Kristne avholdsruss i mindretall
Å være kristen er ikke lenger synonymt med et avholdsstandpunkt. Ved Danielsen videregående skole nyter flertallet alkohol i russetiden.
En stikkprøve ved Danielsen videregående skole i Bergen viser at over halvparten av russen vil feire med alkohol.
- Hvis folk ser meg med en øl i hånden, kan ikke de vite om det er den første eller tiende, sier Trygve Birknes. Sammen med Vegard Hetlebakke, Maria Aarvik og Maria Jacobsen er han russ ved Danielsen videregående skole i Bergen. Med sitt avholdsstandpunkt er de i mindretall ved den kristne friskolen. De ramser opp flere gode grunner for å avstå fra alkohol; tro, penger, karakterer, behovet for søvn og ikke minst det å være et forbilde for andre.
En stikkprøve
Dagen har gjennomført en spørreundersøkelse ved skolen for å finne ut hvilke holdninger det er til alkohol blant elever ved en kristen videregående skole. Av 180 avgangselever var det 50 som svarte; 42 prosent gutter og 58 prosent jenter. 34 prosent vurderte å være totalavholds i russetiden. 62 prosent gjorde ikke det, og fire prosent svarte «vet ikke».
Få har planer om å drikke mye i russetiden. Rundt 15 prosent svarer at de kommer til å drikke mer enn én alkoholenhet i løpet av ti dager i russetiden. Morten Eikli, prosjektleder ved Blå Kors, mener at tallene gjenspeiler Blåkors-undersøkelsen «Fra vann til vin» godt. Den viser at det har skjedd en markant endring i syn på alkohol blant medlemmer av kristne organisasjoner, og at et avholdsstandpunkt ikke lenger er dominerende blant aktive kristne.
Ikke sjåfør
Gjennom sin egen russetid ble Eikli utfordret til å tenke gjennom sitt forhold til alkohol.
- Jeg husker at jeg sa før russetiden begynte at jeg ikke kunne være sjåfør, fordi jeg også kom til å drikke. Men engasjementet i kristenrussen endret på det, forteller han.
Han oppfordrer russen til å reflektere over sitt forhold til alkohol før de går inn i russetiden.
- Et måtehold som ikke er bevisst kan bli veldig utfordrende. Du må kunne stå for det og vite hvor dine grenser er, sier han.
Utgjør en forskjell
Elevene ved Danielsen tror miljøet der er sunnere enn på andre videregående skoler. De opplever verken drikkepress eller sexpress.
- På hvilken måte fremstår Danielsen som en annerledes skole?
- Først og fremst på grunn av lærerne, som har en kristen tro. Det utgjør en stor forskjell, mener Vegard.
Maria A. mener lærernes holdninger er avgjørende for å skape et godt miljø.
- Har de gode holdninger, påvirker det elevene. Jo flere elever som har som har de samme verdiene, jo lettere påvirker det andre, mener hun.
- Snakkes det mye om festing og alkohol blant russen?
- En del. Det er jo det som er det viktigste for mange. Det er ikke sånn at alle ved skolen er totalavholds, sier Vegard.
Mari J. opplever at miljøet er delt.
- Selv om du går på en kristen skole, er det langt fra alle som har kristne verdier. Her er alle varianter, sier hun.
Den sosiale faktoren
I undersøkelsen har elevene blant annet svart på hvorfor de vurderer totalavhold, og hvorfor de ikke gjør det. Flere skriver at de ikke vil assosieres med drikkekulturen, og at de ønsker å være et forbilde for andre. Noen viser til det samfunnsøkonomiske, andre nevner økonomi som en viktig faktor. En skriver: «Klarer jeg å motstå denne fristelsen, vil jeg kanskje klare andre fristelser senere».
Blant de som ikke vurderer totalavhold, peker flere på den sosiale faktoren. Enkelte skjønner ikke vitsen, og flere skriver at det blir gøyere med alkohol. «Selv om jeg er kristen har jeg ikke noe problem med å drikke alkohol, og i russetiden er det mange fester som blir ekstra gøy med litt drikke», skriver en.
87 prosent skriver at de regner seg som kristne, 6 prosent gjør ikke det og 6 prosent vet ikke.
Ureflektert
Eikli tror at en av hovedgrunnene til at alkohol har blitt mer utbredt blant kristne, er at det ikke snakkes om på en måte som skaper refleksjon.
- Hvis man har tatt en bestemmelse om å ikke drikke, uten at det er snakket om, er man avholds til man er rundt 18, sier han.
I samarbeid med Kirkelig ressurssenter for vold og seksuelle overgrep jobber han for å skape en større bevissthet om seksualitet og rus, ved å lære opp ungdomsledere.
- Er det to ting unge må forholde seg til, så er det alkohol og sex. Hva snakkes det for lite om? Jo, alkohol og sex. Mitt håp er at ungdomsledere forstår at de er nødt til å gjøre noe med det.
På Krussen sitt treff i Kragerø hadde Eikli et seminar om alkohol. Dit kom rundt halvparten av de 700 som deltok på treffet.
- Det sier noe om hvor ønsket det er for ungdom å kunne snakke om temaet, sier Eikli, og utfordrer samtidig kristne internatskoler til å ta det mer på alvor.
- Der burde de ha gode rutiner for å snakke om alkohol jevnlig, mener han.
Dagen