Kristne flykter fra Jesu fødeby

Hamas pynter Fødselskirken, men englene synger ikke på Betlehemsmarken. Overgrep fra militante muslimer får mange kristne til å flykte fra Jesu fødeby.

Publisert Sist oppdatert

Den pengelense Hamas-regjeringen vil bevilge 300.000 kroner til å pynte Fødselskirken i Betlehem i forbindelse med julefeiringen.

? Vi har ikke sponset noen muslimske feiringer, men vi vil sponse denne kristne høytiden som er en viktig del av Betlehem. De palestinske myndighetene vil ønske våre kristne brødre en god feiring. De er en integrert del av det palestinske samfunnet, sa talsmann Abu Eisha til nyhetsbyrået Associated Press (AP) ved inngangen til julemåneden.

Flytter
Ifølge NTB som siterer AP, har Hamas-sponsingen møtt blandede reaksjoner hos lokale kristne som mistenker
islamistiske militante for å prøve å oppnå godvilje hos det internasjonale samfunnet.

? Det er bare et spill for galleriet, sier en eldre dame, som i frykt for represalier ikke ønsket å bli navngitt. Både ledere i ulike kirkesamfunn og enkeltpersoner i Betlehem forteller til det anerkjente pressebyrået at "usikkerheten er stor og øker stadig". Mange selger unna eiendommene sine og reiser til Israel, USA og Canada.

? De fleste kristne her er i en prosess der de er i ferd med å flytte, planlegger å flytte eller tenker på å flytte, sier Sami Awad, leder i Holy Land Trust til AP. Ifølge tall fra november i år, utgjør kristne nå 15 prosent av befolkningen i Betlehem mot 80 prosent for et par tiår siden. I 2001 var tallet 20 prosent, og det synker i et stadig raskere tempo.

Sikkerhetsmuren
? Den lille byen Betlehem er kanskje mer forbundet med kristendommen enn noe annen by i verden. Men nå frykter man at det snart ikke vil være noen kristne igjen her i det hele tatt, rapporterer BBC News sin journalist i Betlehem, Matthew Price.

? Livet er vanskelig for alle i Betlehem. Her finnes ikke arbeid. Barna har ikke noe trygt sted å leke. Vi ønsker ikke å reise herfra, men du vet... Matthew Price har møtt kristne arabere som forteller om vanskelighetene mange opplever med å arbeide i Israel etter at sikkerhetsgjerdet ble reist. Det tar opptil to timer daglig å passere sjekkpunktet til og fra jobben. Gjerdet ble reist for å forhindre palestinske selvmordsbombere fra angrep i Israel, men det separerer Betlehem fra Jerusalem som gjennom århundrer har vært nært forbundet.

En kristen mann som skjærer ut suvenirer i oliventre, sier til Price at det ikke finnes kunder å selge dem til i Betlehem. I hovedgaten står en rekke butikker stengt med grønne bommer. Treskjæreren er bekymret over at turistene ikke lenger kommer til Betlehem. ? Få besøkende orker å passere sikkerhetsmuren, hevder han.

Intifadaen
I fjor kom kun 2500 turister til Jesu fødeby rundt juletider. Før den andre palestinske intifadaen tok til i oktober 2000 til november 2001 og sikkerhetsgjerdet ble reist, kunne så mange som 90.000 pilegrimer ankomme Betlehem i desember. De fleste kristne i Betlehem har vært avhengige av turistnæringen for å tjene til livets opphold.

Etter den siste intifadaen har de i praksis mistet sin hovedinntektskilde. Det er bortimot umulig for dem å finne arbeid innenfor andre næringer. Det bekrefter den jødiske menneskerettighetseksperten Justus Reid Weiner i boken "Menneskerettighetsbrudd mot palestinske kristne", som er oversatt til norsk og utgitt av Montanus Forlag. Weiner har intervjuet 100 arabiske kristne i de palestinske selvstyreområdene i løpet av de siste ti årene.

En luthersk pastor som ble intervjuet av Weiner 15. november 2001, like etter den siste intifadaen, fortalte at plassen foran Fødselskirken i Betlehem tradisjonelt var fylt av kristne butikker. Men den radikale islamiseringen har medført en muslimsk forbrukerboikott av kristne foretninger, samtidig som mafialignende "sikkerhetstyrker" tvinger butikkeierne til å betale beskyttelsespenger for å kunne fortsette. Mange tvinges til å legge ned.

Islamisme
BBC-journalisten Price rapporterer at de kristne i Jerusalem ikke bare er i en vanskelig økonomisk situasjon. De er også skremt, spesielt etter at den militante islamistiske bevegelsen Hamas vant regjeringsmakten i vinter. Justus Reid Weiner påpekte i et intervju med Magazinet i høst at kristne blir trakassert, de mister jobben, eiendom blir inndratt, kvinnene blir voldtatt og så videre.

? Det må leges diplomatisk press på Hamas og Islamsk Jihad. Det må bli religionsfrihet, og den må også gjelde for folk som vil skifte religion. Slik det er nå, får folk problemer med en gang de begynner å lese i Bibelen, sa Weiner.

Matthew Price forteller at han og hans kone selv har opplevd å bli stoppet av maskerte og bevæpnede menn fra Islamsk Jihad. De ble anklaget for å være jødiske bosettere og truet på livet, men fikk gå etter at de kunne dokumentere at de var utenlandske statsborgere. I et annet tilfelle ble de steinet av palestinske ungdommer mens de oppholdt seg på et kristent sted.

? Jesu fødeby er blitt svært farlig å besøke, medgir Matthew Price.

Magne Vågnes

Powered by Labrador CMS