IKKE FAVORISERE: – Det er viktig for meg som liberaler og kristen politiker at staten skal være livssynsnøytral og ikke favorisere visse religioner fremfor andre, sier Hans Jacob Huun Thomsen 1. nestleder i Unge Venstre.

Kristen politiker vil ofre kristne helligdager

– Svært dårlig idé, sier kirkeledere

Publisert

I Danmark har debatten om å fjerne Store bededag ført til høye bølger og stemmeforflytning for å straffe statsminister Mette Fredriksens parti, Socialdemokratiet.

Her til lands uttalte 1. nestleder i Unge Venstre seg positivt til å fjerne kristne helligdager. Hans Jacob Huun Thomsen oppgir to grunner for det i Politisk kvarter på NRK radio denne uken.

– Må fullføre skillet mellom stat og kirke

Den ene er økonomisk: Han viser til at et slikt tiltak ifølge den danske regjeringen vil gi over 3 milliarder danske kroner i innsparing som kan frigjøres til å styrke forsvaret. Det andre argumentet til Thomsen er knyttet til livssynssituasjonen her til lands.

– Vi kan ikke lenger ha offentlige helligdager som baserer seg på én religion som mange ikke nødvendigvis har noe forhold til. Det handler om å fullføre skillet mellom stat og kirke, sier han.

– Strammere økonomiske tider

I debatten nevnte Thomsen konkret Kristi himmelfartsdag eller 2. pinsedag. Hva de innsparte pengene skulle brukes til, ville han ikke henge seg opp i.

– Vi må erkjenne at i tiden fremover står vi overfor strammere økonomiske tider og da må vi spare inn der vi kan, rett og slett, sa han i Politisk kvarter.

Thomsen er tilhenger av at folk selv bestemmer når de tar ut fri. Selv ser han for seg at han som kristen vil ta fri under de kristne høytidene.

– Staten skal være livssynsnøytral

Dagen har vært i kontakt med Thomsen.

– Du kaller deg kristen i Politisk kvarter. Er det en god sak for en kristen å jobbe for å fjerne kristne helligdager?

– Det er viktig for meg som liberaler og kristen politiker at staten skal være livssynsnøytral og ikke favorisere visse religioner fremfor andre. Dagens ordning henger sammen med en tid da vi hadde statskirke. Det flerreligiøse Norge er tjent med at staten ikke bare skal prioritere de som regner seg som kristne.

– Vi er vanemennesker

Hvis nordmenn skal velge fridager selv, får vi ikke fri samtidig. Er ikke det et stort tap for oss som fellesskap?

Thomsen sier at han ser for seg en rød dag-konto og at en arbeidsgiver setter seg sammen med sine arbeidstakere ved starten av et år og bestemmer hvilke røde dager som er aktuelle.

– For svært mange nordmenn vil det bety få endringer fra i dag. Vi er vanemennesker og vil ta ut fri på mange av de samme dagene som nå.

– Bryter årets rytme

Kristin Gunleiksrud Raaum er kirkerådsleder i Den norske kirke.

– Forslaget er en svært dårlig idé, sier hun, og fortsetter:

– Vi lever i en tid der alt handler om individet og der fellesskap svekkes. Da er det en dårlig idé å individualisere fridager.

UENIG: Vi trenger mer fellesskap, ikke mindre, sier leder for Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun er uenig i forslaget til Unge Venstre om å fjerne helligdager.

Raaum tror det binder samfunnet sammen, uavhengig av tro, å ha fri de samme dagene. Hun tror det vil gjøre det vanskeligere og mindre forutsigbart å møtes på de etablerte dagene der alle i dag har fri.

– Det vil også bryte årets rytme som er en del av vårt felles eie, uavhengig av tro og uavhengig av helligdagenes opprinnelse. Vi trenger mer fellesskap, ikke mindre, slår hun fast.

Raaum sier forslaget fra Unge Venstre ikke handler om å skape mangfold.

– Vi er et mangfoldig samfunn og den kristne kulturarven truer ikke dette.

– Skjevfordeling i kristen favør

Erhard Hermansen er generalsekretær i Norges Kristne Råd, et fellesskap av kristne kirker og trossamfunn. Han synes heller ikke om forslaget fra Unge Venstre.

UENIG: Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, har ikke sans for Unge Venstres forslag om å fjerne helligdager.

– Selv om han har et poeng med skjevfordeling av religiøse dager i kristen favør, så er mer enn 75 prosent av den norske befolkning med i kristne trossamfunn.

– Innarbeidet i kirkeåret

Hermansen sier Kristi himmelfart og 2. pinsedag er både direkte og indirekte viktige høytidsdager i kirkeåret.

– Det er helt naturlig at de ikke røres ved.

Hermansen forklarer at Kristi himmelfart har betydning på grunn av koblingen mot pinsedag; at Jesus fór til himmelen slik at Gud kunne sende Den hellige ånd. 2. pinsedag henger sammen med tradisjonen om å feire de store høytidene tre dager til ende.

– Den er blitt innarbeidet i kirkeåret og mange legger gudstjenester til den dagen, ofte av økumenisk karakter. Andre legger pinsestevner til langhelgen.

– Har ikke vært diskutert

Regjeringen avviser at det er aktuelt å fjerne helligdager i Norge nå.

– Det har ikke vært diskutert å fjerne offentlige høytidsdager og fridager i Norge , sa statssekretær Maria Walberg (AP) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til NTB.

Helligdager i Norge

Også i Norge har vi hatt bededag. I 1916 ble den flyttet til fredag før allehelgensdag. Deretter ble den i 1950 flyttet til allehelgensdag – bots- og bededagen – i 1950. Men den er altså ikke en offisiell helligdag.

Flere helligdager i Norge enn Danmark

Danmark har i dag elleve helligdager, og vil ende opp med ti dersom bededagen fjernes. I Norge har vi følgende tolv hellig- og høytidsdager:

* 1. nyttårsdag (1. januar)

* Skjærtorsdag (siste torsdag før første påskedag)

* Langfredag (siste fredag før første påskedag)

* Første påskedag (første søndag etter første fullmåne som inntreffer på eller etter 21. mars)

* Andre påskedag (første mandag etter første påskedag)

* Kristi himmelfartsdag (sjette torsdag etter første påskedag)

* Første pinsedag (sjuende søndag etter første påskedag)

* Andre pinsedag (første mandag etter første pinsedag)

* Første juledag (25. desember)

* Andre juledag (26. desember)

* 1. mai (høytidsdag)

* 17. mai (høytidsdag)

Helligdagene har tidligere vært gjenstand for diskusjon også i Norge. I fjor tok Unge Venstre til orde for å fjerne alle de kristne helligdagene, og heller la folk ta ut fridagene slik det passer dem.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS