FØLELSER: Sterke følelser preget de fremmøtte under en fredelig demonstrasjon i Atlanta, Georgia i forbindelse med domsavsigelsen i Floyd-saken på tirsdag.

Kristne håper på forsoning etter dom

Kristne ledere i USA og internasjonalt uttrykker tilfredshet med dommen etter drapet på George Floyd, men advarer mot å tro at de grunnleggende problemene er løst.

Publisert Sist oppdatert

Reaksjonene begynte å strømme ut kort etter at dommen falt tirsdag mot politimannen som holdt Floyd under kneet sitt i ni minutter. Gjentatte ganger ropte afroamerikaneren «Jeg får ikke puste».

Samtidig er flere amerikanere igjen opprørt over brutalitet fra politiet. Søndag skjøt og drepte en politimann 20-åringen Daunte Wright i Minnesota, delstaten der også Floyd ble drept. Årsaken er angivelig at polititjenestekvinnen oppfattet en pistol som et elektrosjokkvåpen.

I forrige uke ble det offentliggjort bilder av en politioffiser i Chicago som skjøt 13-åringen Adam Toledo som så ut til å ha sluppet våpenet sitt og rakt hendene i været.

Fire hundre år

Da dommen falt, var kristne World Magazine på besøk hos den afroamerikanske pastoren Terrell Walter i Minnesota.

– Ok, det er en seier, men det er ikke en seier, sier Terrell.

Han påpeker at dommen ikke endrer konsekvensene.

– Selv med dommen må forandringen starte med oss. Med meg, sier han.

Terrell viser til at historien har vært skuffende for afroamerikanere.

– Jeg mener, vi snakker om hundrevis av år, sier han.

De første afrikanerne nådde Virginia allerede i 1619. Men Terrell legger til at han skulle ønske at svarte afrikanere var mer fokusert på ikke å brutalisere hverandre, fordi svarte mennsker dreper svarte mer enn politiet gjør.

Rammes oftere

Den afroamerikanske megakirkepastoren T. D. Jakes, som holder til i Dallas i Texas, uttrykker glede over dommen i Floyd-saken. Men han understreker at mye arbeid gjenstår. Han mener rettsystemet i USA er preget av betydelige mangler.

POLITIREFORM: Megakirkepastor T. Dj. Jakes ser behov for at myndigheter på alle nivåer tar grep for å reformere politiet i USA.

Han oppfordrer til å holde oppe presset for politireform.

«Min bønn er at dette vil bidra til et tryggere samfunn der rettferdigheten omfatter absolutt alle uavhengig av sosioøkonomisk status, rase, religion eller kjønn», fortsetter Jakes.

Oppgjør med fortiden

Evangelist Franklin Graham konstaterer at den tidligere politimannen Derek Chauvin ble funnet skyldig i alle anklagene knyttet til George Floyds død.

«Det juridiske systemet vårt har fungert og rettferdigheten er oppfylt. Jeg håper at hele Amerika og ordensmakten vil lære av dette, og at vi vil bli en bedre nasjon», skriver Graham på Twitter.

Spenninger om rasespørsmål har det siste året vært oppe i Sørstatsbaptistene. Enkelte afroamerikanske pastorer har valgt å forlate det nest største kirkesamfunnet i USA fordi de mener man ikke har tatt tilstrekkelig oppgjør med fortidens holdninger.

Russell Moore er kirkesamfunnets fremste talsperson i etiske spørsmål og har vært opptatt av å fronte rettferdighet på dette feltet.

«La oss arbeide sammen for en ny æra med raserettferdighet og amerikansk håp», skriver Moore i en melding der han også uttrykker takknemlighet for dommen og oppfordrer til forbønn for Floyds familie.

Lang vei

Samuel Rodriguez, som leder National Hispanic Leadership Conference, mener saken har vist at skygger fra fortiden fortsatt bidrar til spenninger. Han beklager at det trolig vil bli flere slike hendelser.

Løsningen på et politisk og juridisk nivå er «blind rettferdighet» fra dommere og lovgivere. Men for USAs sjel er det «empati, forståelse og kjærlighet for ens neste samme hvilken hudfarge han har».

Presidenten for paraplyorganisasjonen National Association of Evangelicals, har også uttalt seg:

«Selv om denne dommen ikke kan få George Floyd tilbake til livet, ber vi om at den setter familien hans og landet vårt i stand til å ett steg videre på den lange og vanskelige veien mot sann rettferdighet og varig fred».

Flere generasjoner

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, beskriver rettferdighet for George Floyd som avgjørende.

«Jeg ber for familien og vennene hans i dag, og for alle som har ventet sammen med dem. Jeg ber også for alle som lever med traumer fra rasistisk vold og undertrykkelse, som de har holdt ut over mange generasjoner, og for alle som fortsetter å vente og kjempe for rettferdighet», skriver Welby.

Som den øverste lederen for Church of England er han også den fremste representanten for de anglikanske og episkopale kirkene over hele verden.

Behov for tillit

Den britiske evangelikale teologen Krish Kandiah har selv blandet etnisk bakgrunn. Han beskriver dommen som et første steg på veien mot raserettferdighet.

«Vi må konfrontere korrupsjon, gå i rette med ulikhet og gjenoppbygge tillit. Rettssaken innebærer viktige utfordringer ikke bare for USA, men for Storbritannia også», skriver Kandiah på Twitter.

Powered by Labrador CMS