Kristenledere ber ikke om ny regjering
Ringrever i bønnemobilisering før valg advarer mot å be fram bestemte partier. - Kanskje bør vi be litt ekstra for partiene vi synes litt lite om, sier Sten Sørensen.
«Stå på, folkens, fortsatt bønn og faste, for at De Kristne skal komme inn på Stortinget. Husk det er makt i de foldende hender. Gud er god, da har vi stor forventning til valget. Dette blir til himmelske målinger», skrev Visjon Norge-sjef Jan Halvold på Facebook i forrige uke.
Andre kristne ledere som har frontet bønn foran politiske valg i Norge helt siden 1990-tallet, er langt mer forsiktige når de skal gi råd om hvordan kristne bør be.
Stygt om Ap
Sten Sørensen, som tidligere har vært blant annet bibelskolerektor i Sarons Dal, registrerer at det i noen kristne miljøet bes «veldig konkret» om bestemte politiske resultater. Det mener han kan bære galt avsted.
- Man må be bibelske bønner som gjør at både Gud og Jesus kan synes om bønnene. Man må ikke fargelegge bønnene med sitt politiske syn, sier han.
Advarselen gjelder særlig bønner som bes offentlig.
- Det er mennesker som har kommet til meg og sagt at de har hørt så stygge bønner mot Arbeiderpartiet at deres ufrelste Ap-venner hadde strøket på dør hvis de hadde vært til stede, sier han.
- Ikke Nord-Korea
Sørensen fraråder kristne å tenke at man er relevant bare for høyresiden eller bestemte politiske partier. Selv ber han for landet og politikerne slik at han «kan møte alle mennesker ansikt til ansikt i etterkant».
- Jeg ber for myndighetene som er innsatt av Gud. Ved bønn blir enhver politiker bedre. Dette er hevet over partigrensene. Kanskje bør det bes ekstra mye for partiene vi synes litt lite om, sier han.
- Ber du om regjeringsskifte?
- Nei, det får Gud tar seg av. Det viser jeg med min stemmeseddel, men jeg vil ikke misbruke bønn på den måten. Da er det mitt syn som kommer så sterkt fram. Uansett har vi gode politikere i Norge. Det er tross alt ikke snakk om Nord-Korea, sier han.
Samtidig poengterer han at det er positivt å kjempe for politiske saker, men dette mener han må skje i politiske møter.
- Det må ikke være mitt politiske ståsted som preger hvor sterke eller svake bønner jeg ber for dem som er i høye stillinger, understreker han.
- Blokkuavhengig Gud
Generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon mener det er fordeler og ulemper med alle politiske ledere.
- Jeg ser ikke regjeringsspørsmålet som det store verdispørsmålet, sier Kjøde.
Han framhever at hensikten med bønnelivet ikke er å fremme sin egen vilje, men Guds vilje.
- Gud er ikke avhengig av en politisk blokk. Jeg tror derfor ikke det gagner evangeliet å få gjennomslag ved politiske grep. Evangeliet trenger å forkynnes, bes og leves ut. Politikken handler om verdier for samfunnet. Der må vi søke allianser og ikke vekkelse, sier han.
Takknemlige for Bondevik
En av Sten Sørensens nære allierte i bønnemobilisering gjennom mange år er Arnfinn Clementsen. Pastoren i Karismakirken holdt bønnemøter foran EU-avstemningen i 1994. Formålet var i holde Norge utenfor unionen.
Aksjonen varte i 14 dager og ble avsluttet med et folkemøte under mottoet «Norge tilbake til Gud», skrev Aftenposten den gang. Senere ble dette navnet på en organisasjon der Clementsen var styreleder og Sørensen et av styremedlemmene.
Vinteren 2000, to uker før Kjell Magne Bondevik og sentrumsregjeringen gikk av på gasskraftsaken, gikk organisasjonen ut med et bønneopprop for landets politiske situasjon. Oppropet uttrykte takknemlighet for at landet hadde en kristen statsminister.
«Be om klokskap og styrke til statsminister Kjell Magne Bondevik og hans regjering slik at de får visdom til å lede landet gjennom de ulike utfordringer fram mot neste stortingsvalg».
Ønsket kristne inn
Foran valget i 2001 holdt Norge tilbake til Gud «Krisemøte for Norge» i Oslo med 60 kristenledere. Flere uttrykte ønsker om å få Kjell Magne Bondevik tilbake som statsminister.
- Ikke fordi han er perfekt, men fordi han står for holdninger, har tro og sier han ber. Det er forskjell fra de holdninger Arbeiderpartiet preges av, sa Sten Sørensen til NTB den gangen.
I et innlegg i Adresseavisen la ikke Clementsen skjul på at Norge tilbake til Gud ønsket mange bekjennende kristne «og andre kvinner og menn som har Bibelen og kristen tro som fundament» inn på Stortinget. Samtidig uttrykte han takknemlighet for at det finnes forskjellige politiske partier i landet og avviste at initiativet var en heiagjeng for KrF.
Foran valget i 2005 var initiativet videreført under navnet «Morgendagens Norge» som han ledet sammen med Sørensen og pastor Karl-Axel Mentzoni.
Opplever bønnesvar
Clementsen tror han er mer reflektert nå enn da han startet bønneinitiativene på 1990-tallet, men holder fast ved at han aldri har bedt folk be partipolitisk.
- I 1997 kom ny regjering med Bondevik og han beskjente troen på tv. Det var en ny tid og vi gledet oss over det. Men det er ikke de politiske partiene som skal frelse Norge. Det er menighetens som har ansvar for avkristning, ikke KrF, sier han.
Clementsen ønsker et regjeringsskifte, men opplever ikke det som en naturlig del av bønnen før valget. Generelt har han ikke tro på å «be mot noe».
- Vi må be for de som er på valg og for de som styrer og regjerer, slik Guds Ord oppfordrer oss til.
- Du har bedt mye for valgene de siste årene. Har du fått bønnesvar?
- Jeg synes det er vanskelig å måle i hvor stor grad våre bønner blir besvart. Hvordan skal vi måle bønnesvar på dette planet? Når vi ber for land og folk vil vi jo at flest mulig politikere med kristne verdier skal komme inn på Stortinget, men vi kan ikke si at de bare fins i et parti eller på en side av den politiske skalaen. Det er vanskelig å måle bønnesvar opp mot et resultat etter valget.
DAGEN