SKUDD: Nødetatene var på stedet etter skudd ble avfyrt på Grønland i Oslo tidligere denne måneden.

Kristen organisasjon har gjengkriminelle som vil ut på venteliste, men regjeringen sår tvil om mer penger

Det til tross for at KFUK-KFUM mener avhopperprogrammet kan spare samfunnet for hundrevis av millioner.

Publisert Sist oppdatert
Oslo 20240206. Politiet jobber i Tøyengata på Grønland i Oslo etter at en person ble knivstukket under en slåsskamp tirsdag ettermiddag.Foto: Javad Parsa / NTB

Ungdoms- og gjengkriminaliteten i Norge øker – særlig i hovedstaden.

Ukentlig leses det om volds- og skyteepisoder på norske nyhetssteder. Antallet alvorlige voldshendelser har nesten doblet seg fra 2022 til 2023, melder Aftenposten.

Nå hinter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om mer penger til Oslo-politiet, og lover hardere kamp mot narkotika og gjengene på gata, melder NRK.

Fredag meldte Ap-duoen Hadia Tajik og Tonje Brenna at de vil få på plass strengere straffer og gå etter gjengens penger.

Men å hjelpe de som allerede er motiverte og ønsker seg ut av de kriminelle gjengene, blir det trolig mindre penger til.

Nå slår den kristne barne- og ungdomsorganisasjonen KFUK-KFUM alarm.

Kan bety kroken på døren

– Vi sitter på en løsning som hjelper avhoppere ut av gjengmiljøene, og gir dem en ny start i samfunnet. En løsning regjeringen ikke støtter nok opp under, sier Lasse Richardt, leder for nasjonalt avhopperprogram i KFUK-KFUM Norge i en pressemelding.

FOREBYGGING: Lasse Richardt er leder for nasjonalt avhopperprogram i KFUK-KFUM Norge.

De forteller at de gjentatte ganger har forsøkt å komme i kontakt med justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

Det har de foreløpig ikke lyktes med.

KFUK-KFUM har de siste tre årene mottatt to millioner kroner årlig over statsbudsjettet til sitt nasjonale avhopperprogram, noe de selv mener ikke er tilstrekkelig.

Selv har organisasjonen lagt frem en opptrappingsplan, fordi behovet for penger øker i takt med at flere ønsker å komme seg ut.

Nå frykter de at det kan bety kroken på døren for avhopperprogrammet, om ikke støtten økes. Da vil det ikke lenger være mulig å ta inn nye.

Avhopperprogrammet retter seg mot «høytstående personer i kriminelle miljøer, som enten har sonet eller soner i fengsel og er en stor fare for samfunnet».

Avhopperprogrammet går over 18 måneder, hvor deltakerne forlater sitt hjemsted og får råd og veiledning, og oppfølging av fagpersoner og tidligere avhoppere. For å bli med, må personen også bryte kontakt med tidligere miljø.

Kan spare samfunnet for millioner

Fra erfaring vet KFUK-KFUM at til tross for regjeringens forslag, virker forebygging mer effektivt enn straff. Deres egen statistikk er tydelig: 100 prosent av avhopperne som har fullført de første tre månedene, opplever suksess.

Programmet byr også på en samfunnsøkonomisk gevinst.

– Forebygging både mot en kriminell løpebane og forebygging mot gjentakelse er mye billigere enn alternativet. Hver eneste avhopper kan spare samfunnet for 30 millioner kroner, sier Marianne H. Brekken Fungerende Generalsekretær i KFUK-KFUM Norge i pressemeldingen.

LEDER: Marianne Brekken er fungerende Generalsekretær i KFUK-KFUM Norge.

Tallet – 30 millioner – har hun hentet fra en rapport utarbeidet av Oslo Economics fra desember i fjor.

Rapporten anslår at den samfunnsøkonomiske gevinsten av å få én person vekk fra kriminalitet og rus og over i arbeid, er på 30 millioner kroner.

Elleve personer står i dag på venteliste for å bryte med gjenglivet. Selv anslår KFUK-KFUM at det vil koste 13,4 millioner kroner å hjelpe dem. Til gjengjeld kan det spare samfunnet for 330 millioner kroner.

Får støtte fra høyresiden

Tage Pettersen er stortingsrepresentant for Høyere og nestleder i familie og kultur komiteen.

Han krever at regjeringen nå tar grep.

– Vi kan ikke stå å se på at barn og unge rekrutteres til kriminelle miljøer, slik justisministeren tilsynelatende gjør. Jeg forventer at regjeringen tar grep i revidert nasjonalbudsjett, sier Pettersen i en pressemelding.

POLITIKER: Tage Pettersen er stortingsrepresentant for Høyere og nestleder i familie og kultur komiteen.

– Folk som står i fare for å havne i kriminalitet, må få hjelp, sier han.

Selv vil Høyre-politikeren også gå inn for å styrke og videreutvikle avhopperprogrammet. Blant annet vil han legge til rette for at gjengkriminelle kan flyttes ut av Oslo for en periode.

– Billig

Partileder i Kristelig Folkeparti (KrF), Olaug Bollestad, forventer også at avhopperprogrammet får mer penger. Hun mener det er en god investering.

– Kjære tid, Mehl og Vedum. Noen millioner kroner for å hjelpe unge gjengledere og medlemmer ut av kriminalitet, er billig sammenlignet med prisen en betaler for å ikke ta tak i det, sier partilederen i en pressemelding.

PARTILEDER: Olaug Bollestad er partileder for Kristelig Folkeparti.

– For meg er det helt ufattelig at regjeringen har varslet kutt til en ordning som konkret hjelper unge ut av gjengkriminelle miljøer, sier hun videre.

Dagen har foreløpig ikke fått svar på sin henvendelse til justis- og beredskapsminister Emilie Mehl.

Powered by Labrador CMS