– Kristensionisme mye verre enn apartheid
Bispemøtet finner «kristensionisme teologisk og menneskerettslig uholdbart». Leder for kristen Israel-organisasjon kaller fremstillingen karikert.
De tolv biskopenes oppgjør med kristensionisme ble presentert under en pressekonferanse i Trondheim.
Den ble presentert av Atle Sommerfeldt, biskop i Borg og visepreses i Bispemøtet.
– Sårbare pinsevenner
– Hvem i Norge er det Bispemøtet mener står for holdningen dere problematiserer når det gjelder kristensionisme?
– Det er jo fristende å si at man ved regelmessig lesning av Dagen finner ganske mange av dem. Men de kristne miljøer som er mest utsatt eller sårbare for å bli påvirket av kristensionisme, er pinsevennene, de karismatiske miljøene og vi må også si i noen av de lavkirkelige miljøene i Norge, sier Sommferfeldt.
Han mener det også finnes en form for kulturkristen sionisme som er rester av gammel antisemittisme og kommer fram på meningsmålinger.
– De vil ofte kalle seg nasjonalreligiøse, sier han.
– Misbruker Guds ord
– Hvorfor har dere behov for å ta så veldig oppgjør med disse?
– For det første har biskopene et ansvar for å ta oppgjør der kristne grupperinger etter vår oppfatning misbruker Bibelen og den kristne tradisjonen. Det er vårt hovedansvar, sier Sommerfeldt.
Han sammenlikner dette med oppgjøret biskopene i sin tid tok med apartheid i Sør-Afrika.
– Det var ikke et politisk engasjement først og fremst, men det var fordi Guds ord ble misbrukt til å støtte undertrykking.
– Så kristensionister bruker Guds ord til å undertrykke?
– Ja.
– Og du sammenlikner det med apartheid?
– Nei, det er mye verre enn apartheid. De snakker jo om evigheten. Konflikt er et tegn på at nærmer oss. Vi må sørge for at staten Israel i dag kan få et enda større rom slik at Jesus kan komme tilbake igjen.
Tre grunner
– Men bør ikke du som biskop i Den norske kirke ha respekt for dem som fortolker endetidsfortellingen annerledes?
– Respekt må man jo alltids ha, men man må markere at dette er et avvik og har lite med tradisjonell kristendom å gjøre, sier Sommerfeldt.
Han peker på tre grunner til å komme med uttalelsen: «Den desperate appellen» fra samarbeidskirker i Midtøsten. Norske kristne som kritiserer Benjamin Netanyahu for ikke å gjennomføre annektering på Vestbredden. Og amerikanske kristensionister som har innflytelse på Donald Trump.
Antijødisk historie
Seniorrådgiver Rolf Gunnar Heitmann i Den Norske Israelsmisjon hadde ikke hatt anledning til å se uttalelsen i sammenheng da Dagen tok kontakt. Ut fra det han fikk gjengitt, ville han likevel si følgende:
– Jeg opplever ofte at når Den norske kirke snakker om kirken i Israel og Palestina, er det ikke nødvendigvis på vegne av alle de kristne. Det finnes flere grupper ikke uten videre vil identifisere seg med det som signaliseres, sier Heitmann.
Hele verden
Direktør Dag Øyvind Juliussen i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, Norsk Avdeling, reagerer sterkt på uttalelsen fra biskopene.
– Kristensionister er en gruppe som teller ganske mange mennesker globalt. Det gjelder slett ikke bare i USA, men også i Sør-Amerika, Afrika, og Asia. Vi ser på jødene som et folk som er utvalgt av Gud og at Israels moderne gjenopprettelse er en oppfyllelse av Guds løfter i Bibelen, sier Juliussen.
Han mener biskopene karikerer hva kristensionismen innebærer.
– De uttaler seg på en veldig stemplende og stigmatiserende måte. Man mener denne gruppen bruker Bibelen til å legitimere undertrykkelse og menneskerettsbrudd og står for en teologisk rasisme. Jeg vet ikke om noen venner av Israel som forfekter et slikt syn.
– Grovt fortegnet
Juliussen spør hvilken kontakt biskopene har med messianske og arabiske menigheter som har et annet syn på Israel enn de historiske kirkene i Midtøsten.
– Hvordan reagerer du på biskop Sommerfeldts utsagn om at kristensionisme er verre enn apartheid?
– Det bare understreker opplevelsen av at dette er grovt fortegnet.
Israelsk trosfrihet
– Men kan det finnes utslag av kristensionisme som er usunne?
– Det er helt sikkert folk i våre rekker som kan komme med uttalelser vi ikke deler, men ikke fra toneangivende ledere som norske biskoper må ta et oppgjør med, sier han.
Juliussen etterlyser at biskopene erkjenner trosfriheten i Israel.
– Det er det eneste landet i Midtøsten der andelen kristne øker. Når skal biskopene ta inn over seg den virkeligheten, spør han.