EIDSVOLDS PLASS: Den kristne profilen Therese Egebakken holdt opp en plakat med teksten: «Det skal være trygt å være jøde i Norge».

Kristen markering for jødene: – Flaut at ikke ledelsen i Den norske kirke ville være med

Rundt 200 personer fra en rekke kristne menigheter og bevegelser møtte frem foran Stortinget for å markere sin solidaritet med det jødiske folk.

Publisert Sist oppdatert

Pinsevenner, katolikker, bedehusfolk og andre kristne sto lørdag formiddag sammen om å proklamere at det skal være trygt å være jøde i Norge.

En lang rekke kristenledere holdt appeller, men fra landets største trossamfunn var det ingen fra toppledelsen tilstede.

I forkant begrunnet preses Olav Fykse Tveit den manglende deltakelsen blant annet med at «Den norske kirke på nasjonalt nivå er generelt svært restriktiv med å slutte seg til andres markeringer og tekster».

– Norge skal være trygt for alle

Therese Egebakken, KrF-politiker og kirkepolitiker for Frimodig kirke, reagerte da hun fikk høre om det kirkelige fraværet.

– Jeg stilte opp på markeringen mot antisemittisme fordi det er ganske alvorlig at jøder i vårt land i dag frykter for sine liv. Norge skal være trygt for alle, også for jøder. Jeg ble utrolig lei og flau da jeg så at Den norske kirke sin ledelse droppet å bli med på markeringen. Det er vanskelig å forstå, sier hun til Dagen.

Hun mener at både preses og oslobiskop Kari Veiteberg burde vært til stede.

– Jeg regner med at alle i kirkens ledelse er enig i at Norge skal være et trygt land også for jøder og at vi må bekjempe antisemittisme. At de valgte å ikke delta gjør meg veldig flau over å være medlem av kirken i dag, sier hun.

– Kunne vært flere deltakere

Pressekontakt for arrangementet er Kristoffer Eknes, assisterende generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon. Han er svært fornøyd med samlingen, selv om han kunne ønsket at oppslutningen hadde vært noe større.

Han opplyser at de valgte å ha markeringen allerede klokken ti på formiddagen, blant annet for å unngå motdemonstrasjoner.

– Det ble ingen motdemonstrasjon, men det tidlige tidspunktet kan muligens ha gjort at også fremmøtet under markeringen ble mindre. Vi har også hørt fra noen at de var litt redde for å delta, sier Eknes.

Takknemlige jøder

Han forteller at noe av det som berørte han sterkest under markeringen var at flere norske jøder var til stede.

– Noen av dem tok i etterkant kontakt for å fortelle hvor mye et slikt solidaritetsarrangement betyr for dem, sier Eknes.

I tillegg til mange appeller og kunstneriske innslag ved saxophonist Tore Ljøkjell, ble det lest opp en fellesuttalelse fra arrangørene. I uttalelsen står det blant annet:

«Som kristne opplever vi et særlig ansvar for å stå opp for vårt jødiske søskenfolk, ikke minst fordi kirkens historie er fylt med antijødiske holdninger og hendelser. Vi kan ikke være tause i møte med denne virkeligheten».

Her kan du lese hele uttalelsen:

Powered by Labrador CMS