NEI: Eldsterådet i Kristiansand Frikirke vil ikke gå med på flertallsvedtaket i menighetsmøtet.

Kristiansand Frikirke: Eldsterådet vil ikke godta flertallets «homo-vedtak»

Ledelsen i Kristiansand Frikirke sier nei til å utvide eldsterådet med folk som vil endre samlivsetikken.

Publisert Sist oppdatert

– Det kan vi ikke møte de på, sier pastor Stein Arve Graarud.

I går kveld møtte eldsterådet menigheten for å gi sitt svar på hvordan ledelsen vil forholde seg til flertallets vedtak fra det opprivende menighetsmøtet 4. september.

I stedet for å anke saken, og behandle den på nytt, gjennom Frikirkens prosesser, sier eldsterådet rett og slett «nei».

– Vi måtte i går kveld tydeliggjøre at vi er forpliktet på synodevedtaket, og at vi derfor ikke kan møte de på punkt to, forklarer Graarud.

Dette er punktene flertallet i menighetsmøtet vedtok i september:

1. Menigheten ber eldsterådet arbeide med å få ansatt en pastor til. Kandidaten må oppleves som samlende – også i samlivsspørsmålet.

2. Menigheten vil at eldsterådet samlet representerer menighetens holdninger til samlivsetikken, og derfor ber vi eldsterådet om å arbeide for at eldsterådet utvides med 2–3 nye eldste.

3. Menigheten ber eldsterådet tilkjennegir at vår menighet vil være mangfoldig og inkluderende, og at alle mennesker, uavhengig av legning, skal bli inkludert og vil kunne ta del i alle oppgaver i menigheten som ikke innebærer ordinasjon.

– Så i stedet for å gå videre i prosess, har dere sagt bare sagt at dere ikke kan gå med på dette?

– Ja, det stemmer.

– Hva skjer nå?

– Det vet vi ikke. Der er nok en del som ikke synes dette er bra. Vi er delt på midten. Det et nok noen nå som ikke vet helt hva de vil, sier Graarud.

Makt

Graarud er klar over at eldsterådets svar ikke blir godt mottatt fra deler av menigheten.

– Dette er jo noe flertallet har gått inn for. Blir ikke dette en maktdemonstrasjon fra ledelsen?

– Det kan være noen tenker det. Men vi er en del av et kirkesamfunn som vi må forholde oss til, og som vi er forpliktet på. Så vi er litt låst.

– Det er du kanskje glad for?

– Ja, det er en veldig beskyttelse å være en del av et kirkesamfunn.

At ikke eldsterådet anket saken, tror Graarud alle er glade for.

– Da blir det ikke et nytt, opprivende menighetsmøte. Det er det beste for begge sider.

Menighetsmedlem Arild Sæbø har gått i bresjen for de rundt 80 medlemmene som tok initiativ til å fatte et vedtak i liberal retning.

Han er ikke fornøyd.

– Jeg er selvsagt skuffet, og skulle ønske at det gikk litt fortere. Dette oppleves ikke som å ta et skritt frem. Dette er en prosess som tar tid, sier Sæbø til Fædrelandsvennen.

Hvem kan tjene?

Punktet om å ansette en pastor som er samlende, også i samlivvspørsmål, mener eldsterådet de kan være med på.

– Vi ønsker jo alle en samlende pastor, sier Graarud.

Når det gjelder siste punkt i vedtaket fra menighetsmøtet, om deltakelse i tjeneste, mener Graarud dette er uklart formulert.

– Punkt tre er ullent. Alle kan i dag ha oppgaver, uansett legning. Det er ikke noe hinder for å ha tjeneste i kirka.

Eldsterådet motsetter seg ikke dette punktet, og Graarud sier man skal strekke seg langt i å la mennesker delta i tjenester.

– Men kan homofilt samboende for eksempel være med i plattformtjeneste som lovsang?

– Vi må ta en samtale på hvordan vi kan inkludere mennesker, samtidig som det er innenfor synodemøtets vedtak, sier Graarud, som ikke vil svare konkret på spørsmålet.

Det han sier, er at det kommer mange med “sammensatte liv” til kirka, og at han ikke ønsker å sette opp et skjema for hvilke synder som måtte diskvalifisere mennesker for tjeneste.

Uttalelsen

Her er eldsterådets tilbakemelding til menigheten.

Tilbakemelding fra eldsterådet etter menighetsmøtet 04.09.24

Bakgrunn.

Synodemøtets behandling av samlivssaken har skapt uro i menigheten vår. Det førte blant annet til at det ble fremmet et trepunkts forslag om anmodninger til eldsterådet på vårt menighetsmøte 04.09. Et lite flertall blant de frammøtte medlemmene støttet disse. På menighetsmøtet 26.09 svarte eldsterådet på anmodningene.

Som eldsteråd er vi forpliktet på Frikirken forfatning, reglementer og vedtak fattet på synodeplan. Vi opplever at deler av vedtaket strider mot gjeldende grunndokumenter i kirkesamfunnet.

Eldsterådets respons på de konkrete vedtakene:

•Eldsterådet ser behov for å styrke staben. Det er innen barne- og familiearbeidet behovet oppleves størst, men det er også ønskelig å ansette en pastor til. Menighetsrådet jobber med muligheter for finansiering og kommer tilbake til menigheten med forslag.

•Eldsterådets primære ansvar er hyrdetjeneste, sakramentsforvaltning og Ordets og bønnens tjeneste. Eldsterådet arbeider for å finne nye eldstekandidater som har dette som hovedfokus og som vil gi seg til trofast tjeneste i menigheten.

•Alle mennesker er velkommen til å tilhøre menighetsfellesskapet. Det å ha en tjeneste handler om tillit og utrustning.

Powered by Labrador CMS