TUNGE TIDER: Birger Danielsen er rektor ved Danielsen videregående skole i Bergen sentrum.

Kristen videregående skole må kutte åtte årsverk

Danielsen videregående skole må nedbemanne igjen. – Det er en krevende situasjon, sier rektor.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mindre å gjøre. Fra 1. august 2023 har vi en overtallighet blant fast ansatte på cirka åtte årsverk, sier Birger Danielsen til Dagen. Han er rektor ved Danielsen videregående skole i Bergen og er midt i en prosess med å håndtere utfordringene.

Skolepenger ble oppjustert

Da Dagen var i kontakt med ham i fjor sommer, var situasjonen allerede alvorlig.

Tilskuddene til friskolene var blitt redusert med 200 millioner kroner i statsbudsjettet for 2022.

På Danielsen videregående ble skolepengene oppjustert for å møte regjeringens kutt. Det ble også gjennomført en nedbemanning blant de ansatte på fire årsverk gjennom frivillig avgang, permisjoner og oppsigelser.

Det har likevel ikke vært nok.

– Har færre elever

– Hvordan er stemningen på skolen?

– Vi må si opp dyktige og gode medarbeidere. Det er en krevende situasjon for de involverte, og det berører også kollegafellesskapet vårt, skriver Danielsen i en e-post til Dagen.

I år er det tre klasser i studiespesialiserende fag på VG1 mot fem i VG3. Rektoren regner med at skolen får et enda lavere elevtall for neste skoleår, når VG3 er ferdige på skolen.

– Vi har færre elever enn vi tidligere har hatt. De fleste av våre skoleplasser er på studiespesialiserende utdanningsprogram, og i vår region er det ledige plasser på denne utdanningen, sier han.

Nye offentlige skoler

En nasjonal satsing på yrkesfaglige utdanningsprogram gir dessuten sterkere konkurranse fra andre skoler i år.

– I vår region har offentlige skoler også investert mye i nye og fine skolebygg. Det påvirker søknaden til vår skole.

I fjor ba dere om en gave for å fornye skolebygget. Hva skjedde?

– Gode venner av skolen har gitt omlag 250 000 i øremerkede gaver til fornying av skolebygget. Vi er svært takknemlig for dette, og har en pågående prosess om hvordan midlene skal brukes for å løfte skolebygget på en måte som kommer elevene til gode.

– Har tært på skolens egenkapital

Regnskapet for 2022 er enda ikke klart, men Danielsen forteller at skolen forventer et underskudd på mellom 4,5 og 5 millioner kroner.

– Dette skyldes i hovedsak lavere tilskuddssats for 2022, og er derfor som forventet.

Hvor krevende vil du si at den økonomiske situasjonen er nå?

– Den er svært krevende. De urimelig lave tilskuddssatsene for 2022 har tært på skolens egenkapital. Når vi i tillegg har lavere elevtall, må vi bruke et så alvorlig virkemiddel som det er å si opp arbeidsforholdet til gode medarbeidere.

Høy trivsel

Hvilke andre tiltak enn nedbemanning er satt i gang for å bedre situasjonen?

– Det viktigste arbeidet vi gjør hver dag, er å gi et godt skoletilbud til elevene som er her, svarer rektoren.

Han forteller at elevene melder om høy trivsel og et godt skolemiljø og at undersøkelser viser at stadig flere anbefaler skolen til andre.

– Morgensamlingene som Dagen har skrevet om tidligere, er også et tydelig eksempel på at det her er et stort og positivt engasjement både hos elever og lærere. Vi har høyt fokus på å utvikle skolens tilbud og innhold.

– Trenger forutsigbarhet

Hvilke politiske tiltak trenger dere for å se lysere på fremtiden?

– Vi trenger forutsigbarhet i forhold til de støtteordningene som vi er avhengige av.

Han sier at også friskolene må få mulighet til å få godkjent nye tilbud innenfor yrkesfagene når det er et nasjonalt fokus på å få flere elever til å velge yrkesfag.

Danielsen videregående skole sendte denne uken en søknad om å få godkjenning for å tilby utdanningsprogrammet Informasjonsteknologi og medieproduksjon.

– Det er en menneskerett å kunne velge en kristen friskole som alternativ til en offentlig skole. Politikere på alle plan burde fremsnakke denne menneskerettigheten.

SENIORRÅDGIVER: Jan Erik Sundby, er seniorrådgiver i Kristne friskolers forbund (KFF).

Brutalt tilskuddssystem

Jan Erik Sundby er seniorrådgiver i Kristne Friskolers Forbund (KFF). Han skriver i en e-post til Dagen at tilskuddssysstemet for friskolene er brutalt. En nedgang i antall elever på 10 prosent, vil automatisk gi 10 prosent lavere tilskudd.

– Det skjer fra en dag til den neste. Andre skoler har langt mer utjevnende ordninger, sier Sundby.

FRISKOLER OG ØKONOMI

Mens friskoler får tilskudd proporsjonalt med antall elever, har fagskoler for det meste faste tilskudd. Høyskolene har grunnbevilgninger, og folkehøyskolene har tre års flytende gjennomsnitt.

Friskoler får dekket 85 prosent av gjennomsnittlige driftsutgifter. Anskaffelse av skolebygg og spesialundervisning er holdt utenfor. Kostnader til kommuneledelse og eiendomsavdeling er heller ikke med.

Det er ofte en relativt stor andel med spesialundervisning ved friskoler. Alle kostnader til dette er trukket ut av tilskuddsrammen og skal betales fra fylkeskommunen til den enkelte friskole for de ulike tiltakene.

Kilde: KFF

Hardt år

KFF har ingen systematisk oversikt over skolenes økonomi. Sundby sier at de likevel vet at 2022 har vært et veldig hardt år for mange, med røde tall.

Tilskuddene øker fra fem til åtte prosent fra 2022 til 2023.

– Det høres bra ut, men skolene er knapt tilbake på sporet fra 2021, sier Sundby.

– Kostnadene har økt betydelig, og det er ikke overraskende at Danielsen og andre sammenlignbare skoler sliter med å få balanse i budsjettet for 2023.

Ikke overrasket

Dag Inge Ulstein, 1. nestleder i KrF, er oppgitt, men ikke overrasket over nedbemanningsnyheten.

– Når vi vet hvor mye Danielsen-skolene har betydd for så mange, er det ikke kjekt å høre slikt, sier han.

LIKEBEHANDLING: Dag Inge Ulstein, nestleder i KrF jobber for likebehandling av de kristne friskolene.

– Arbeider for likebehandling

Ulstein viser til kunnskapsminister Tonje Brennas besøk på Kongshaug musikkgymnas i desember. Han sier at stikk i strid med det han og flere trodde, førte ikke det til en reversering av de økonomiske kuttene som har rammet skolen utenfor Bergen så hardt.

– Selvfølgelig skal vi ha en god offentlig skole, men verdien som friskolene representerer er avgjørende for mangfold. Nå får mange kristne skoler dårligere rammebetingelser og mister forutsigbarhet.

Han frykter det vil fortsette og sier mange kristne skoler har tatt kontakt med KrF.

– Vi har hatt utstrakt møtevirksomhet om dette og arbeider for likebehandling og reversering av kuttene.

Powered by Labrador CMS