SKUFFET: – Jeg synes det er leit at en så dyktig og respektert pinseteolog lander på en så liberal posisjon i spørsmålet om homofilt samliv, sier Espen Ottosen.

Kristenledere reagerer på Terje Hegertun-bok: – Jeg lar meg ikke overbevise

– Svak argumentasjon, mener teolog Espen Ottosen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken kommer MF-professor og pinseprofil Terje Hegertuns nye bok «Det trofaste samlivet» ut. I boken tar Hegertun til orde for å utvide forståelsen av kristne ekteskap til også å omfatte likekjønnede par.

I et intervju med Dagen sier Hegertun at han ønsker å etablere det han selv kaller en mellomposisjon i synet på homofilt samliv.

Dette får nå flere kristenledere til å reagere.

– Svak argumentasjon

Espen Ottosen, leder for informasjonsavdelingen i Norsk Luthersk Misjonssamband, har lest hele boken, og sier at han er skuffet.

– Jeg synes det er leit at en så dyktig og respektert pinseteolog lander på en så liberal posisjon i spørsmålet om homofilt samliv, sier Ottosen, som også selv er forfatter og teolog.

Ottosen er ikke i tvil om at Hegertun hadde gode intensjoner da han skrev boken, men han mener Hegertuns argumentasjon er svak.

To poeng

– Jeg lar meg ikke overbevise av argumentasjonen, sier Ottosen, og trekker frem to hovedpoeng:

– For det første mener jeg at han legger en vestlig forståelse av seksuell orientering til grunn, og forsøker å tilpasse vår teologi etter denne. Men det burde jo vært motsatt. Det er viktigere å begynne med hva Bibelen sier og heller la den styre vårt syn på seksualitet, sier Ottosen.

– For det andre nedprioriterer han barneperspektivet og kjønnspolariteten. Han bestemmer seg for at tekstene om ekteskap i Bibelen først og fremst handler om trofasthet og at forplantning og kjønnsforskjellene er underordnet dette. Jeg mener en slik bibellesning fremstår noe spekulativ, sier Ottosen.

Han har selv skrevet boken «En annerledes vei - motstrøms om kjønn, kjærlighet og sex.»

Avviser mellomposisjon

Ottosen går ikke med på at Hegertun i sin nye bok forsøker å etablere en mellomposisjon i synet på likekjønnede samliv.

– Jeg mener det ikke går an. Etter å ha lest denne boken opplever jeg Hegertun som krystallklar på at homofilt samliv bør aksepteres og anerkjennes av kristen etikk. Han vil kanskje forsøke å si at det ikke er det han gjør med denne boken, men jeg mener det er liten tvil om hvilken konklusjon han lander på.

– Det vil splitte Pinsebevegelsen

Leder for Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe, Øyvind Gaarder Andersen, har ikke lest Hegertuns bok, og understreker at han derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Gaarder Andersen er tydelig på at det i Pinsebevegelsen ikke er rom for to syn i spørsmålet om homofile ekteskap.

– Svaret på det er et tydelig nei. Pinsebevegelsen har et trosgrunnlag som alle pinsemenighetene forplikter seg til. Der står det helt klart at ekteskapet er mellom én mann og én kvinne, sier Gaarder Andersen, som også er førstelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi (HLT).

– Det vil splitte Pinsebevegelsen hvis vi skulle åpnes for to syn i spørsmålet om homofile ekteskap, sier han.

– Handler om bibeltroskap

HLT-lektoren understreker at det var bred enighet i dette spørsmålet i november 2018 da over hundre kristne ledere og pastorer i Pinsebevegelsen var samlet på Gardermoen for å diskutere spørsmålet i Samtaleforum.

På spørsmål om han kan se for seg at Pinsebevegelsen med tiden vil åpne mer opp, svarer Gaarder Andersen følgende:

– Jeg håper ikke det. Dette spørsmålet handler om bibeltroskap. Pinsebevegelsens trosgrunnlag slår fast at Bibelen er ufeilbarlig og alltid bør være øverste autoritet i spørsmål om liv og lære. I dette spørsmålet er Bibelen helt klar, sier lederen for Teologisk refleksjonsgruppe.

Leder for Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, ønsket ikke å kommentere Hegertuns bok da Dagen tok kontakt med ham før helgen.

Ulike meninger

Linda Aadne er også høyskolelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi. I tillegg er hun pastor i baptistmenigheten Gardermoen Kristne Fellesskap.

Aadne forteller at det de siste årene har foregått en intens debatt innad i Det Norske Baptistsamfunnet om hvilke roller homofile og lesbiske bør kunne ha i menighetene.

– Det er veldig krevende fordi man på den ene siden har et dyptfølt ønske om å være bibeltro, og på den andre siden ønsker man å utvise Guds store nåde og grensesprengende kjærlighet for alle mennesker.

Hun forklarer at Det Norske Baptistsamfunn har bruk mye tid og ressurser på å sette i gang en dialogprosess om hva som skal være baptistenes identitet og praksis.

Mann og kvinne

Samliv og lederskap i menighetene inngår som tema i disse drøftingene. Aadne sier det fortsatt kan ta et par år før man har kommet i mål med disse samtalene som har vist at det finnes ulikt syn i organisasjonen.

Aadne understreker likevel at Baptistsamfunnet på landsmøtet i fjor vedtok å fremholde «det livslange ekteskapet mellom mann og kvinne som den bibelske samlivsformen.»

To tanker i hodet samtidig

Aadne understreker at debatten ikke handler om hvorvidt homofile mennesker kan tilhøre menighetene, men om de skal kunne ha lederposisjoner.

– Personlig synes jeg at homofile mennesker bør ha de samme sivile rettighetene til å leve i et samliv som det heterofile har.

– Men som kristen pastor så kan jeg samtidig ikke anerkjenne homofile samliv som ekteskap etter Bibelens syn. Bibelen er veldig klar på at ekteskapet er mellom mann og kvinne, sier Linda Aadne.

Powered by Labrador CMS