Kristenrussen om økende rusbruk: – Synes det er skummelt
Vennegjenger på landstreffet til «krussen» mener det er viktig å være forberedt hvis man blir utsatt for ruspress i russetiden.
Russefeiringen er i full gang.
Men bakteppet for årets kull med avgangselever er mørkt – og hvitt.
Politi og tollmyndigheter har for lengst slått alarm om kokainbruk i russetiden.
– Tilgangen virker å være uten sidestykke. Det er skremmende, sier leder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, til VG.
På kristenrussens store landstreff på Hedmarktoppen folkehøyskole i Hamar bekrefter «krussen» tendensene.
– Jeg synes det er skummelt å se hvor normalisert kokain er blitt på kort tid, sier Anna Lillebø (18) fra den kristne internatskolen Framnes i Hardanger.
Hun og venninnene på krussekullet har tatt et tydelig standpunkt om null alkohol og rus i russetiden.
Det har hjulpet dem å stå støtt når de møter press.
Forberedt på press
Vennegjengen fra Framnes forteller om en skolehverdag fri for drikke- og ruspress.
– På en kristen internatskole blir vi på mange måter skjermet fra slikt. Vi lever i en boble, sier Sara Nilsen.
Men blant venner utenfor boblen og under russefeiringer på tvers av andre skoler merker de en annen kultur.
– Der jeg kommer fra er det sånn at russ må sniffe dette eller drikke dette bare for å være med i gjengen. Hvis ikke blir man utestengt. Sånt synes jeg er veldig trist, sier Anna Lillebø (19).
– Det er ikke gøy å bli kalt kjip fordi vi er edru på fest. Faktisk er det veldig irriterende. Jeg vil så gjerne få fram at det går an å ha det gøy uten å ruse seg, sier Kaia Stautland (18).
Jentene forteller at de aldri har opplevd å bli tilbudt narkotika på fest, men at de vet at de kan havne i slike situasjoner.
– Jeg tror det er viktig å ta et tydelig standpunkt. Å ha tenkt gjennom hva du vil si om du blir tilbudt noe. Da kan du erfare at det faktisk har en positiv effekt på de rundt deg at du våger å være annerledes, sier Sigrid Skårnes.
– Ikke stå alene
Framnes-jentene forteller at de ikke har noe imot at andre venner drikker på fest.
Tvert imot setter de pris på rollen som den andre venner kan støtte seg på om de får ett glass for mye.
– Vi er heldige som har så omsorgsfulle venner, sa folk til oss. Jeg tenker det er fint når vi kan få ha en sånn rolle på fest, sier Eikeland (18).
Krussegjengen fra Hardanger ønsker ikke å trekke seg unna, men være der det skjer i russetiden.
– Det er ikke slik at vi føler oss negativ til alkoholen, men at vi gjerne vil ha det gøy i lag med dem, og støtte dersom det trengs, sier Eline Gausemel Husa.
Men de tror det er enklere å være edru på fest når flere også er det.
– Det kan være veldig slitsomt å være den eneste på en fest som ikke drikker. Men når vi er edru sammen så ble det veldig fint. Både at vi hadde det gøy, og det ble en trygghet for oss og andre, sier Skårnes.
Krussejentene vil oppfordre andre kristne, edru russ om å finne andre som deler samme standpunkt.
– Du er neppe alene. Jeg tror mange føler seg alene hvis man ikke drikker eller ruser seg i russetiden. Samtidig tror jeg det er mange som egentlig kunne tenke seg å være edru også. Fordi det er så mye lettere å stå imot press sammen med noen, sier Eline Gausemel Husa (19).
– Det trenger ikke være kristne russ du finner heller. Jeg er sikker på at det er mange flere som ønsker seg en edru russetid enn vi tror, sier Anna Lillebø.
Forlot festmiljø
De snaut 400 deltakerne på russetreffet på Hedmarktoppen kommer fra ulike deler av landet.
Isak Holt og Simon Gustavsen har reist med en liten gjeng fra Halden. Der de kommer fra opplever de at rusbruk blant ungdom har tatt helt av.
– Kokain nærmest blitt like vanlig som alkohol, sier Holt (18).
– Derfor er det så fint å komme hit. Her er det fokus på tro og spre glede i motsetning til rus og alkohol som preger mange andre treff, sier Gustavsen (18).
Haldenserne har begge opplevd rus tett på kroppen. Holt var tidligere en del av et miljø som mye alkohol og rus, men etter at han var med på en kristen festival hvor han ble frelst sa han stopp.
– Det var fest hver helg og det kunne ta helt av. Men da jeg ble frelst og merket at de bevegde seg mot sterkere stoffer bestemte jeg meg for å ta helt avstand fra alt, sier han.
De sitter sammen med Samuel Elias Strand (18) fra Trondheim som kjenner seg igjen.
– Rusbruken er overalt. På skolene også. Jeg blir skikkelig lei meg av det. Jeg har foreldre som har jobbet lenge med mennesker som har rusproblemer så jeg vet hvor skadelig det kan være for relasjoner, sier Strand.
Ønsker ikke gjemme seg
Selv om guttene i likhet med jentene fra Framnes har tatt et tydelig og rusfritt standpunkt, ønsker de ikke trekke seg unna andre former for fester og arrangementer i russetiden.
– Vi er kalt til å gå ut blant menneskene. Jeg tenker at andre russetreff er en gylden mulighet til å spre både evangeliet og godhet, sier Holt.
– Mange av krussen går med lapper på dressen om «Gud er min rus». Den synes jeg er morsom, men også veldig riktig. Vi kan få fortelle at Jesus gir deg den rusen du trenger – uten at du trenger å bli bakfull. Den eneste bivirkningen er at du blir fylt av livsglede, sier Strand.
Krusselederen: – Blir veldig stolt
Josefine Skaaheim er leder for krussen i Norge.
Hun lar seg begeistre når hun hører hvilke tanker kristenrussen gjør seg om forholdet til rus og alkohol.
– Jeg blir veldig stolt. De er flotte etterfølgere av Jesus, modige som tør å ta etstandpunkt i en tid med mye press, og det gir meg håp for fremtiden, sier Skaaheim.
Nettopp det at kristne russ ikke virker å skygge andre arrangementer, men heller være en positiv innflytelse der de er, synes Skaaheim er beundringsverdig.
– Denne generasjonen er virkelig på. De ønsker å gjøre noe og være der folk er. Jeg synes de som er her går foran med et godt eksempel med tanke på de Jesus sier med at vi er kalt til å være i verden.
Bevisst på utviklingen
Utviklingen fram til i dag – med enda større flyt av narkotika i russemiljøer, kaller hun trist og bekymringsverdig.
– Alle er sårbare for rus. Kristne kan også bli utsatt for press. Derfor er det viktig for oss å hjelpe ungdommene til å ta gode valg i møte med slike situasjoner. Jo bedre forberedt man er i møte med press, jo lettere er det å avstå, sier Skaaheim.
Hun trekker fram at Krussen kommer til å være til stede på Landstreffet i Stavanger. Der ventes 15.000 deltakere.
Krussen skal dele ut boller, vann og være en samtalepartner til de har behov for det.
– Vi i Krussen ønsker å vise at å være rusfri ikke er det samme som å være kjip. Hvis vi hadde holdt oss helt unna steder forbundet med rus, tror jeg vi bommer. Jeg mener vi kristne har i oppgave å være et godt medmenneske og ta vare på de rundt oss. Da må vi være der folk er – med et tydelig standpunkt, sier Josefine Skaaheim.
Henter frimodighet
For venninnene fra Framnes og guttene fra Halden og Trondheim, handler helgen på russetreffet om glede, fellesskap og Jesus.
Programmet er en blanding av aktiviteter, lovsang, seminarer og mingling.
– For meg betyr det noe ekstra å få rette oppmerksomheten mot Jesus også i russetiden, sier Victoria Eikeland.
– Det er så kjekt å være i lag med andre kristne og bli kjent med så mange hyggelig folk. Her blir du kjent med nye hele tiden, sier Sara Nilsen.
– Jeg merker jeg blir oppbygget av å være her. Det styrker frimodighetene min om å holde Jesus høyt når jeg skal tilbake til Trondheim. Her er det plass til å bygge tro og vennskap, sier Samuel Elias Strand.
– Det beste med å være her er å se at vi ikke står alene om troen i russetiden. Jeg blir veldig oppmuntret av å bli kjent med kristne fra hele Norge, sier Simon Gustavsen.