KRISTEN BOKHANDEL: – Jeg får jobbe med det jeg ønsker, og dette er i grunnen min lønn, sier Bente Sørhus Eggebø. Hun startet en kristen bokhandel i Stavanger sist høst.

Kristne bokhandlere stamper i motvind

Halvparten av de kristne bokhandlene gikk i minus i fjor, og hos andre er marginene små. Antall butikker er kraftig redusert etter Vivo-konkursen.

Publisert Sist oppdatert

Tall som Dagen har innhentet fra de 16 kristne bokhandlene som drives i dag, viser at det er få som går med solide overskudd. Best resultat fikk Kilden i Alta og Knut A. Høyer i Arendal med henholdsvis 584.000 og 500.000 kroner. Men de selger også andre artikler enn bøker, ikke minst gjelder det butikken i Finnmark.

Ny butikk i Stavanger

Det ble i fjor startet én ny kristen bokhandel, Ordet e´ditt i Stavanger.

– Vi åpnet butikken i begynnelsen av november og opplevde en fantastisk tid før jul. Det var en fest med mange fornøyde kunder og god respons. Ikke tvil om at dette var et gunstig tidspunkt å starte, forteller Bente Sørhus Eggebø, som leder den nye butikken.

I løpet av de to siste månedene i fjor hadde Ordet e´ ditt en omsetning på 1,1 millioner og fikk et overskudd på 100.000 kroner.

Festen over

Så kom januar, festen var over, og det ble mye stillere i butikken.

– Men det går fortsatt bra, og vi makter å betale regninger og lønn. Dessuten tærer vi på store innkjøp som ble gjort i fjor. Vi har blant annet solgt en god del bibler og andaktsbøker til konfirmanter, forteller Sørhus Eggebø.

Hun arbeidet tidligere i Bok & Media-butikken i Stavanger da den ble nedlagt i 2014 og synes det er veldig kjekt at det igjen er en kristen bokhandel i byen.

– Dette er i grunnen min lønn, for jeg får jobbe med det jeg ønsker, konstaterer hun.

Salg til menigheter

Den ivrige bokhandleren hadde håpet og trodd at det skulle bli mer salg til ulike menigheter.

– Enkelte forlag sender ut gode tilbud direkte til menighetene som det er vanskelig for oss å konkurrere med. Det gjør det litt vanskelig for oss bokhandlere, sier Bente Sørhus Eggebø.

Problematisk

– Vi opplever at det er blitt tøffere konkurranse fra våre egne leverandører, og det gjelder flere av de kristne forlagene. Markedet for kristne bøker er blitt mindre, og det er blitt færre forhandlere som distribuerer bøkene fra de kristne forlagene. Vi skjønner at de må markedsføre seg, men det gjør det ikke lettere for oss som forsøker å vise bredden av det som finnes, sier Hjemdal.

– Det er leverandørene som bestemmer våre vilkår, for vi er bundet til reguleringer når det blant annet gjelder pris. Dermed blir vi sårbare når sluttbrukere får de samme tilbud som gis til bokhandlene, og vi har lite og ingen fortjeneste, forklarer Øyvind Hjemdal.

– Skremmer meg

Tarald Ueland i Bergen har lang erfaring i den kristne bokbransjen. Han var i en årrekke forlagssjef i Sambåndet Forlag og leder for Vestlandskes Bokhandel i Bergen med gode resultater. Ueland har også stått sentralt i oppbyggingen av den nye Bergen Kristne Bokhandel som startet i 2015.

Tarald Ueland har fått tilsendt resultatene for de kristne bokhandlene i fjor.

– Jeg visste det er krevende å drive kristen bokhandel i dag. Men disse tallene skremmer meg, sier Ueland til Dagen.

Små overskudd

– Under halvparten av bokhandlene ser ut til å gå i pluss. I tillegg er det et problem at overskuddene er altfor små, og det skal lite til før de også kan komme i minus, påpeker Tarald Ueland.

Han mener at det burde vært 30 kristne bokhandler i dag, mens det bare er halvparten. Hovedårsaken til den kraftige nedgangen er konkursen i bokhandelkjeden Vivo i 2016. Dette var den tidligere Bok & Media-kjeden som da hadde 21 butikker. Den var eid av Normisjon og Misjonssambandet med henholdsvis 85 og 15 prosent av aksjene. Åtte av butikkene fortsatte med andre eiere, og sju ble overtatt av Norli Libris.

Konkrete råd

– Har du noen konkrete råd å gi til dem som driver en kristen bokhandel?

– Jeg har tre forslag som kan være med å styrke økonomien på kort og lang sikt. For det første bør en ta butikken ut av lokalet så ofte som mulig. Anbefal og selg bøker der kristenfolket møtes. Jeg vil også foreslå at det lages temakvelder i butikken. Dessuten bør bokhandlene få ned bemanningen og spare lønnskostnader, og bygge opp en god stab med frivillige medarbeidere. Vent ikke med tiltak til butikken har røde tall, oppfordrer Tarald Ueland.

Powered by Labrador CMS