Kristenlivsåret 2013
Redaktør Tarjei Gilje har sett på sakene som preget kristenlivsåret 2013.
Stålsett-utvalget
Året var bare en uke gammel da det regjeringsoppnevnte Stålsett-utvalget la frem innstillingen «Det livssynsåpne samfunn». Begrepet «livssynsåpent» forteller at utvalget ikke ønsker å reservere livssyn til det private rom, men at det norske samfunnet skal og bør innstille seg på at både halal-kjøtt, hijaber - og kors - kommer til å være synlige i samfunnet i overskuelig fremtid. Den kanskje viktigste kritikken mot utvalget gikk ut på at mange mente de gikk for langt i å nedtone den kristne kulturarvens forrang. Langs disse linjene har debatten fortsatt også gjennom året, med det sedvanlige innslaget om julegudstjenester i desember.
Samlivsutvalget
En måned senere kom så Bispemøtets samlivsutvalget med sin innstilling, hvor seks av ni medlemmer mener at kirken kan medvirke ved inngåelse av likekjønnet ekteskap. Konklusjonen vakte glede blant mange, men skuffelse hos mange aktive kristne. Misjonssambandets generalsekretær Øyvind Åsland og informasjonsleder Espen Ottosen skrev i et leserinnlegg her i Dagen at de var skremt hvor hvordan et samstemmig utvalg i Den norske kirke kunne stille seg bak «radikal bibelkritikk».
Biskop Stein Reinertsen
I mellomtiden hadde Stein Reinertsen tiltrådt som biskop i Agder og Telemark. Han var den første biskopen Den norske kirke selv hadde valgt. Reinertsen har bakgrunn blant annet i Laget, og vi må tilbake til før Olav Skjevesland ble utnevnt i 1998 for å finne en biskop som står så nær de miljøene Dagen har sitt utspring i som Reinertsen.
Omstridte Oase-profetier
Den kanskje mest omstridte saken fra sommerens kristne stevner var forkynneren Kari Holåms' uttalelser fra talerstolen om at Guds navn hadde blir misbrukt i Oase-sammenheng, med henvisning blant annet til teltet hvor man kunne søke såkalt profetisk forbønn. Uenigheten mellom henne og Oase-ledelsen er ennå ikke offentlig avklart, og først nå i desember kom Oase-ledelsen med sine uttalelser om hvordan de vil forholde seg til profetisk tjeneste.
De Kristne og KrF
I forbindelse med stortingsvalget 9. september ble frontene mellom De Kristne og Kristelig Folkepartis tilhengere tilspisset, og ikke minst debattspaltene her i avisen bar tydelig preg av stort engasjement fra begge hold. Mens KrF-ledelsen stort sett valgte å ikke gå i direkte dialog med De Kristne, kom det etter hvert kraftig kritikk fra andre i KrF mot det de mente var både uriktige beskrivelser av partiet, og misforstått politisk tenkning fra De Kristne. Uenigheten går blant annet på hvilke politiske mål som er riktige og hensiktsmessige i det norske samfunnet anno 2013. Mens De Kristne sa at de ikke ønsket å ta stemmer fra KrF, men fra andre partier og fra hjemmesitterne, mente en del i KrF at det eneste De Kristne kunne oppnå var en svekkelse av nettopp KrF.
Misjonærbarn-rettssaken
10. oktober falt dommen i misjonærbarn-rettssaken i Stavanger. En kvinne som bodde på internat i Taiwan på slutten av 1980-tallet saksøkte Misjonssambandet og Frikirken etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av en Frikirke-ansatt som var en av hennes tillitspersoner på internatet. Misjonsorganisasjonene ble frikjent i Stavanger tingrett, men kvinnen har anket dommen.
Bispemøtet og vielser
17. oktober fulgte Bispemøtet opp samlivsutvalgets innstilling med en uttalelse hvor åtte av tolv biskoper mener at Den norske kirke har anledning til å lage liturgi for vielser av homofile par. Enn så lenge er forslaget deres likevel at man nøyer seg med å etablere en forbønnsliturgi. Mindretallet på fire mente at ekteskapet i sin natur er en heterofil størrelse, og ville ikke gå inn for verken vigselsliturgi eller forbønnshandling. Det er ventet at saken i en eller annen form kommer til behandling på Kirkemøtet i april 2014.
Ulf Ekman og katolisisme
Etter at Ulf Ekman i sommer overlot pastoransvaret i Livets Ord til Joakim Lundqvist, har han blitt gjenstand for engasjert debatt om både tilnærming til katolikker og om dåp. Ekman har i flere år tatt til orde for å fordype den karismatiske åndeligheten og søke nærmere kontakt med kirkens røtter. Etter at sønnen Benjamin konverterte til Den katolske kirke, lurte flere på om faren er på vei i samme retning. I intervju med Dagen i november unnlot han å svare på dette.
Ulf Ekman og dåp
Omtrent samtidig som katolikk-debatten pågikk, skrev Ekman også en lederartikkel i Världen idag hvor han forsvarte dåp av spedbarn når denne finner sted i den treenige Guds navn ved «troende og gudstjenestefeirende foreldre». Dermed gikk han flere skritt lengre enn de pinsepastorene som de siste årene av mer pragmatiske grunner har åpnet for barnedøpte medlemmer, uten at de med det har justert sitt eget dåpssyn.
Ingvar Torsvik og Normisjon
Den kanskje mest oppsiktsvekkende kristenlivsnyheten i 2013 er den som nettopp har funnet sted, nemlig at den generalsekretæren Normisjons landsstyre kalte, likevel ikke får begynne. Uttalelsene Ingvar Torsvik kom med, særlig i intervjuet med Dagen 31. oktober, satte i gang prosesser som førte til at landsstyret kom til at forutsetningene for tiltredelse likevel ikke er til stede. Dermed blir Rolf Kjøde, som egentlig skulle gått av nå ved årsskiftet, sittende i tre måneder til. I dag er det uklart om en ny generalsekretær blir fast ansatt fra 1. april, eller om det blir en ny konstituering frem mot generalforsamlingen i 2015.