– Kristenledere bør ikke sitte for lenge
Generalsekretær i Bibelselskapet Ingeborg Mongstad-Kvammen mener grensen går ved ti år. Selv slutter hun etter sju år.
Etter å ha fått tilbud om stillingen som direktør for fagstøtte i VID vitenskapelig høgskole slutter Ingeborg Mongstad-Kvammen som generalsekretær i Bibelselskapet 1. desember. Da har hun hatt stillingen i sju år.
– Jeg har lenge ment at ledere for kristne organisasjoner bør skiftes ut etter mellom fem og ti år i rollen. Det er begrenset hvor lenge man klarer å være nytenkende, sier Mongstad-Kvammen.
Hennes to forgjengere Stein Mydske og Gunnleik Seierstad satt også med jobben i sju år hver, mens Ole Kristian Kvarme hadde stillingen i ti år.
– Ti år er maks tenker jeg. Det er bra for organisasjonen å få inn ny kompetanse og nye blikk utenfra. På denne bakgrunn var det lett for meg å takke ja til en så spennende stilling som jeg ble tilbudt ved VID, sier Mongstad-Kvammen.
Surfet på bibelbølgen
Mongstad-Kvammen startet i Bibelselskapet like etter den nye bibeloversettelsen Bibel 2011 kom.
– Vi surfet på den bibelbølgen, men jeg er stolt av at jeg kjapt klarte å sette fokus på at vi ikke bare må få folk til å kjøpe bibelen, men vi må hjelpe folk til å bruke den, sier hun.
Hun opplever at viktige prosesser er satt i gang i organisasjonen for å få flest mulig interessert i å lese bibelen.
– I høst setter vi i gang en digital utvikling som er helt nødvendig og veldig viktig for bibellesere i Norge.
Den avtroppende generalsekretæren trekker også fram gjennomføringen av Bibelselskapets 200-årsjubileum i 2016 som noe hun er stolt av fra sin tid i lederstolen.
– Jeg synes vi fikk til mye bra i jubileumsfestivalen med samarbeid med blant annet Standup Norge, Oslo kino og Hanne Krogh, sier hun.
– Når jeg nå slutter i Bibelselskapet, blir den mest interessante lederjobben i det kristne organisasjonslivet i Norge ledig!
Vil hjelpe studenter å lykkes
Nå gleder bibelgeneralen seg til å tilrettelegge for at studentene ved VID skal ha en best mulig gjennomføring av sine studier.
– Jeg har fulgt fusjonen mellom de ulike studiestedene i VID med stor interesse. Det høye ambisjonsnivået trigger meg og jeg vil gjerne være med å tilrettelegge for at de 4 500 studentene skal lykkes i sine studier, sier Mongstad-Kvammen som tidligere jobbet ved Misjonshøgskolen som nå er en del av VID.
Hun tror mange av erfaringene hun har gjort de siste sju årene kan komme til nytte i den nye jobben.
– Som Bibelselskapet er også VID økumenisk. Det viktigste jeg har lært når det gjelder økumenikk er å respektere de ulike kirkesamfunnene på deres egne premisser. Evnen til å se mer på hva vi er enige om og hva de ulike kirkesamfunnene gjør bra tror jeg er viktig. Rett og slett å anerkjenne ulikheten. Alle studenter er jo også ulike, både som personer og i trostilhørighet. Det å anerkjenne dem slik de er, er viktig for at de skal lykkes med sine studier, sier hun.
Bibelbruk og økonomi
Generalsekretæren tror den som overtar etter henne i desember vil ha noen utfordringer å ta tak i.
– Hovedutfordringen er at på den ene siden eier 70 prosent av den norske befolkningen en bibel, men samtidig viser de undersøkelser vi har gjort at nordmenn generelt leser mindre i Bibelen enn før, sier hun.
Mongstad-Kvammen ser også utfordringer i digitaliseringen.
– På nettbibelen har vi litt mer enn 500 000 unike brukere i året. Å forstå trendene og som organisasjon klare å komme med svar på de trendene er et viktig oppdrag for den nye generalsekretæren, sier hun.
Den 202 år gamle organisasjonen vil ifølge Mongstad-Kvammen alltid ha en utfordring i å tenke langsiktig bærekraft.
– Vi må stelle oss økonomisk slik at vi kan være her til Herren kommer igjen. Å drive med digital utvikling og bibeloversettelse er kostbart. En utfordring er å klare å kapitalisere på den bibelbruken som finnes på nett. Forretningsutvikling og å hjelpe folk å bruke bibelen mer blir viktig framover.