Kristensosialisten og kristendemokraten

De er unge, kristne og fra vidt forskjellige partier. Ferskingene fra KrF og SV håper de kan samarbeide i enkeltsaker på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Det er godt å være i gang. Jeg er skyhøyt oppe etter å ha holdt replikker, sier Tore Storehaug (25) og stråler.

Denne uken debuterte han på talerstolen i stortingssalen. Det samme gjorde Freddy André Øvstegård (22).

De er blant de yngste og ferskeste medlemmene av folkeforsamlingen, og skal de neste fire årene kjempe for sine hjertesaker på Stortinget.

Utfordret Hareide

Under trontaledebatten tirsdag utfordret Øvstegård KrF-leder Knut Arild Hareide til å bygge allianser for å få gjort noe med lærernorm, klima og flyktningpolitikk.

– Det var en god debut, roser Storehaug.

– Takk det samme, sier Øvstegård.

– Du fridde litt til KrF?

– Det var en hyggelig utfordring til å jobbe sammen i stortingskomiteen. Vi kan bruke den nye parlamentariske situasjonen til å få gjennomslag for det KrF og SV er enig i, sier Øvstegård.

Han peker på at partiene deler et sosialt engasjement mot barnefattigdom.

– Jeg håper KrF vil stemme for egen politikk når slike saker blir fremmet.

Så vidt på Tinget

Dagen tar en prat med dem mellom slagene i sofakroken i SV-gangen i første etasje av stortingsbygningen. Her holder valgtaper KrF på å flytte inn og valgvinner SV er på veg til et annet sted i bygget med flere kontorer.

På veggen bak de unge mennene henger portretter av langt modnere menn som hadde samme jobb i fordums tider.

– På mitt kontor hadde en SV-er lagt igjen en minnepenn med forslag om torskefjorder. Jeg åpnet ingenting, bare så filen, og leverte den til en SV-sekretær. Der kicket samvittigheten min inn, smiler Storehaug.

Det var bare så vidt de begge ble stortingsrepresentanter. Øvstegård snappet utjevningsmandatet fra den erfarne KrF-politikeren Line Henriette Holten Hjemdal. Storehaug fikk utjevningsmandatet Sveinung Rotevatn (V) hadde forrige periode.

Nesten millionlønn

De siste to ukene har ferskingene fått adgangskort til Stortinget, stortingsleiligheter bak Slottet, og kursing i alt som har med Stortinget å gjøre.

– Det føles som at det har gått en måned. Det er mye sette seg inn i. Men det er inspirerende, sier Øvstegård.

– Det er veldig hektisk, bekrefter Storehaug.

Den store overgangen inkluderer også nesten en million i årslønn, og forandringer i boforhold. Øvstegård gikk fra et studentkollektiv til egen leilighet der han flytter sammen med kjæresten Sigurd.

Må ukependle

Storehaug hadde endelig flyttet tilbake fra Oslo til sitt kjære Sunnfjord med sin østlandske kone, Line. Nå må han ukependle til Oslo, mens hun blir boende på Vestlandet der hun har fått jobb.

– Altså må jeg være her, hvor jeg ikke vil være, mens hun må være der, hvor hun ikke vil være, fortalte sogningen til Minerva i september.

Fikk bot

Tirsdag var det tidlig opp for Øvstegård for å motta dommen i en sak om sivil ulydighet:

Han må betale 10.000 kroner i bot og 1000 kroner i saksomkostninger fordi han sammen med andre aktivister lenket seg fast til anleggsmaskiner i protest mot at gruveslam skal dumpes i Førdefjorden.

– Jeg vil godta boten og framover kjempe for en ren Førdefjord gjennom politikken på Stortinget. Nå må jeg tenke annerledes om min rolle, sier han.

Tro som inspirasjon

I sommer stod Øvstegård fram som kristensosialist i Vårt Lands serie om «kristenvelgeren». Han er konfirmert i Frikirken og er medlem av Den norske kirke. Også Storehaug er medlem av folkekirken og erklært kristendemokrat.

Mandag var de begge til stede på gudstjenesten i Oslo domkirke i forbindelse med den høytidelige åpningen av Stortinget samme dag.

– Vi skal vokte oss vel

Øvstegård bidro under forbønnen med å be for flyktninger og for fred i verden.

– Det var fint å bli invitert, smilte han etterpå.

– I hvilken grad får troen deres påvirke deres politiske standpunkter?

– Troen er en inspirasjonskilde, mer enn noe annet. Vi skal vokte oss vel for å bruke en religiøs bok, uansett hvilken, som politisk oppslagsverk. Men troen gir noen grunnleggende verdier og engasjementet stammer også derfra - å ta sosialt ansvar for skaperverket og medmennesker, sier Storehaug.

Solidaritet

Øvstegård mener det er vanskelig å skille ut hva som motiverer hans verdier som igjen motiverer hans politiske standpunkter.

– Gjennom oppdragelsen fikk jeg verdier som likeverd, solidaritet og rettferdighet. Og så har jeg vært kristen. Det kristne likhets- og solidaritetsbudskapet har alltid gitt meg mye mening og motivert mitt valg av barnefattigdom og rettferdig fordeling som hjertesaker sier SV-eren.

Verdidebatten

De er begge oppgitt av sommerens store debatt om kristen og norsk kultur og verdier.

– Jeg følte for å ta til motmæle. Det var en falsk kulturkrig, sier Øvstegård om Vårt Land-artikkelen.

– Ja, i sommer snakket man ikke om grunnverdier som alle skal kunne stå på, men om å sette opp vegger og rom mellom oss og «de der borte». Det er ikke slike verdibegrep og prinsipper fra religion jeg er opptatt av, sier Storehaug.

– Skal man snakke om verdier under angrep, må det være den kristne likhetstanken. Vi ser at forskjellene øker, sier Øvstegård.

Ulike ideologier

– Dere er begge med i Den norske kirke, men har endt opp i vidt forskjellig ideologier - sosialisme og kristendemokrati?

– Jeg er opptatt av solidaritet, men tror man kan være det uten å være sosialistisk. Isme-tanken om at staten skal styre veldig mye er fremmed for meg. Det kommer kanskje fra det motkulturelle på Vestlandet, vi er mer opptatt av å støtte opp om mange småfellesskap framfor storfellesskapet. Også er det tanken om mennesket som feilbarlig. Vi må ikke gi for mye makt til et system, sier Storehaug.

Øvstegård er enig i maktanalysen, men er som sosialist opptatt av å flytte makt bort fra makteliten til vanlige mennesker.

– Slik får man makt over egne liv og blir mer deltakende i demokrati og arbeidsliv. Fordelig av makt fra eliten til vanlige mennesker samsvarer med det religiøse for meg i likhetstanken. Det er et gode i seg selv at vi deler det vi skaper i fellesskapet og skal ikke ha store forskjeller mellom folk.

Samarbeid?

– Kan dere i KrF og SV finne sammen de neste fire årene?

– Jeg tror vi må se på det fra sak til sak, og utforske samarbeid i komiteene på Stortinget, sier Øvstegård.

De lister opp lærernorm, miljø, utvikling og flyktningpolitikk, søndagshandel, sosiale og økonomiske spørsmål som aktuelle tema.

– Så er noen saker vanskelig, særlig saker som begynner på K - som KRLE og kontantstøtte, der er vi plutselig rake motsetninger, påpeker Storehaug.

Powered by Labrador CMS