Kristen sprinter satte verdensrekord på Bislett
– Jeg er den blinde Bolt, sa Salum Ageze Kashafali (29) etter at rekorden var et faktum.
På Bislett Stadion leverte den norske parautøveren to fremragende løp torsdag.
Først løp Kashafali 100-meteren på 10 sekunder og 37 hundredeler mot funksjonsfriske, noe som er ny verdensrekord for parautøvere. Så løp han på tiden 10,39 i paraklassen.
– Vet du hva, det er ikke noen bedre steder å sette verdensrekord enn på Bislett. Og det er ekstra mye for meg når jeg får lov til å løpe med funksjonsfriske, vinner og viser at jeg er best i Norge uavhengig av nedsatt funksjon. Det betyr litt ekstra for meg, sier sprinteren til TV2.
Til sammenligning er den norske rekorden på 100 meter satt av Jaysuma Saidy Ndure som sprang på 9,99 i 2011.
Men Kashafalis har en øyesykdom som gjør at synet gradvis har blitt redusert til 2 prosent.
Dermed er Kashafali tidenes raskeste paralympier på 100 meter noensinne, uavhengig av funksjonsnedsettelse.
– Takker Gud
Kashafali har ofte benyttet til å takke Gud for gaven han har fått. Etter en seier i 2020 sa han «God is the only way» på direktesendt TV.
– Jeg takker Gud for å ha gitt meg muligheter og ikke begrensninger. Det verste som kan skje med en person i livet er ikke å bli født svaksynt. Det verste som kan skje er å bli født helt frisk, men uten visjoner for å utvikle talentet sitt, sa han under en takketale på idrettsgallaen samme år.
I et intervju med KRIK-podkasten «Hva føler du nå» forklarte 29-åringen hva han tror på.
– Jeg tror på Fader, Sønn og Den hellige ånd. Jeg tror at Gud skapte oss. At Han er veien, sannheten og livet.
Han forklarte videre at når han ber så ber han ikke om å vinne, men om Guds velsignelse.
– Om jeg vinner så takker jeg Gud, og om jeg taper så takker jeg Gud da også. For jeg vet at Han har større planer med meg enn hvilken plassering jeg oppnår i et løp, sa Kashafali.
Hjelper barn i Kongo
Kashafali kom til Norge som flyktning fra Kongo da han var 8 år. Da hadde han og familien tilbrakt en lengre periode i en flyktningleir i Rwanda.
Han har siden ikke glemt sitt opphav, og gir pengene han tjener som idrettsstjerne til en organisasjon som bygger skoler for barn i Kongo.
Hans veldedighet har ført til at han har fått priser også utenfor idrettsarenaen. I 2022 fikk han Livsvernprisen for hans åpenhet om øyesykdommen, og «for hans engasjement for inkludering, mangfold og respekt uavhengig av hvem du er og hvor du kommer fra».