SLÅTT PÅ MÅLSTREKEN: Salum Kashafali (midten) løper inn til sølv på 100 meter under Paralympics. Han måtte se seg slått av Skander Djamil Athmani (t.h.) fra Algerie.

Kristen sprinter tok sølv

Norske Salum Ageze Kashafali tapte på målstreken i Paralympics-finalen på 100 meter.

Publisert Sist oppdatert

Med et gull fra Paralympics i Tokyo i 2021, var forventningene store til den norske sprinteren Salum Ageze Kashafali før de paralympiske sommerlekene i Paris 2024.

I finalen på 100 meter i T13-kategorien (for utøvere med begrenset syn), ble det bare nesten for den kristne utøveren.

På mektige Stade de France i Paris søndag kveld, kom nordmannen godt ut av startblokkene, men ble like før målstreken tatt igjen av Skander Djamil Athmani fra Algerie.

SØLV: Salum Ageze Kashafali sier til NRK at han er fornøyd med sølvmedalje i Paralympics basert på hvordan sesongen har vært.

Dermed ble det sølvmedalje på bergenseren.

– Det føles deilig å ta sølv. Jeg skulle gjerne hatt gull, men med tanke at jeg har hatt en opp og ned-sesong er jeg fornøyd. Jeg leverer sesongbeste i finalen, sier Kashafali til NRK etter målgang.

Satser mot Los Angeles

Selv om han var blant favorittene, var det en del usikkerhet rundt om treningsgrunnlaget til Kashafali før mesterskapet var godt nok til å ta gull.

En overbelastningsskade ødela flere måneder med trening og førte til at han har slitt med å matche tidene til hovedkonkurrenten Athmani fra Algerie.

KONKURRENTER: Salum Kashafali (t.h.) og Skander Djamil Athmani fra Algerie løp inn til henholdsvis sølv og gull på 100 meter under Paralympics.

I Paralympics i Paris fikk han showet seg videre fra semifinalen, men i finalen måtte han ta til takke med sølv.

Men 30-åringen har ingen planer om å gi seg med det første. Om fire år er det Paralympics i Los Angeles, USA.

– Jeg kommer til å satse mot Los Angeles. Jeg er optimistisk med tanke på fremtiden og ønsker å utvikle meg videre. Så må jeg takke alle hjemme som støtter meg og lar meg få holde på med sporten på heltid, sier han til NRK.

Kristen tro

Med den sportslige suksessen har fartsfantomet blitt en yndling hos det norske folk.

I 2023 løp han inn til verdensrekord på Bislett Stadion i Oslo: 10 sekunder og 37 hundredeler.

Deltakelse i TV 2-programmet «Vinnerschkalle» og NRK-programmet «Gauteshow», samt mottakelse av «Livsvernprisen» i 2022, har også gjort ham kjent utenfor løpebanen.

I tillegg har Kashafali vært åpen om sin kristne tro ved flere anledninger.

– Jeg takker Gud for å ha gitt meg muligheter og ikke begrensninger. Det verste som kan skje med en person i livet er ikke å bli født svaksynt. Det verste som kan skje er å bli født helt frisk, men uten visjoner for å utvikle talentet sitt, sa han under en takketale på idrettsgallaen i 2020 da han ble kåret til årets mannlige parautøver.

ÅRETS MANNLIGE PARAUTØVER: Salum Ageze Kashafali mottok prisen under Idrettsgallaen 2020 i CC Amfi på Hamar.

I 2021 stilte han opp i et podkastintervju med Kristen Idrettskontakt (KRIK). Der delte han åpent fra sitt eget liv, som kvoteflyktning fra Kongo og oppvekst med krig og en troende familie.

– Troen betyr veldig mye for meg. Fordi den har vært der siden jeg vokste opp. I min familie var det å være takknemlig for det vi hadde og for at vi lever helt naturlig. Troen har vært den tryggheten som har fått meg og familien gjennom alt vi har opplevd. Du kan alltid løpe til Gud, sa Kashafali i podkasten.

Høye ambisjoner

Selv om sprinteren har passert 30 år, har han ingen planer om å bremse løpekarrieren.

Tvert imot sikter han mot å pushe kroppen enda lenger, selv om synet aldri kommer til å bli bedre.

I FRONT: Kashafali drømmer om å representere Norge også i mesterskap hvor han konkurrerer mot utøvere uten nedsatt funksjonsevne. Her fra åpningsseremonien i Paralympics 2024 hvor han var flaggbærer sammen med Ida Yessica Nesse.

I en lengre artikkel med NRK gikk forskere grundig til verks for å studere fysikken til det norske sprint-fenomenet.

Der forteller Kashafali at har som mål å kvalifisere seg til 100 meter i internasjonale mesterskap – for funksjonsfriske.

– Det er en drøm og et håp jeg jobber mot, sier nordmannen til NRK.

Powered by Labrador CMS