Kristenledere kritiserer Møre-biskopens olje-nei
Misjonsleder mener oljeleting ikke strider med kristen etikk. – Krisen rammer de fattigste hardest, svarer skuffet leder i kristen ungdomsorganisasjon.
Tidligere denne uken ba biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme, regjeringen om å stanse all oljeleting.
– Jeg skulle ønske at vi kunne få fortgang i investeringer og forskning på andre energikilder og ikke lete etter mer olje. Det finnes nok olje i verden, uttalte Midttømme.
«Kode rød»
Biskopen er en av flere lobbyister fra Den norske kirke som har reist til klimatoppmøtet i Glasgow for å presse forhandlerne nærmest mulig et mål om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader over førindustriell tid.
Det er knyttet særlig stor spenning til det som skjer i Glasgow etter at FNs klimapanels sjette rapport, som ble omtalt som «kode rød for menneskeheten», ble lagt fram i august.
Sammen med rapporten fulgte en innstendig bønn fra FNs generalsekretær, António Guterres, om at verden må stanse all ny leting og produksjon av fossilt brensel.
Har ikke tatt et standpunkt
Dagen har vært i kontakt med en rekke ledere utenfor Den norske kirke for å høre om de vil gå like langt som biskopen.
Verken Pinsebevegelsen, Misjonssambandet, Indremisjonsforbundet, Misjonskirken, Laget NKSS eller Den katolske kirke sier at de har tatt et standpunkt rundt den norske oljeletingen.
De er en del av majoriteten. I en undersøkelse publisert i VG i august, svarte 49 prosent av de spurte at de støtter letingen etter mer olje. 35 prosent ville stanse den.
På Stortinget står MDG, Venstre og SV alene om å ha programfestet en letestans.
– Ikke grunnlag i kristen etikk
Misjonssambandet er en av dem som ikke ønsker å kritisere den norske oljeletingen.
– Vi mener det er viktig å oppfordre til en god forvaltning av skaperverket, men vi har ikke et grunnlag i kristen etikk for å konkludere med at all oljeleting er etisk kritikkverdig, skriver fungerende generalsekretær Espen Ottosen i en e-post til Dagen.
Misjonssambandet driver misjonsarbeid i flere av områdene som vil bli hardest rammet av klimaendringene.
– Har ikke dere et særlig ansvar for å ta et standpunkt i klimaspørsmål?
– Vi er opptatt av god forvaltning av skaperverket og nødvendigheten av et grønt skifte, men vi mener altså ikke at vår rolle er å komme med partipolitiske konklusjoner, skriver Ottosen.
Biskop: – Jeg erklærer meg inkompetent
Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke vil heller ikke komme med bastante uttalelser.
Det til tross for at Pave Frans har bedt de store petroleumsselskapene om å la oljen ligge under havbunnen.
– Det har han gode grunner til å si, men det er ikke noe forpliktende lære i det. Man kan omgås oljen fornuftig, slik statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fremhever, mener Eidsvig.
– Jeg er ingen ekspert på verken olje eller oljeleting og erklærer meg derfor inkompetent til å trekke veldig tydelige grenser, sier han.
Laget kritiserer biskopen
Generalsekretær i Laget NKSS, Karl Johan Kjøde, sier at klimaengasjerte ungdommer har fått en større plass i organisasjonen de siste årene.
Han vil likevel ikke ta et radikalt standpunkt rundt den norske oljeletingen.
– Det oppleves foreløpig ikke som et trosspørsmål, men det kan bli det når Den norske kirke uttaler seg så sterkt, mener Kjøde.
– Klimaengasjement kan helt klart ses på som etterfølgelse av Jesus, men vi vil dra forkynnelsen mot sentrum av evangeliet, sier han.
– Betyr det at du er kritisk til biskopens uttalelser?
– Kirken begynner å bli veldig tydelig i det som er en viktig politisk sak, men som mangler en enkel oppskrift. Det blir for eksplisitt i det som er en veldig individuell sak. Vi vil heller snakke om måter å leve enklere med et mindre forbruk, forteller Kjøde.
– Trenger de kristne organisasjonene
Ungdomsorganisasjonen Changemaker har på sin side for lengst vedtatt lete-stopp.
Generalsekretær Naja Amanda Lynge Møretrø er selv i Glasgow for å følge forhandlingene på nært hold.
Hun er ikke imponert over de andre kristne organisasjonenes svar.
– Skal vi klare den omstillingen vi er nødt til å gjøre veldig fort, må flere kristne aktører være med på det. De når ut til utrolig mange, og kan derfor spille en viktig rolle, sier Møretrø.
Kritisk til Misjonssambandet
Møretrø lar seg særlig provosere over Ottosens påstand om at oljeleting ikke strider med den kristne etikken.
– Bruken av fossile brensler er det som har skapt klimaendringene. De går hardest ut over de fattigste på sørsiden av kloden. Hvis kristen etikk er opptatt av de fattigste, burde man også ønske å slutte med fossile brensler.
– Har kristne misjonsorganisasjoner et særlig ansvar for å ta et standpunkt rundt oljeleting?
– Ja. Jeg syns dette ligger i den kristne etikken. Særlig når vi ser konsekvensene av klimaendringene og hvem de rammer, sier Møretrø.