Kristen og kritisk
Hører disse to ordene overhodet sammen? Er en kritisk innstilling synonymt med å være skeptisk eller negativ? Jeg vil nesten si tvert imot, skriver Dagens lederskribent.
Slik skulle det også være hos oss. Det er ikke greit når forkynnere sier noe som ikke er sant. Selv om de også sier mye som er sant. Og det å ha gode intensjoner er ikke det samme som å snakke sant. Vi skal ikke gjøre det til noe ideal å være vrangvillige, men vi bør ikke ta lett på det dersom våre egne prester, pastorer eller andre forkynnere presenterer en fordreid beskrivelse av sannheten fra talerstolen, scenen eller hvor det måtte være.
For kort tid siden kom boken «Kors på halsen? En innføring i livssynsjournalistikk» av NLA-førstelektor Hilde Kristin Dahlstrøm. Denne boken er å anbefale for alle som er interessert i kristne medier og sekulære mediers omgang med livssynsspørsmål (se anmeldelse i Dagen 23.04 og på dagen.no).
En av de mange spennende utfordringene med å jobbe i en kristen avis er å møte ulike menneskers forventninger. Hvis en sekulær avis stiller på en kristen konferanse har deltakerne gjerne andre forventninger til journalisten enn hvis det kommer en journalist fra Dagen. Og det er forsåvidt ikke helt urimelig. Det finnes gode grunner til å anta at en journalist i en kristen avis har bedre kjennskap til den aktuelle kristne sammenhengen enn en journalist fra en avis som ikke satser like mye på dette stoffområdet.
Vanskeligere er det hvis forventningene til Dagen-journalisten går ut på at vedkommende helst skal vinkle sakene positivt og se saken mer eller mindre utelukkende fra møtearrangørens side. Vi ser det som vår oppgave å opptre journalistisk også i møte med kristne miljøer.
Vi tror at disse miljøene tjener på at det blir rettet kritisk søkelys mot det som blir sagt og gjort. Ikke et generelt negativt søkelys, men at ikke minst ledere må svare for om det er samsvar mellom liv og lære, og om det de sier faktisk er riktig.
En viktig test på sunt lederskap er i hvilken grad pastorer og forkynner tåler at det blir stilt spørsmål til det de forkynner. Hvis reaksjonen er å gå i forsvar eller å angripe den som stiller spørsmålene, bør varsellampene ringe. Trygge ledere tåler spørsmål, også når de er ubehagelige. Utrygge ledere blir truet av spørsmål som kan tenkes å avsløre svakheter i det de selv har sagt eller gjort. Noe av det verste er når pastorer svarer på spørsmål med å spørre hvor mange omvendelser eller helbredelser den som spør selv har opplevd.
Det står ikke noe særlig om journalistikk i Bibelen. Vi i pressen kan ikke påberope oss noe direkte bibelsk mandat i jobben vi gjør. Men dette er ikke det samme som å si at journalister ikke kan ha en viktig funksjon i Guds rike. Tvert imot. For god journalistikk står dypest sett i sannhetens tjeneste. Og om noe skulle være et kristent ideal, må det vel være nettopp sannheten. I våre mest frimodige stunder kan vi kanskje våge å antyde at journalistens rolle har noen likheter med profetens rolle. Vi skal avdekke og avsløre, og slik gi grunnlag for positiv endring.
Journalistikken har ikke i seg selv en forkynnende agenda, men den har til oppgave å hindre eller begrense ondskap, urett og løgn. Derfor vil jeg se på jobben som en integrert del av min personlige gudstjeneste. Også de dagene jobben min er å påpeke urett i kristne miljø. Det betyr naturligvis ikke at det er det samme hva vi sier og skriver. Sannheten skal hele tiden være vår rettesnor. Hvis vi i pressen begår urett mot noen, skylder vi å beklage det. Men vi skal ikke beklage hvis vi har skrevet noe som er sant og som har offentlig interesse selv om dette kan påføre noen ubehageligheter.
Så må vi nok innrømme at vi slett ikke alltid lykkes like godt i det oppdraget vi har satt oss fore å utføre. Noen ganger mangler vi kunnskap og forståelse. Andre ganger går det litt fort i svingene, og vi går glipp av viktige nyanser. Håpet er hele tiden å legge til rette for at det gode får vokse og at det vonde må avta. Verken mer eller mindre.
En pastor jeg kjenner forteller at han på vei til en større karismatisk konferanse ba Gud om å skjerpe alle hans kritiske sanser til det ytterste. Ikke fordi det var noe mål å så tvil om det som kom til å bli sagt. Men fordi det gjelder å prøve alt og holde fast ved det gode, som Paulus skriver i sitt Første brev til tessalonikerne.
Vi ser det som vår oppgave å opptre journalistisk også i møte med kristne miljøer. Vi tror at disse miljøene tjener på at det blir rettet kritisk søkelys mot det som blir sagt og gjort.