Kristen lege med råd til forbedere: – Ikke lov for mye
Janne Elisabeth Børrestad (40) er lege og tror at Gud helbreder. Samtidig mener hun at kristne noen ganger opptrer uviselig i møte med syke.
Med Jesus som forbilde, vil kristne gjerne vise omsorg for syke ved å be for dem. Lege Janne Børrestad (40) synes dette er positivt, men mener man bør være oppmerksom på fallgruver.
Under et seminar om helbredelse på Troens Bevis sitt sommerstevne i Kvinesdal, kom legen med følgende tips:
– Spør før du ber for noen. Ikke legg hendene på syke og be for dem uten å spørre først, spesielt når det gjelder folk du ikke kjenner.
– Vis medfølelse. Ikke si «du er fri, søster» eller «du har fått alt i Jesus». Det er ikke særlig oppmuntrende når man på kropp og sinn merker det motsatte.
– Vær varsom med å si at Gud har sagt at den syke skal bli frisk innenfor en viss tid. Man kan lett blande inn egne tanker, følelser og ideer med hva Bibelen sier. Guds løfter står fast, men ingen trenger å love mer enn hva Bibelen lover.
Noen tror at det er synd å fortsette å bruke medisiner etter at man har blitt bedt for.
– Man tror at det er et uttrykk for vantro. Det er det ikke. Når Gud helbreder er det ingen tvil om at man har blitt frisk. Da kan man sjekke seg hos legen, sier Børrestad.
Er selv kronisk syk
40-åringen vet hva hun snakker om. Hun er nemlig selv kronisk syk og har erfart hvordan det er tro på helbredelse samtidig som man fortsatt er langvarig syk.
Til Dagen forteller Børrestad at hun fikk en aggressiv form for leddgikt for ti år siden. Sykdommen ble fulgt av en hudlidelse og en tarmlidelse. På det tidspunktet hadde hun jobbet som lege i tre år. De siste årene har hun vært sykemeldt flere ganger på grunn av operasjoner. Nå må hun bruke krykker og rullestol innimellom. Likevel håper hun på at hun en dag skal bli helt frisk.
Helbreder med medisiner
Som lege og kristen tror Børrestad at Gud helbreder mennesker både gjennom legevitenskap og ved forbønn.
– Medisinsk forskning redder mange liv fra sykdom og død. Banebrytende kunnskap om kreft redder stadig flere liv. At mennesker har fått kunnskap til å bekjempe sykdom viser meg at det finnes en stor Gud. Det er Gud som har gitt oss evnen til å utvikle denne kunnskapen, sier Børrestad.
Hun ser ingen motsetning mellom medisiner og forbønn.
Vanskelig å dokumentere
Denne våren har VG skrevet flere artikler om forbønn og helbredelse. Avisen har blant annet etterlyst dokumentasjon av påståtte helbredelser.
– Det er positivt hvis folk viser dokumentasjon på at de har blitt friske. Jeg skulle gjerne ha vist frem slik dokumentasjon hvis jeg hadde blitt frisk, sier Børrestad.
Hun tror likevel at det kan være vanskelig å dokumentere helbredelse og har forståelse for at folk ikke ønsker å stå frem med sin personlige sykejournal.
Våget ikke å forkynne
Etter innlegget fra blant annet Børrestad fulgte en debatt der flere pastorer deltok. En av dem var Arnfinn Clementsen fra menigheten Karismakirken i Stavanger. Han fortalte at han i flere år ikke våget å forkynne om helbredelse etter at han mistet sin far i en blodsykdom.
– Jeg var 18 år gammel da pappa døde. Det tok mange år før jeg våget å forkynne frimodig om helbredelse. Men så gjorde jeg det en kveld etter at jeg opplevde Gud sa til meg at jeg skulle gjøre det. Da slapp skuffelsen taket. Jeg spurte Gud om hvorfor pappa døde, men jeg fikk ikke noe annet svar enn: Det er aldri et nederlag når en kristen dør, forteller Clementsen.
Pastoren fortalte at hans oppgave ikke først og fremst var å forkynne om sin erfaring, men å forkynne hva Bibelen sier.
Debatten ble ledet av Sten og Elisabeth Sørensen. De spurte blant annet panelet om det var ok å oppsøke helbredelsespredikanter.
Alle svarte ja på spørsmålet, men uttrykte et ønske om at mer forbønn burde skje i lokale menigheter.