Kristenstemmer i høring om kirkeasyl: – Forbud vil være uhørt
Forventer at politiet respekterer kirkebygget som et hellig hus.
Myndighetene har varslet at de skal se på «rammeverket rundt kirkeasyl». Fra tros- og livssynsorganisasjoner får de nå klar beskjed om å ikke forby ordningen.
Det skriver Vårt Land.
– Det viktige for oss er at myndighetene ikke endrer praksis, sier Jan Christian Kielland til avisen.
Han er avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet.
Justis- og beredskapsdepartementet sendte i februar på høring et notat om engangsløsning for utlendinger som oppholder seg i norsk kirkeasyl.
Den aktuelle engangsløsningen var myntet på familien Johnson Collin.
De ble i fjor høst innvilget opphold i Norge etter en avtale mellom SV og regjeringen. Da hadde de sittet i kirkeasyl på Finnsnes i åtte år.
Samtidig ble partiene enige om et annet punkt: Justis- og beredskapsdepartementet skal begynne på et arbeid for å se på «rammeverket rundt kirkeasyl».
Forventer uendret praksis
Kirkerådet mener dette åpner for en større diskusjon om framtiden for ordningen med kirkeasyl. I et høringssvar skriver de dette:
«Den norske kirke forventer at myndighetene i arbeidet med å se på ‘rammeverket rundt kirkeasyl’, ikke endrer sin praksis på dette området».
I 1999 kom det et rundskriv fra departementet om at politiet ikke skulle gå inn i kirker og hente ut asylanter. Siden er dette opphevet.
Kirkerådet regner likevel med «at politiet fortsetter å forholde seg til kirkebygget som et hellig hus», skriver de i høringssvaret.
– Undergraver politikken
Justisdepartementet skriver i sitt høringsnotat at kirkeasyl som en fast ordning undergraver politikken som regulerer utlendingers adgang til Norge. Samtidig uttrykker de respekt for at menigheter ser på kirkeasyl som en konkret måte hjelpe mennesker i nød.
Også Norges Kristne Råd (NKR) har avgitt høringssvar, skriver Vårt Land. De «fraråder at staten lager regelverk for å innskrenke kirkeasyl».
«Det ville belaste kirkene fordi forbud ville neppe stoppe praksis, og bør sees som en del av religionsfriheten. Vi ønsker at kirkerom og andre religiøse rom fortsatt skal være et sted fri fra voldsutøving og betraktes som annerledes rom», heter det i deres høringsuttalelse.
– Tilbake til Det gamle testamente
– Vi har troen på at det ikke kommer et forbud mot kirkeasyl, men vi må likevel si ifra. Et forbud ville vært uhørt og går mot en tradisjon som strekker seg tilbake til Det gamle testamente, sier Lemma Desta, rådgiver for migrasjon og flerkulturelt arbeid i NKR til avisen.