Kristen skole får kritikk for å hevde at homofili er synd
– Ifølge Bibelen er homofili synd, og det lærer vi elevene, sier rektor på kristen skole. Nå ber Human-Etisk Forbund Statsforvalteren se på saken.
Innherred Kristne Skole i Mosvik i Trøndelag har i flere medier fått kritikk for sitt konservative syn på homofili, transpersoner, abort og likestilling.
– Ifølge Bibelen er homofili synd, og det lærer vi elevene. Å stjele er også synd, det samme er det å drepe sine barn – altså abort. Men vi lærer ikke bort hat, sier konstituert rektor Bjørn Valde til Trønder-Avisa, som omtalte saken først.
Ber Statsforvalteren se på saken
Onsdag denne uken meldte Human-Etisk Forbund (HEF) sin bekymring til Utdanningsdirektoratet og ber Statsforvalteren vurdere tilsyn av friskolen. Det melder Vårt Land fredag.
– Bekymringen er at denne skolen kanskje ikke skiller tydelig mellom hva som er deres eget syn og hva elevene også har rett til å lære om – det som er resten av samfunnets syn og det som ifølge barnekonvensjonen er deres rettigheter, sier politisk sjef Lars-Petter Helgestad i HEF til Vårt Land.
Skolen har 15 elever. Ifølge Trønder-Avisa tilhører mange av dem Norsk Luthersk Lekmannsmisjon.
Sammenligner transpersoner med antikkens pedofili
Til Trønder-Avisa sier rektoren på skolen at menn og kvinner skal være likeverdige, men ikke likestilte.
– Ifølge Bibelen skal en prest være en hyrde for menigheten, altså den som leder, og i Bibelen står det at det skal være en mann, sier han til avisen.
Til Dagbladet Trondheim uttaler han seg også om den pågående trans-debatten. Antikkens pedofil var mer høyverdig enn dagens transpersoner, mener han.
– De sier at de ikke føler seg som kroppen de er i, men det er ikke nytt. Det er fra antikken, det. Det er fra gnostisisme til dualisme. Altså, hodet mitt bestemmer hvem jeg er, også ser jeg på kroppen min at jeg er født i feil kropp. Når jeg sier det, så skal andre vær så god å godta det. Det er gnostisisme. Da er det mer høyverdig å leve en mann og en liten gutt – pedofili, som det var i antikken, sier han til avisen.
Bjørn Valde kontaktet Dagen tirsdag for å klargjøre at han opplever seg feilsitert i Dagbladet. Han forklarer at han ville vise til at pedofili i antikken ble sett på som mer høyverdig enn homofile samliv, men mener ikke selv at pedofili er mer høyverdig enn homofili. Saken ble oppdatert 25. oktober kl. 13:14.
Kunnskapsministeren reagerer
Kunnskapsminister Tonje Brenna reagerer på rektorens uttalelser i Dagbladet.
– Jeg reagerer sterkt på uttalelsene fra rektor ved Innherred kristne skole slik de er gjengitt her. Verdiene han forfekter hører fortida til, skriver kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en e-post til Dagbladet.
Hun opplyser at Utdanningsdirektoratet er gjort kjent med saken.
– Norsk skole skal fremme toleranse og likestilling mellom kjønnene, og det skal ligge til grunn for all opplæring som gis ved skolen. Ingen enkeltskole kan velge å se bort fra dette, skriver Brenna til Dagbladet.
Skolens læreplan er godkjent av Utdanningsdirektoratet. Skolen fikk 2,6 millioner i tilskudd i år.
«Ultrakonservativ»
Teolog og professor ved Nord universitet, Idar Kjølsvik, mener skolen kan kalles «ultrakonservativ».
– «Vanlige» konservative kristne er ikke slik, sier han til Trønder-Avisa.
Han mener skolen bygger på en tanke om å holde elevene unna det verdslige.
– Jesus sa noe som jeg mener ultrakonservative kristne har misforstått, om at man skal holde seg unna det verdslige – møtet med denne verden. Det gjør at det lages egne kulturer og skoler der en sørger for at unge vokser opp sammen med likesinnede, sier Kjølsvik til avisen.
KFF: – En friskole er ikke en menighet
Skolen er medlem i Kristne Friskolers Forbund (KFF) og har fått godkjent en alternativ læreplan sammen med fem andre skoler.
Jorunn Hallaråker Heggelund, generalsekretær i KFF, sier det er viktig at læreplanen følges for at barn og unge skal få den undervisningen de har krav på.
– En friskole er ikke en menighet. Alle barn og unge skal ha det trygt og godt på våre skoler, hvor de får møte mennesker de er enige med, og uenig med. Det vet jeg våre skoleledere er opptatt av å legge til rette for. Samtidig er det viktig å understreke at religionsfriheten er en grunnleggende menneskerettighet i et liberalt demokrati, skriver Hegglund i en tekstmelding til Dagen.
– Kan en friskolerektor lære bort at homofili er synd?
– Flere av av våre skoler har et verdidokument, hvor deres syn på samlivsspørsmål kommer frem. Dette har de lov til å ha.
– For disse skolene er det veldig viktig å være klar over at det medfører et stort ansvar, både når det gjelder bygging av en tolerant kultur hvor ulike meninger kommer frem, og ikke minst at homofile elever føler seg inkludert på alle arenaer i skolen. Det opplever jeg at våre skoler gjør, skriver hun til Dagen.