UIO: Ungdom i Oppdrag er en viktig bidragsyter under aksjonen. Anne Egeberg er fra UIO Skien. Under aksjonen vil hun være med i medieteamet.

Kristenfolket deler ut 80.000 bibler. Biskop stiller spørsmål ved ressursbruken.

Snart vil samtlige hjem i Østfold få tilbud om en gratis bibel. Biskopen i Borg mener at nordmenn har råd til å kjøpe bibel selv - dersom de ønsker seg en.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror aldri noen aksjon har samlet en så stor bredde av kristne, sier David Hetlelid, pastor i Filadelfiakirken i Sarpsborg. Han er talsmann for Bibelen til Alle Østfold.

Fra dør til dør

Fylket har rundt 130.000 husstander. I løpet av to uker i slutten av oktober og begynnelsen av november vil de få besøk av nærmere 3.000 frivillige. Hetlelid skal selv gå fra dør til dør og legger ikke skjul på at han er spent på hvordan de vil bli tatt imot.

– Fra vår side er dette ment som en god og hyggelig gave, men noen vil kanskje oppleve det som provoserende og stille seg undrende til aksjonen, sier han.

Pastoren snakker varmt om det økumeniske samarbeidet som involverer både katolikker og adventister.

– Hvordan vi tolker Skriften har skilt oss, men Bibelen som helhet samler oss. Det er fantastisk å oppleve, sier han.

– Hva har vært det mest krevende ved å arrangere en så stor aksjon?

– Vi har jobbet med dette i to-tre år. Det har vært vanskelig å motivere til noe som ligger så langt fram i tid. Enkelte steder har det også vært vanskelig å samle inn penger til prosjektet.

Økt interesse

En undersøkelse gjort av InFact i 2016 viste at halvparten i aldersgruppen 18-29 år ikke har en bibel. Og blant dem som ha en bibel hjemme, svarer fire av ti at de har en utgave som er mer enn 34 år gammel.

Generelt sier en av fem av de spurte i Østfold at de aldri har lest Bibelen, mens 44 prosent svarer at det er mange år siden de leste.

Hetlelid håper at aksjonen vil bidra til en økt interesse for Guds Ord og at de kan sette i gang en bevegelse der de store, eksistensielle spørsmålene løftes fram.

– Uansett hva man mener om innholdet, så tror jeg at de fleste tenker at Bibelen har bidratt til å forme landet vårt, kulturen, verdensbildet og språket. Selv om vi lever i et mer pluralistisk samfunn, har jeg stor tro på at den fortsatt vil ha betydning for samfunnet, sier Hetlelid.

Bispe-nei

Bibelaksjonen engasjerer medlemmer i Den norske kirke i Østfold, men biskop Atle Sommerfeldt har sagt nei til at Borg bispedømme deltar i prosjektet.

– Hovedproblemet er at folk ikke bruker de biblene de har, uttalte biskopen til Vårt Land i 2016.

Halvannen uke før aksjonen starter er biskopen fortsatt på nei-siden.

NEI: Bibelaksjonen engasjerer medlemmer i Den norske kirke i Østfold, men biskop Atle Sommerfeldt har sagt nei til at Borg bispedømme deltar i prosjektet.

Aksjonen har et budsjett på 6,5 millioner kroner. Biskopen synes det er mye å bruke på folk som har råd til å kjøpe seg en egen bibel selv. Han understreker videre at Den norske kirke i Østfold deler ut flere tusen bibler hvert år i forbindelse med dåp, konfirmasjon og giftermål og skolebesøk.

Firkantet

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på ditt nei til deltagelse i aksjonen?

– Noen har oppfattet meg som at jeg er imot at folk skal få bibler, men det har jeg aldri verken ment eller sagt. Noen synes også at jeg er veldig firkantet i måten jeg tenker på, og at jeg ikke ser at det er et stort felleskirkelig anliggende. Men fra mange i Den norske kirke har jeg fått støtte for at jeg snakker om prioritering.

– Hva håper du at aksjonen kan bidra til?

– Jeg håper den vil resultere i at flere i Østfold oppdager hvilken skatt Bibelen er. Mange har eldre bibeloversettelser hjemme. Jeg mener jo at de også er lesbare.

Videre sier Sommerseth at han håper at de kirkene som viser et så sterkt engasjement nå, vil prioritere bibeldagen og bibelsamlinger som Bibelselskapet inviterer til. Grunnleggende mener han at bibelaksjonen i Norge har et feil fokus ved at de deler ut bibler der det i utgangspunktet ikke er en relasjon.

– Jeg er for å dele ut bibler til folk som har dårlig råd og manglende tilgang, sier han.

Annerledes i nord

Høsten 2014 ble Bibelen delt ut til nesten samtlige husstander i Finnmark. I en undersøkelse som ble gjort i etterkant opplyser godt over 70 prosent at de enten har begynt eller har planer om å lese i Bibelen. 78 prosent sier at hvis noen hadde invitert dem med på møte, så hadde de mest sannsynlig takket ja til å bli med.

På en video som ligger på bibelentilalle.no snakker biskopen i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, varmt om det økumeniske engasjementet aksjonen skapte i nord.

– For noen har også aksjonen ført til at de har blitt mer aktive i kirke og menighet, sier han.

Powered by Labrador CMS