STORE: Dag Hoel gjør et dypdykk i kristensionismen i sin siste bok. Han mener at bevegelsen, som er meget mangfoldig, vokser internasjonalt. FOTO: Johannes Ek Reindal

– Kristensionistene bidrar til økt spenning

Forfatter Dag Hoel mener kristensionistene ikke bidrar noe positivt til fred i Midtøsten. Lik politisk islam bygger de i stedet opp konfliktnivået.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg klarer ikke å se at kristensionistene bidrar med noe positivt for å få fred i regionen. Slik mange av dem ser det er denne konflikten iscenesatt av Gud og skal avsluttes av Gud, sier Hole til Dagen.

Forfatteren og filmprodusenten er ute med boken «Armageddon Halleluja! Møter med politisk kristendom». Han har i ti år arbeidet i Midtøsten og møtte stadig kristne mennesker med en brann for Israel.

– Jeg kjente ikke til fenomenet kristensionister. De viste en voldsom dedikasjon til Israel. Så jeg begynte å grave og fant en hel verden.

Ut på tur

Dermed ble det mange reiser. Hoel tar turen til USA og hører på forkynnelsen til ledende predikanter som John Hagee, han snakker med vanlige mennesker med kristensionistiske tilbøyeligheter og besøker kirker og menigheter.

Han reiser også rundt i Norge og besøker israelsvenner og kristensionister. Det er en mangfoldig gruppe.

– Det er ikke enkelt å fremstille kristensionistene. Det er en kompleks gruppe som endrer seg hele tiden. Det er masse nyanser. Boken viser hovedtendenser slik det er nå, forklarer han.

I forsøket på en definisjon av et minste felles multiplum trekker Hoel frem følgende fellesnevner: Kristensionister ser det som skjer i Midtøsten i lys av profetier i Bibelen. Opprettelsen av Israel er fullbyrdelsen av mange av disse profetiene. Derfor er Israel guddommelig. Landet skal vokse og bli større, mye større enn det er i dag. Derfor blir det meningsløst å tale mot Israels ekspansjon, fordi dette fullbyrder bibelske profetier. Det å arbeide for fred og forsoning er å motarbeide disse profetiene.

– Det skal være krig i Midtøsten, sier Hoel.

– Verdens undergang nærmer seg, det må vi gjennom. Forventingen til dette er krig.

Se debatten «Reportere i kryssild» på litteraturhuset: Gaza, hets og sosiale medier

Løvhyttefesten

En av turene Hoel tar er å bli med et reisefølge av norske israelsvenner på tur med Internasjonale Kristne Ambassade for å feire løvhyttefesten. Hoel er selv ikke troende, men «lever med dem på alle kanter» som han sier. Konen er pinsevenn, og han har ikke problemer med religiøse mennesker.

– Jeg har dyp respekt for troende. Det er jo vi ikke-troende som er i mindretall i verden. Jeg ble så utrolig godt mottatt av folka jeg var på tur med. Det var bare hyggelige mennesker der, sier han.

En av dem er romkameraten på turen, Ingar. De har fortsatt kontakt. Hoel sendte ham boken sin og snakket med ham etterpå.

– Han var stort sett fornøyd, smiler Hoel.

Han ble også «frelst» i en trapp på et hotell, med hjelp av Jan Hanvolds håndspåleggelse. Hoel opplever ikke at han har endret livssyn etter seansen.

Men Hanvold hadde han stor sans for.

– Han sier det han mener. Det bør vi verdsette.

– Hvordan opplevde du, som ikke-troende, å være så tett på løvhyttefesten?

– Det var litt kuriøst. Dette er jo et arrangement hvor mange møter gamle venner. Og det var et veldig proft opplegg. Men for meg ble det veldig karismatisk. Det som var spesielt vrient var også blandingen av religiøs hengivelse og politisk argumentasjon.

Forfatteren påpeker at vi i Norge ikke er vant til en slik blanding. Det er nærmest et krav til den politiske diskursen at den skal være basert på argumentasjon og intellekt.

– Dette var massesuggesjon og politiske argumenter.

– Er det farlig?

– Ikke nødvendigvis. Men vi er ikke vant til det.

Hoel peker på at politisk islam er ikke akseptert i Norge.

– Da bør vel heller ikke politisk kristendom være det, spør han retorisk.

Jødene

Hoel trekker i boken frem paradokset mellom at kristensionistene elsker Israel og jødene, samtidig som mange av dem mener bibelske profetier sier jødene skal slaktes ned i armageddon. Han siterer den israelske forfatteren og journalisten Gershom Gorenberg som sier at kristne sionister ikke elsker virkelige jøder. De elsker jøder som karakterer i et skuespill. «Vi har aldri bedt om den rollen, og forestillingen ender dårlig for oss», sier Gorenberg.

– I dette miljøet finnes mange forestillinger om jødene, at de skal slaktes ned er det mange som mener. I de siste tider skal jødene nesten utryddes. Kristensionistene mener at det jo er fordi jødene er så gjenstridige og nekter å ta imot Jesus.

– Dette er jo fryktelige ting å nevne. Men dette er gjengse forestillinger i dette miljøet. Det er en religiøs plikt å trøste og å støtte jøder. Så er det en erkjennelse at de fornekter Jesus. De er de fortapt. De ligger som de reder, sier Hoel.

Dag Hoel

Filmprodusent og forfatter. Har særlig jobbet med fattigdomsspørsmål og flyktninger i utviklingsland.

Har tidligere gitt ut bøkene «Dette er Cuba, alt annet er løgn!» og «Veien til Damaskus».

Kilde: Spartacus Forlag

Powered by Labrador CMS