BILVASK: Britiske bedrifter som tilbyr håndvask av biler er blant virksomhetene som er mistenkt for bruk av slavearbeid.

Kristne ber om hjelp til 100.000 slaver

Kristne aktivister i Storbritannia oppfordrer den britiske regjeringen til å komme med tiltak som kan hjelpe ofre for moderne slaveri.

Publisert Sist oppdatert

Oppfordringen kommer som f­ølge av en ny rapport fra Center for ­Social Justice (CSJ) og antislaveri-organisasjonen Justice and Care som antyder at minst 100.000 mennesker er ofre for slavearbeid i Storbritannia.

Rapporten med tittelen «It Still Happens Here: Fighting UK Slavery in the 2020s» avdekker at slaveri fremdeles forekommer i stort omfang i ­Storbritannia.

I en spørreundersøkelse kom det fram at bare 30 prosent av befolkningen er sikre på at de vil kunne oppdage tegn på moderne slaveri. Ytterligere 60 prosent av de spurte vet ikke hvor de skulle melde fra om slavearbeid hvis de kom over noe mistenkelig.

Faresignaler

Lucy Colman er en kristen spesialrådgiver hos Justice and Care som var med på å skrive rapporten. Hun forteller til nyhetstjenesten Premier at bruken av moderne slaveri ofte skjer rett foran øynene våre og oppfordrer publikum til å lære mer om faresignalene.

– Vi må se etter ting som dårlige levekår og mennesker som er spesielt isolerte sier hun.

– I nedstengningsperioden i forbindelse med korona-smitten, var det tilfeller der personer rapporterte om folk som kom og gikk fra hus på alle slags rare ­tider av døgnet. Det viste seg å være ­bordeller, og reglene for smittevern ble ikke overholdt.

Colman legger til at identifiserbare tegn på overgrep inkluderer «mennesker som er uflidde, som reiser til uvanlige tider eller som er motvillige til å søke hjelp» og fremhevet at slaveri ofte «foregår rett for øyene på oss, i for ­eksempel negle-salonger, steder med ­håndvask av biler og i andre servicebedrifter».

– Det finnes tegn og signaler på hva som foregår og som man kan få øye på, og det er veldig viktig for oss å få vite om det, sier hun.

Faller utenfor

Lucy Colman legger til at noe av det mest urovekkende som kom frem fra rapporten, var å se hvor ofte oppdagede ofre for moderne slavehandel faller helt utenfor hjelpeapparatet.

Rapporten konkluderer med at det beste regjeringen kan gjøre for å få slutt på moderne slaveri, er å støtte det nylig fremlagte lovforslaget mot moderne slaveri.

Lord McColls lovforslag tar sikte på at ofre for moderne slaveri i England og Wales får en lovfestet støtte for å beskytte dem mot risikoen for utnytting, hjemløshet og risikoen for videre menneskehandel. De skal også sikres hjelp til å gjenoppbygge livene sine.

Dette vil omfatte økonomisk assistanse, husrom og retten til å bli i landet i en periode på 12 måneder med mulighet for forlengelse dersom de har behov for det.

CARE

Den kristne, humanitære hjelpeorganisasjonen CARE bidro til å utforme det nye lovforslaget fra Lord ­McColl.

Organisasjonens talsmann, James Mildred, sier at både omfanget av sakene, at slaveri foregår i det skjulte og at forbryterne opererer på tvers av landegrensene, gjør det vanskelig å bringe kriminelle for retten. Men ekstra støtte til ofrene er en viktig måte å hjelpe dem på.

– En av de viktigste begrunnelsene for å gi ofrene ­støttegarantier, er at hvis vi gjør det så viser erfaringene at det er mer sannsynlig at de har mot til å vitne i en domstol slik at gjerningsmennene kan få sin straff, sier han til Premier.

– Jeg håper at et resultat av denne rapporten, er at den virkelig hjelper folk å forstå det tragiske og fryktelige som skjer rundt oss, rett for øynene våre. Dette er realiteten i dagens slaveri.

Tekstilfabrikker

Rapporten kom samtidig med at det konservative parlamentsmedlemmet Andrew Bridgen sa at han tror at så mange som 10.000 mennesker kan jobbe under slavelignende forhold i tekstilfabrikker i Leicester.

Klesfirmaet Quiz har sagt at de tror at en av deres leverandører, med base i byen, har brukt en underleverandør som har vært beskyldt for brudd på den nasjonale minstelønnssatsen.

Selskapet sier at det ser påsaken, bare en uke etter at lignende beskyldninger reduserte aksjekursen til klesfirmaet Boohoo med mer enn en tredel.

Powered by Labrador CMS