Kristne Elen (19) fra Gaza ble nektet påskefeiring i Jerusalem
Først etter at den katolske påskefeiringen var over, fikk 300 av Gazas kristne tillatelse til å dra til Jerusalem.
– Det er veldig trist at vi ikke får delta i den store påskefeiringen i Jerusalem, sier Elen Michael (19) til Dagen.
Ettermiddag er blitt til kveld i et av Gazas eldste nabolag, og utenfor den lukkede porten er det tomt for folk.
Men det er ikke stille av den grunn. For de gir godt med lyd fra seg, menneskene på den andre siden av gjerdet.
Det er påskeaften, og i katolske Holy Family Church er de kristne i gang med de siste forberedelsene før den store feiringen.
Færre enn 1.000 igjen
Kristne utgjør så lite som 0,05 prosent av Gazas to millioner innbyggere. I 2015 var det bare 1.200 igjen. Sist Dagen besøkte den palestinske enklaven, i august 2018, hadde 200 av dem reist. Dersom utviklingen fortsetter i samme tempo, vil det ikke være flere kristne igjen i området om 15 år.
Men selv om det kan være utfordrende å tilhøre en såpass liten minoritet, har kristne hatt noen privilegier som den muslimske befolkningen har kunnet se langt etter.
To ganger i året, når det er jul og påske, har en stor gruppe kristne fått tillatelse til å dra til henholdsvis Betlehem og Jerusalem for å feire høytiden med familie og venner.
Fram til påskeaften har det imidlertid vært taust fra israelske myndigheter, og kveldens feiring markerer avslutningen på den katolske påsken.
– Får kommentarer
– Det er noe helt annet i Jerusalem, sier Elen Michael.
Hun smiler. Ikke med munnen, men med øynene.
– Der kan man feire påske ute i gatene og overalt, men her i Gaza føler vi at vi må holde oss innenfor kirkens område.
For inne på kirkens område er det trygt å være kristen. Utenfor er det annerledes. Der er Michael annerledes. Med gullkorset og det sorte, lange håret, som akkurat nå ligger løst på skuldrene hennes.
– Det hender at jeg får noen kommentarer, men det bryr jeg meg ikke om, sier hun.
Sist Michael feiret påske i Jerusalem var i 2016. Siden den gang har det skjedd mye. Hun har blant annet forlovet seg med en gutt fra Vestbredden. Som hun ennå ikke har møtt.
– Vi traff hverandre på nett. Jeg har søkt om å få dra ut av Gaza flere ganger, men til nå har jeg bare fått avslag, sier hun.
Speidere og sekkepiper
Men Tarazi bærer ingen kilt. Sammen med Michael er han speiderleder for barna i kirken, som med sine 200 medlemmer er nest størst på Gazastripen. Også han har søkt om å få reise til Jerusalem for å feire påske.
– Det har alle de kristne i Gaza gjort. Men vi har ikke engang fått et svar. Som pilegrimer burde vi absolutt være der, sier han.
– Men vi kan selvfølgelig skape glede her på Gazastripen også, sier Michael.
– Kanskje, kanskje ikke
– Jeg vet ikke. Kanskje ja, kanskje nei.
Elham Farah sukker.
– I fjor fikk en stor gruppe eldre på over 55 år dra til Jerusalem for å feire påske, forteller hun.
– Men de unge fikk ikke reise, sier kvinnen.
Hun nekter å røpe eksakt hvor gammel hun er, men ler når hun innser at hun har innrømmet at hun i hvert fall er over 55.
– Jeg pleier bare å si at jeg er 100 år gammel.
Mer latter. Og så et nytt sukk.
– Vi vil dra, men vi vet ikke. Vi vet ikke, gjentar hun.
– Nytteløst
Og det er flere som ikke vet. På den åpne plassen foran kirken rusler George Anton rundt og hilser på folk. Da Dagen snakket med Anton i 2015 var han ansatt i administrasjonen i den katolske kirken. Nå er han bare et ordinært kirkemedlem.
– Vanligvis har en gruppe kristne fått dra til Jerusalem for å feire påske, men i år har Israel verken godtatt eller avslått søknadene våre, sier han til Dagen.
I dag er siste dag i den katolske påskefeiringen. Dersom de kristne skulle få innvilget søknaden om å få dra til Jerusalem likevel, vil det ikke bety noe som helst, ifølge Anton.
– Det vil være nytteløst, også på grunn av den jødiske feiringen som starter nå.
Han sikter til høytiden pesach, som finner sted mellom 19. og 27. april.
Anton legger ikke skjul på hva han mener om saken.
– Det er svært deprimerende. De kan ikke nekte oss å feire påske. Dette handler ikke om politikk.
Hamas-vakthold
Gårsdagens feiring er tilbakelagt. En ny står for tur. Det er grytidlig påskemorgen, og i den trange gaten hvor Church of Saint Porphyrous står har flere tungt bevæpnede Hamas-vakter sunket ned i hvite plaststoler.
– Det er ikke behov for vakthold. De bare kommer uten å gi beskjed i forveien, sier Ibrahim Jahshan til Dagen.
Han veiver med armene når han snakker, mannen som er talsperson for det ortodokse kirkesamfunnet. Med sine drøyt 700 medlemmer er det klart størst på Gazastripen.
Jahshan understreker at de kristne ikke trenger Hamas’ beskyttelse.
– De har sendt vakter hit helt siden Yassir Arafats tid. Når vi er ferdige nå kommer de til å ønske oss til lykke med feiringen, sier han.
– Hadde solgt gullet sitt
Den ortodokse påsken begynner uken etter den katolske, men heller ikke de har på dette tidspunktet hørt noe om hvorvidt de vil få muligheten til å feire i Jerusalem.
– Hittil har ikke israelske myndigheter gitt noen av Gazas kristne tillatelse til å dra til Jerusalem. Nå er det palmesøndag og fra i dag av vil vi befinne oss i den hellige uke. Vi kommer til å be om at de skal åpne hjertene sine slik at vi kan delta i feiringen der, sier Jahshan.
Han er imidlertid usikker på om det at de kristne ikke får dra til Jerusalem, er ensbetydende med at feiringen på Gazastripen blir større.
– Jeg tror ikke det. De fleste har ikke penger. De har ikke råd til å kjøpe ting som klær og blomster.
– Så selv om de skulle få dra til Jerusalem i år, så hadde de ikke hatt råd?
– Det er mulig. Men folk her har slektninger, sønner og døtre der. Om de så måtte ha solgt gullet sitt eller andre ting for å kunne reise, så hadde de gjort det.
Håper på familietur
– Vi har veldig lyst til å dra, men vi kan ikke fordi Israel ikke har gitt oss...
Pappa Riziq Alsoury saumfarer det engelske vokabularet sitt for ord. Men han rekker ikke å tenke seg om lenge.
– Tillatelse, sier konen Rita Alsoury
– Tillatelse ja, gjentar ektemannen.
Han forteller at de har slektninger i Beit Sahour, en liten by øst for Jerusalem.
– Men det er flere år siden vi har vært der nå, sier han.
10 år gamle Maria Alsoury har feiret påske i Jerusalem tidligere og har ennå ikke gitt opp håpet om å få dra i år.
– Du vil tilbake?
– Ja, sier hun bestemt.
Tom baptistkirke
I tillegg til den ortodokse og den katolske kirken, finnes det også en baptistkirke på Gazastripen. Kirken har ingen offisielle medlemslister, men pastor Hanna Maher, som ble hentet fra Egypt for å lede menigheten for et par år siden, anslår at de samler rundt 50 til 60 mennesker til gudstjeneste hver søndag.
– Det er ikke så mange som kjenner til denne kirken, sier han.
Den er i hvert fall helt tom i dag. Det samme gjelder det tilhørende biblioteket. Maher baner vei til en smal hylleseksjon med kristen litteratur blant haugevis med bøker om alt fra «a» til «å». Eller tilsvarende bokstaver i det arabiske alfabetet, rettere sagt.
– De fleste som kommer hit er katolikker eller ortodokse kristne, og de har jo sine påskefeiringer, sier han.
– Men jeg håper at vi skal få til noe neste uke en gang, fortsetter Maher.
– De gjør som de vil
Heller ikke baptistpastoren vet om de kristne kommer til å få tillatelse til å dra til Jerusalem i år.
– De har ikke fått noen tillatelse ennå. Min kone er palestiner, og hun har ikke hørt noe. Forrige jul fikk mange av de kristne reise, men ikke nå. Kanskje det er på grunn av pesach.
– Men det er jo pesach rundt påske hvert år?
– Ja. Det er sant. Så hvorfor får ikke de kristne dra til Jeursalem? spør Maher.
Han svarer på sitt eget spørsmål.
– Jeg vet ikke.
Maher peker på at den katolske påskefeiringen er over, og at den ortodokse påskefeiringen er så godt i gang at det uansett vil være for sent om israelske myndigheter plutselig skulle snu.
– Men Israel kan finne på å gi tillatelsen etter påsken, sier han.
– Du ville ikke blitt overrasket?
– Nei. De gjør som de vil. Ingen kontrollerer dem eller forstår hvordan de tenker.
*Se video:
Israel snur
To dager har gått siden påskegudstjenesten i den ortodokse kirken idet beskjeden kommer. Israelske myndigheter har snudd. 300 av Gazas kristne får likevel reise til Jerusalem.
– Forsvarsdepartementet utstedte opprinnelig ikke tillatelser, noe som betydde at kristne som ønsket å feire påske i Jerusalem på søndag, dessverre ikke kunne gjøre det, sier Saleh al-Zig til The Times of Israel.
Saleh al-Ziq er en høyt rangert offisér i Kommisjonen for sivile saker i Den palestinske selvstyremyndigheten.
Ifølge al-Ziq skal 175 av de 300 tillatelsene ha vært øremerket kristne over 55 år. Israel skal imidlertid ha gitt barn under 16 år tillatelse til å reise sammen med en forelder eller besteforelder.
– Selv om vi mottok over 300 tillatelser, søkte vi om litt over 1.000, sier han.
– De kristne er viktige
– Det gjelder både kristne og muslimske feiringer. Vi passer på at det ikke hender dem noe, og at de får feire i fred. Ingen får gjøre noe med en så viktig del av det palestinske folket, sier han til Dagen.
– De kristnes eksistens på Gazastripen er viktig for Hamas?
– Ja, veldig viktig. De kristne er en like viktig komponent i den palestinske befolkningen som hvilken som helst annen komponent. Vi besøker dem kontinuerlig, sameksistensen er veldig god og vi behandler hverandre normalt.
Vil ikke kommentere
Onsdag forrige uke ba Dagen israelske myndigheter om tall på antall kristne som har fått reise til Jerusalem for å feire påske de siste årene, og hvor mange som har «hoppet av» i forbindelse med høytiden i stedet for å returnere til Gaza igjen.
Kommunikasjonsavdelingen i COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories) ønsket ikke å stille til intervju, men ba om å få tilsendt alle spørsmål skriftlig. Et par dager senere henviste imidlertid talsperson Shani Sason til Det israelske forsvarsdepartementet (MOD).
Forsvarsdepartementet henviste tilbake til Shani Sason og var klare på at COGAT er riktig departement for statistikken og de aktuelle spørsmålene. Men Sason ønsket fortsatt ikke å kommentere saken og viste videre til Israel Foreign Ministry (IFM).
Talsperson Emmanuel Nahshon i IFM kunne bekrefte at 300 av Gazas kristne har fått tillatelse til å dra til Jerusalem for å feire påske i år, og at 200 kristne har fått tillatelse til å dra til Jordan. Det siste skal imidlertid kun gjelde kristne over 55 år. Nahshon hadde heller ikke mulighet til å svare på noen spørsmål.
Han henviste i stedet til talsperson David Baker ved Statsministerens kontor (PMO). Baker ba COGAT om å svare, men hittil har det ikke lykkes Dagen å få en kommentar fra israelske myndigheter.
-----