står i grunnloven fra 1905.
– Denne saken skriver seg inn i et mønster i den vestlige verden der vi strever med å finne hvilken plass det kristne skal ha i det offentlige rom og i et moderne, sekulært samfunn.
– En parallell må jo bli den stadig tilbakevendende debatten om norske skolegudstjenester. Jeg vil tippe at argumentasjonene vil følge de samme linjene i de to sakene. Men en skolegudstjeneste vil selvsagt være helt utenkelig i den offentlige franske skolen, understreker Arne Mulen.
Første omgang
Første valgomgang i presidentvalget i Frankrike er for øvrig 10. april. Det blir en andre valgomgang 24. april dersom ingen av kandidatene oppnår flertall i første runde.