Kristent tyngdepunkt til Afrika innen 2060
Mer enn 40 prosent av verdens kristne vil bo i et land i Afrika, sør for Sahara, innen 2060. Det er en økning fra 26 prosent i 2015.
Dette framgår av en ny analyse av demografiske data utført av amerikanske Pew Research Center. Samtidig med veksten blant kristne i Sub-Sahara vil tallet på muslimer i det samme området også vokse, fra 16 prosent i 2015 til 27 prosent i 2060.
Generalsekretær Jeffrey Huseby i Det Norske Misjonsselskap svarer slik på hva denne utviklingen vil få å si for framtidig norsk misjonsvirksomhet:
– Jeg tenker er at norsk misjon hele tiden må tenke gjennom hvor vi vil sette inn ressursene. Dessuten er det slik at en helhetlig misjon handler om at flere skal bli kristne, samtidig med å ta forvalteransvaret på alvor og ansvaret for at alle skal ha det de trenger for å leve.
– Det flotteste med utviklingen som sådan er at det sør for Sahara vil være kirker som selv vil være i stand til å være en del av Guds verdensvide misjon, på en helt annen måte enn de er i dag, poengterer NMS-generalen.
Konfrontasjoner
Om situasjonen med en parallell vekst i antall kristne og muslimer sier Huseby at ufordringen ligger i om religionen blir radikalisert, enten det er kristendom eller islam.
– Det vil kunne skape gnisninger og konfrontasjoner. I flere land er det forsøk på islamisering, for eksempel i Mali. Muslimske land deler ut stipender til utdanning og de bygger mange moskeer i flere land. Alt dette blir ofte finansiert utenfra.
Han viser til at presidenten på Madagaskar, Hery Rajaonarimampianina, har gitt tillatelse til bygging av 2.000 moskeer på øya.
– Det foregår en stille islamisering, for eksempel i Mali. Der hvor jihadistene går fram blir de offentlige skolene stengt og det oppstår stedet et tilbud om koranskoler der det er undervisning i arabiske og koranen helt opp til sjette klasse.
– Situasjonen i Mali er at det foregår en krig med kuler og krutt, men også med koranen og kritt, uttaler Jeffrey Huseby.
Boko Haram?
– Dersom utviklingen blir slik forskerne antar, vil vi da vi få se Boko Haram-tilstander flere steder i Afrika?
– Det spørs hvordan utviklingen blir møtt. Jeg tror at radikalisert islam kan være en trussel mot religionsfriheten. Det viser seg flere steder der islam går fram. Men ikke nødvendigvis.
– Vil den demografiske utviklingen føre til at NMS trekker seg ut av arbeidet i Afrika?
– Vi evaluerer vårt arbeid hele tiden, hvor vi skal sette inn våre ressurser. I dag støtter vi arbeid i Egypt, Mali, Kamerun, Madagaskar og Etiopia.
– Arbeidet har endret seg etter hvert som kirkene har etablert seg. De mest islamiserte landene er Egypt og Mali, men vi har ikke planer om å trekke oss ut av disse, svarer Jeffrey Huseby.
Store endringer
Ifølge Pew-instituttet vil konvertering og lavere fertilitet i tiden fram mot 2060 redusere andelen av den globale, kristne befolkningen som bor i Europa og Nord-Amerika.