Kristen radio sliter økonomisk – må redusere lyttertilbud
Den anstrengte økonomien i den kristne kanalen P7 får konsekvenser for radiodekningen enkelte steder.
P7 Kristen Riksradio meldte i fjor høst at det var nødvendig å kutte kostnader på grunn av svikt i inntektene. Det fikk styret til å ta drastiske grep for å kvitte seg med utgifter.
Permittering av ansatte og oppsigelse av avtaler var noen av tiltakene styret anså som nødvendig for å komme på rett kjøl igjen.
Mindre DAB
Mindre DAB-distribusjon i enkelte områder er et av grepene som er tatt for å redusere utgiftene. Dette har fått konsekvenser for Innlandet hvor P7 fra 1. januar ikke lenger sender DAB.
– Vi er ute av Innlandet, men konsesjonene er overtatt av Mediegruppen Grenland som allerede var en av våre samarbeidspartnere, sier daglig leder Ole Kristian Sameien til Dagen,
– Selv om P7 ikke lenger sender på DAB i dette området, vil lytterne i praksis få inn mange av de samme programmene våre gjennom den ny konsesjonæren, fortsetter han.
Skifte av DAB-distributør som et ledd i kostnadskutten, gjør at det også ellers på Østlandet kan bli endringer, men Sameien understreker at dette er forhold som foreløpig er uavklart.
– Med ny DAB-distributør kan det noen steder bli vanskeligere å få inn P7 på DAB, mens andre plasser vil endringene føre til at nye kan ta inn P7 på DAB-radioene sine.
Betydelig underskudd
Sameien legger ikke skjul på at fjoråret ble krevende for P7. Underskuddet i 2022 er betydelige, men han ønsker ikke å gå ut med noen offentlige tall før styret har behandlet regnskapet.
– Det jeg kan si er at vi har pådratt oss et ganske stort negativt resultat, og det var nødvendig å ta noen grep for å møte den vanskelige situasjonen. Samtidig kom vi oss gjennom året uten å ta opp lån eller bruk av kassakreditt, opplyser Sameien til Dagen.
– Hva er årsaken til inntektssvikten?
– Det er et sammensatt bilde. En generell prisstigning og stigende renter påvirker inntektssiden, men det er også blitt flere kristne medieaktører som kjemper om de samme kronene, sier han
– Samtidig la vi nok opp til et litt for optimistisk budsjett for 2022. Vi burde også tatt grep tidligere på året da vi så tendensene til inntektsnedgang i forhold til det vedtatte budsjettet, påpeker medielederen
Radiokanalen har kuttet betydelig i budsjettet for 2023. Sameien beskriver det som stramt, men at det likevel er lagt opp til å fortsette produksjon av nåværende programmer og utvikling av nye programkonsepter.
Fusjonsplaner på vent
På et tidspunkt i fjor sommer ble det også kjent at det hadde pågått fusjonssamtaler mellom P7 Kristen Riksradio og ptro siden høsten 2021. Alt lå til rette for at de to partene skulle fusjonere, men de økonomiske utfordringene i P7 har satt prosessen på vent.
– Da vi i fjor sommer så at vi lå an til et større underskudd måtte vi ta en pause i dette arbeidet, men vi har fortsatt kontakt, understreker Sameien.
Begge parter er innforstått med at driften i organisasjonene må være bærekraftig for å sikre en god sammenslåing av de kristne mediebedriftene. Men det er også en klar oppfatning at en fusjon vil kunne gi store besparelser og utløse synergier.
– Selv om vi er i en krevende situasjon nå, ser vi mange muligheter fremover. Vi er forsiktig optimister, fastslår Ole Kristian Sameien.