Kristen ungdom blir stilt til ansvar for omstridt nettpredikant
Ungdommer flest kjenner til YouTube-predikanten Levi Jensen. Elever i kristent skolelag mener han gir feil inntrykk av kristne.
– Måten han presenterer kristendommen på kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Joar Helgaas, nestleder for det kristne skolelaget ved Amalie Skram videregående i Bergen.
Levi Jensen er den karismatiske predikanten fra Telemark, som de siste årene har blitt en kultfigur blant ungdom. Han har sammenlagt over 100.000 følgere på sosiale medier.
Den siste tiden har russesangen «Glory», som Jensen har figurert i, toppet Spotifys hitliste «Norway Viral 50». Den 51 år gamle predikanten kjennetegnes ved sine timelange digitale bibeltimer som legges ut på nett, og sees av tusenvis av unge.
Feil intrykk
Selv om Levi Jensen er populær blant unge, er likevel ikke alle ungdommer begeistret for predikantens økende popularitet. Elever i det kristne skolelaget ved Amalie Skram videregående mener Jensen gir unge feil inntrykk av kristne.
– Folk ser på han som underholdning. De ler av han fordi de syns han er rar. Han danner et bilde av kristne som gjør at vi også fremstår rare, sier en av de oppmøtte ved et lagsmøte.
Nestleder Joar Helgaas, forteller at han stadig vekk får spørsmål fra elever om Levi Jensen.
– Ja, jeg har fått en del spørsmål om han. Jeg er en ganske tydelig kristen, og de fleste i klassen min vet at jeg tror. Jeg hadde hørt litt om han og kjente til fenomenet, sier han.
– Hva spør de om?
– De lurer på hva jeg syntes om ham. Om det er slik kristendom er. Da pleier jeg å svare at Jensen representerer troen på en ganske spesiell måte, og at det ikke nødvendigvis er slik jeg hadde gjort det.
Helgaas fikk etterhvert så mange spørsmål om Jensen at han så det nødvendig å lære mer om hva predikanten forkynner. Da Helgaas undersøkte Jensens forkynnelse ble han overrasket.
– Jeg så en video der han filmet i peisen sin og sa noe sånn som «sånn der vil jeg at djevelen skal knitre». Det er kanskje ikke det beste å fortelle ungdom. Poenget er jo at de skal høre om Jesus.
– Man skal dømme profeter etter fruktene. Slik jeg ser det så er ikke frukten brennende jesusdisipler, men heller morsomme snaps og latter, sier Helgaas.
Utrolig morsomt
Jensen har de siste årene arrangert «meet-ups» hvor han samler lokale fans på offentlige plasser. Til tider har det vært over hundre oppmøtte.
Da Jensen var i Asker møtte det over 400 unge. Rundt lunsjbordet på Amalie Skram er en av lagmøtets deltakere usikker på at de som kommer på Jensens treff er der for å høre om Jesus.
– Du ser på videoene at alle er gira og roper halleluja, men ingen av dem mener det jo. De syntes bare det er utrolig morsomt, forteller han.
Knut Tveitereid, førsteamunensis ved NLA-høgskolen og ungdomsleder i Normisjon sin menighet Storsalen i Oslo, er enig med eleven. Tveitereid sa til Dagen tidligere at han mener predikanten har fått for stor oppmerksomhet.
– Jeg ser ungdom som ler av Jensen og harselerer med han både i kristne miljøer og langt utenfor kristne miljøer. Jeg synes ikke youtube-fenomenet Levi Jensen er noe stas, sa Tveitereid.
Dagen har skrevet om predikanten flere ganger, og i denne forbindelse vært på gaten og snakket med unge.
– Han er jo tidig og ganske rar, sa Kasper Mowinkel på fjorten om predikanten som selv mener han er kalt av Gud til å forkynne for unge.
Tungetale i russelåt
Jensen tilbyr nå å bidra med lydklipp til russegrupper som ønsker russesanger med utsagn fra han i. Den første russesangen hans «Glory» toppet Spotify-listen «Norway Viral 50» i forrige uke.
I sangen kan vi høre hans signatur-utrop «Glory», «Halleluja» og «Takk Jesus» blandet med tungetale til house-rytmer.
Helgaas mener Jensen misbruker tungetalen på denne måten.
– I 1. Korinterbrev 14:40 står det at tungetale skal gå sømmelig for seg, og når Jensen putter tungetale inn i en russelåt er det etter min mening ikke sømmelig. Det står også at tungetale skal være til oppbyggelse for deg selv og de kristne, men her blir det bare til latter. Han står i fare for å bryte ned tungetalens kraft.
Blitt spurt en gang
Blant andre kristne skolelag Dagen har vært i kontakt med er det få som opplever at elevene på skolene forbinder dem med Jensen. Leder for Laget ved Sandefjord videregående skole forteller hun ikke får spørsmål om Jensen.
Vi opplever ikke at folk forbinder oss med han. Jeg har kanskje blitt spurt en gang av en som lurte på om jeg var samme type kristen som han, sier Eva Margret Ólafsdóttir, som er leder for skolelaget på Sandefjord Videregående skole. Helgaas mener det finnes gode grunner for dette.
– Hvorfor tror du ikke flere skolelag ikke får spørsmål om Jensen?
– Kanskje elever ikke tør eller gidder å spørre. Jeg prøver alltid å signalisere til klassen at alt som handler om tro kan jeg spørres om. Jeg vil ha alle spørsmål. Kanskje det gjør at folk har lyst til å spørre, sier Helgaas.
– Hva hadde du sagt til Jensen hvis du fikk møte han?
– Jeg hadde spurt han om han tror at frukten av det han gjør bidrar til å spre Guds rike. Jeg er skeptisk til om han oppnår det han ønsker.