Kristent samtalesenter frir til næringslivet
Arven etter diakonissene blir med på lasset når Haraldsplass Samtalesenter lanseres neste måned.
Under Stiftelsen Bergen Diakonissehjem på Haraldsplass i Bergen finnes i dag Senter for livsmestring, Sjelesorgsenteret, Senter for relasjonsutvikling og Senter for retreat og åndelig utvikling, i tillegg til at stiftelsen driver sykehus, høyskole og barnevern. Kjært barn har mange navn, men fra 1. mai av vil de ulike sentrene være samlet i Haraldsplass Samtalesenter.
- Vi vil gjøre det enklere å oppsøke Haraldsplass, forteller Dag Inge Ulstein som er leder for nyskapingen som ennå ikke er offisielt åpnet.
Historisk
Det diakonale arbeidet som foregår på Haraldsplass, like ved siden av Haukeland sykehus har en lang historie. Ved inngangen til 1800-tallet hadde Norges befolkning ennå ikke nådd én million.
Vi var en nasjon av bønder med fiske, sjøfart og skogbruk som tilleggsnæring. Barnedødeligheten var høy, og vanskelige hygieniske forhold skapte helsesmessige utfordringer.
Det var i dette klimaet at diakonissebevegelsen ble født fram. Kristne kvinner levde ut sitt kall gjennom å pleie syke, også dem som kom fra den store underklassen i Norge.
Det er ikke unaturlig å tenke at diakonissene gjennom helsestell og hygieneopplysning gjorde sitt for den sterke økningen i levealder som Norge så i løpet av 1800-tallet.
Rike tradisjoner
Det var i denne tradisjonen at Stiftelsen Bergen Diakonissehjem vokste fram. I dag tilbyr stiftelsen ulike tilbud fra sjelesorg, samtaler og samlivskurs til et sykehus som er midt inne i en større utbygging.
Dag Inge Ulstein er leder for det som blir en samling av stiftelsens tilbud innen sjelesorg, veiledning, terapi og livsmestring. Han mener senterets kristne tradisjon gir mye å bidra med også i 2000-tallets Norge.
- Jeg er ufattelig stolt av dem jeg får jobbe sammen med. De ansatte på Haraldsplass brenner virkelig for å hjelpe andre mennesker. Min jobb i denne omstillingsprosessen er blant annet å sørge for at omverden får vite hva som finnes av gode tilbud her ved Haraldsplass, forteller Ulstein.
Hele mennesket
For Haraldsplass er omstillingen noe mer enn en fasadeoppussing. Stiftelsen Bergen Diakonissehjem er et stort konsern med 850 millioner i omsetning og rundt 1400 ansatte med høy kompetanse på mange ulike felt. Gjennom arbeidet med ny organisering mener Ulstein at deler av denne kompetansen blir lettere tilgjengelig og bedre utnyttet.
- Vi står i en tradisjon der det er naturlig å møte hele mennesket, der det åndelige ikke er noe unntak. Vi er samtidig forskningsbaserte og sitter på høy faglig kompetanse. Dette gjør at vi kan være svært frimodig også når vi nå går ut og tilbyr våre tjenester til det kommersielle markedet, noe som vil bli et resultat av omstillingen vi nå har gått gjennom, sier han og tilføyer:
- Men det er et marked vi kan møte uten å måtte bli noen andre. Erfaringen har gjort oss frimodige på våre kristne verdier. Vi gjør det heller ikke først og fremst for å tjene penger, men for å være en ressurs og for å hjelpe mennesker som trenger det.
- Det sa stopp
Haraldsplass tilbyr i dag avtaler med bedrifter, organisasjoner og menigheter. Ulstein merket selv verdien av at hans tidligere arbeidsgiver, NLM-menigheten Salem, hadde en slik avtale da han i rollen som ungdomsleder i et stort og voksende studentarbeid, leder for et byggeprosjekt og familiefar plutselig ikke kunne yte mer.
- Jeg hadde stått i arbeidet med hele meg siden studietiden. I en periode med alvorlig sykdom og til slutt død i nær familie ble presset til slutt for stort. Heldigvis hadde jeg en leder som var klar over hva jeg trengte. Gjennom avtalen med Haraldsplass fikk jeg hjelp umiddelbart. Der fikk jeg sortere i livet mitt og jeg er sikker på at kompetansen jeg møtte der hjalp meg raskere tilbake. Men det virket utenkelig å skulle lede noe som helst igjen, smiler han og forteller om oppdagelsen av at Gud i stillheten etter smellet møtte ham sterkere enn noen gang.
Kristne verdier
I dag sitter han altså med ansvaret for å styre den snart 100 år gamle skuten inn i nye farvann. Og han gleder seg. Midt mellom krav om profitt og kommersiell suksess møter han i næringslivet ledere som oppriktig bryr seg om sine ansatte. Som den kvinnelige lederen som ringte en fredag og sa at hun ikke ville slippe en ansatt hjem før vedkommende hadde fått hjelp.
- I et stort firma så denne lederen den ene ansattes behov. Det berørte meg, forteller Ulstein.
På Haraldsplass fikk vedkommende hjelp, og har nå gått til jevnlige samtaler i en periode. Ulstein tror mange vestlandsfirma deler de kristne verdiene som utgjør fundamentet for institusjonens filosofi.
- Det er mange som ønsker å styrke verdiarbeidet og ta vare på den enkelte ansatte. Det kan være kriser på hjemmebane eller tøffe perioder på jobb. Mange av firmaene rundt oss har vokst ut fra miljø med sterke kristne verdier, sier han.
Synlighet
Det var tilfeldighetene som gjorde at næringslivslederen fant fram til Haraldsplass. Når institusjonen i mai framstår med ny drakt er Ulsteins visjon at flere skal oppdage de mange tilbudene ved Haraldsplass.
- Vi vil få økt synlighet. Vår kompetanse ligger naturlig nok først og fremst på å møte mennesker. Dermed ligger det et stort potensial som kan forløses når vi nå også retter oss mer inn mot et kommersielt marked. Makter vi å styrke oss her kan det gi oss større armslag for å hjelpe også de med færre egne ressurser, sier Dag Inge Ulstein.