Kristine (22) og Endre (22) tok et valg som øker sjansen for evig troskap
Ny forskning viser hvem som har størst sannsynlighet for å få et langvarig ekteskap.
Det er juli, og for mange betyr dette at bryllupsesongen er i gang.
I følge tall fra SSB var det 16.050 par som lovet hverandre evig troskap i 2021. Selv om løftet ved alteret kan være genuint, er det kjent at virkeligheten ikke alltid samsvarer med idyllen.
I løpet av samme år var det rundt halvparten så mange ekteskap, 8.893, som endte opp med skilsmisse.
Et spørsmål som melder seg er: Hvilke par har størst sjanse for å lykkes med ekteskapet?
Kritiske til at unge gifter seg
Kristine (22) og Endre Johan Oklevik (22) har vært mann og kone i en knapp uke. De er unge, og valgte å ikke bo sammen før de giftet seg. En dårlig oppskrift på et godt ekteskap, skal vi tro Endres kollega.
En av hans kollegaer protesterte sterkt da Endre fortalte at han skulle gifte seg.
– Han sa: «Jeg tror deg ikke!» Jeg sto i det og sa: Jo, det skal jeg. Da så han skeptisk på meg. «Så ung! Det skjønner jeg ingen ting av», sa han.
Endre forteller at han husker samtalen godt.
Utbredt holdning
Holdningen til Endres kollega er han trolig ikke alene om å ha. Et allment råd er at man bør vente med å gifte seg til man er litt eldre, og helst skal man ha testet ut forholdet med å være samboere først.
Da har man best grunnlag for å vite hva man selv ønsker, og tilstrekkelig erfaring til å lykkes på lang sikt.
Skal vi tro ny forskning fra «Institutt for familieforskning», har ikke Kristine og Endre noen grunn til bekymring. Faktisk er det de som har størst sannsynlighet for livslang kjærlighet.
– Vet det vil bli vanskelig
Hvorfor det er slik at ektepar uten tidligere samboerskap bak seg er bedre rustet for vellykkede ekteskap, er ikke enkelt å sette fingeren på, reflekterer ekteparet.
– Kanskje man legger enda større verdi i ekteskapet, hvis man ikke tester det ut først. Hvis man ikke først har vært samboere, går man kanskje inn med en innstilling hvor man vet det kommer til å bli vanskelig, sier Kristine.
Denne forklaringen får støtte hos psykolog Galena Rhoades ved Universitetet i Denver, USA.
Hennes forskning viser at tidligere samboerskap kan gjøre det enklere å gi opp, når utfordringene melder seg.
– Vi tenker vanligvis at mer erfaring er bedre (...) Men det vi ser i parforhold er motsatt. Å ha mer erfaring, er relatert til å ha et mindre lykkelig ekteskap senere, sier Rhoades i en Youtube-video, der hun snakker om hennes forskningsresultater.
Samboerskap er en dårlig idé
I en artikkel publisert av «The Wall Street Journal» oppsummerer to forskere ved «Institutt for familieforskning» deres funn.
Tidligere forskning har vist at kvinner som gifter seg når de er i midten av 20-årene eller tidligere, har større sannsynlighet for å ende opp med skilsmisse, sammenliknet med de som gifter seg i 30-årene.
Samtidig viser ikke denne statistikken hele bildet. I et nytt forskningsprosjekt, har noen amerikanske forskere analysert ekteskap og skilsmisse-ratene for 50.000 kvinner i USA.
Denne forskningen viste at kvinner som gifter seg i alderen mellom 22 og 30 år, og som ikke først har vært samboere, har en av de aller laveste sannsynlighetene for skilsmisse.
Annen forskning fra USA, viser at kvinner som har vært samboere før de gifter seg, har 15 prosent større sannsynlighet for å ende opp i skilsmisse.
Samboerskap kan altså være en dårlig taktikk, dersom du ønsker et varig ekteskap.
Par på prøve
Kristine og Endre har akkurat kommet hjem fra noen dager på fjellet i sammen. Naturglede er noe de deler.
Paret fant hverandre på den kristne internatskolen Sygna videregåande skule i Sogn. Etter å ha vært ledere sammen på en ungdomsleir oppstod det søt musikk mellom dem. Og de har vært sammen siden.
Valget om å ikke være samboere først, er ikke det vanligste for par i deres alder. Men for dem var det aldri aktuelt å gjøre noe annet.
– Jeg tror jeg hadde følt meg litt på prøve, om vi skulle vært samboere først, sier Kristine.
Ønsket tryggere rammer
Endre trekker frem den trygge rammen ekteskapet gir som en av hovedårsakene til at de ønsket å gifte seg. De er enige om at det vil komme utfordringer, men de er forberedt på å stå sammen gjennom dem.
– Ekteskapet gir gode rammer hvor en virkelig forplikter seg til hverandre. Det er en såpass stor avgjørelse å bo i sammen, så da kreves det nesten slike trygge rammer, sier Endre.
Samtidig påpeker Kristine at de sannsynligvis ikke hadde valgt det samme, om det ikke hadde vært for deres felles kristne tro.
– Vi har jo synes det har vært kjedelig å ikke bo i sammen, og tenkt at det kom til å bli en fin ting, påpeker hun.
– De fleste er glade på våre vegne
Selv om Endres kollega var skeptisk til at de skulle gifte seg, sier det ferske ekteparet at de aller fleste har vært positive.
De fortelle at noen av vennene og familiemedlemmene nok ble litt overrasket, da de delte nyheten om at de skulle bli mann og kone.
– Vennene mine sier at de er veldig glade på mine vegne, men at de samtidig aldri kunne gjort det samme selv, sier Kristine.