STORE ØDELEGGELSER: Som følge av den etniske konflikten i Manipur har flere lokalsamfunn opplevd at hus, kirker og andre bygninger har blitt påtent og brent til grunnen. Her tar en familie med seg restene fra sitt hjem i byen Sugnu i Manipur etter det som var et voldelig oppgjør i juni.

Kristne i India gjemmer seg i skogen. Kirkeledere krever umiddelbare fredsaksjoner

Uroen i delstaten Manipur får kristne til å ta til gatene og påkalle presidenten.

Publisert Sist oppdatert

I mai kom de første meldingene om vold i den indiske staten Manipur.

Den pågående konflikten mellom det hinduistiske meitei-folket og de kristne etniske gruppene i delstaten har bare eskalert siden da.

Dette er konflikten

Manipur en lang historie med sivile, kompliserte konflikter. Etniske grupper, med egne språk, kulturer og religioner er i en konstant kamp om makt, ressurser og innflytelse i staten.

Den hindudominerte meitei-stammen, som utgjør 50 prosent av innbyggerne, har i årevis aksjonert for å bli anerkjent som en «urfolksgruppe» (Scheduled Tribe) som vil gi dem en sterkere posisjon og mer påvirkning i samfunnet.

Med det hindunasjonalistiske partiet BJP i regjering, er et slikt scenario blitt mer realistisk.

Frykten til de andre etniske gruppene, hvor mange er kristne, er at de vil miste grunnleggende rettigheter og bli forfulgt dersom meitei-folket får urfolksstatus og dermed enda mer.

Meitei-folket er blant annet beryktet for å undertrykke mennesker med annen religion enn hinduismen.

Under en protest i delstatens hovedstad, Imphal, 3. mai demonstrerte representanter fra de kristne naga- og kuki-stammene mot anerkjennelsen. Men demonstrasjonene førte til voldelige sammenstøt.

Disse sammenstøtene har igjen ledet til eskaleringen av konflikten og volden som nå pågår.

Som et resultat av volden er over 100 mennesker blitt drept. Flere titusen er på flukt i India. Mange lokale hus og kirker har blitt brent ned i kampene.

Ifølge BBC har til nå 130 personer blitt drept, mens 70.000 mennesker er internt fordrevne.

Flere hundre kirker skal også være brent ned, skriver flere internasjonale medier.

Kilder Dagen har snakket med i India forteller at medlemmer av det kristne kuki-folket blir nektet å forlate staten av politiet som de mener favoriserer meitei-folket. Derfor har de ingen andre steder å gjemme seg enn i skogen.

Reaksjonene på volden, og indiske myndigheters manglende evne til å stoppe den, har vært mange – både i India og utlandet.

31. juli sendte den indiske kristne alliansen All Indian Christian Council (AICC), på vegne av kristne i hele landet, et brev til president Droupadi Murmu.

Budskapet er brutalt enkelt:

– Bring fred til Manipur.

MASSIVE PROTESTER: Volden mellom etniske grupper i den indiske delstaten Manipur har ført til en rekke demonstrasjoner over hele India. Her protesterer en gruppe kristne indere i byen Ahmedabad 23. juli.

Krever handling

AICC, som inkluderer kirkesamfunn, misjonsbyråer, institusjoner og kristne lekledere over hele India, har til hensikt å beskytte og tjene indiske kristnes interesse.

I brevet til presidenten understreker de et umiddelbart behov for sikkerhet og trygghet:

«Befolkningen i Manipur fortjener å leve i et trygt og fremgangsrikt miljø, fri for frykt og vold. Din påvirkning og lederskap kan utgjøre en betydelig forskjell i å løse krisen og styre landet imot en lysere og mer harmonisk fremtid», skriver de.

Pastor og distriktsleder i AICC, Juhani Halonen, har vært med å forfatte brevet.

Han forteller at en utløsende faktor for avgjørelsen om å skrive til presidenten var en video av en spesiell hendelse, blant annet omtalt av CNN.

SNAKKER UT: Juhani Halonen (med mikrofonen) holder en appell under en fredelig demonstrasjon i Manipur 1. august.

Videoen skal angivelig vise to kvinner fra kuki-folket som blir tvunget av en gruppe menn fra meitei-folket til å gå naken gjennom en gate i Manipur for deretter å bli gjengvoldtatt.

– Myndighetene klarer ikke lenger å skjule hva som skjer. Når det viser seg gang på gang at volden ikke stopper, at mennesker må bo i skogen for å finne trygghet, da må våre ledere vise handlekraft. Mange indere er rasende, sier Halonen til Dagen.

Kalde fronter

Da videoen med de to kvinnene gikk viralt, skrev BBC at spesielt angrep mot kvinner blir brukt til å spre falsk informasjon i konflikten.

De skrev også at videoer fra andre land og uten kontekst blir brukt for å sverte den ene og andre parten.

Halonen avkrefter at denne videoen var falsk.

SKARP SITUASJON: Konflikten i Manipur har ført til at de ulike etniske gruppene setter opp forsvar i org rundt sine lokalsamfunn. Dessuten pågår en kamp om hvem som spiller rollen som angriper og offer i konflikten. Her har en gruppe menn fra Meitei-folket satt opp en militærpost ved et skoholt.

– Sakene om seksuell vold er hundre prosent sanne. Å skru av internett blir brukt for å stoppe spredning av informasjon om enkelte hendelser, men vi vet at det har vært hundrevis av tilfeller hvor kvinner har blitt misbrukt i denne konflikten, sier pastoren.

Inderen forteller at forholdet mellom hinduene (meitei-folket) og de kristne (kuki-folket) i Manipur er på et frysepunkt.

– Akkurat nå er det ingen harmoni mellom de to gruppene. Kuki-folket krever en separat administrasjon for dem. De har ikke lenger tillit eller ønsker å leve med meitei-folket lenger.

Tre forslag til fred

Halonen og AICC kommer i sitt brev til presidenten med tre forslag til fred.

1. En rask, uavhengig og grundig etterforskning må iverksettes for å identifisere gjerningsmennene bak disse grusomme handlingene mot kristne fra kuki-folket, spesielt kvinner. Det er avgjørende at de som er ansvarlige for disse handlingene blir stilt for retten og får blir straffet deretter.

ETTERLYSER POLITIET: Kvinner fra Kuki-folket protesterer mot volden i Manipur og etterlyser beskyttelse fra politiet. Her fra en fredelig demonstrasjon New Delhi 22. juli.

2. Sikkerheten og tryggheten til ofrene må forsikres for enhver pris. Passende sikkerhetstiltak bør iverksettes for å verne dem mot ytterligere skade eller frykt. I tillegg trenger de omfattende støttetjenester som inkluderer tilrettelagt rådgivning og rehabilitering for å hjelpe dem til å komme seg både fysisk og psykisk.

3. For å forhindre ytterligere vold og for å gjenoppta freden i Manipur, trengs en robust og skånsom sikkerhetsstrategi. Den må ta hensyn til sikkerhetsbehovene til alle lokalsamfunn i regionen.

Denne uken arrangerte AICC også en fredsmarsj i Manipur. Halonen var blant de som ledet an demonstrasjonene.

FREDELIG DEMONSTRASJON: AICC og Juhani Halonen arrangerte 1. august en demonstrasjon mot volden i Manipur, India
FREDELIG DEMONSTRASJON: AICC og Juhani Halonen arrangerte 1. august en demonstrasjon mot volden i Manipur, India
FREDELIG DEMONSTRASJON: AICC og Juhani Halonen arrangerte 1. august en demonstrasjon mot volden i Manipur, India
FREDELIG DEMONSTRASJON: AICC og Juhani Halonen arrangerte 1. august en demonstrasjon mot volden i Manipur, India

– Jeg føler et ansvar som kristen leder å motivere det kristne samfunnet i Manipur. Å hjelpe dem å være sterke i troen og ha tro på fremtiden. Vi ber til Gud om at han skal komme nær og føre til endring hos våre myndigheter, sier han og fortsetter:

– Dersom den nåværende regjeringen blir gjenvalgt i 2024, er jeg redd for at kristne i India vil få det svært vanskelig fremover. Vi er allerede nå under stor fare, sier pastoren.

«Narko-terrorister»

Også medlemmer fra meitei-folket tar til gatene for å protestere mot volden.

De anklager kuki-folket for å blant annet være «narko-terrorister». Samtidig mener de kuki-folket spiller en rolle som offer i konflikten.

TO SIDER: Medlemmer av meitei-folket holder en fredelig protest i Mumbai 17. juni. De mener blant annet at kuki-folket bedriver terrorisme og truer Manipurs sikkerhet.

I en videoreportasje fra India Today snakker en reporter en kvinne som deltar i en fredelig demonstrasjon i Manipur 29. juli.

– Våre hjerter knust. Hvorfor blir bare volden fra 4. mai trukket frem av media? Mens alt som skjedde før den dagen forblir skjult. Til nasjonale medier ber vi om en balansert dekning av konflikten. Meiteiene lider også og vi har også vært ofre, sier kvinnen.

Demonstrantene etterlyser beskyttelse mot det de mener er kuki-terrorister som truer integriteten til delstaten.

Stille statsminister

Samtidig som situasjonen i Manipur skaper støy over hele landet, har statsminister Narendra Modi fra partiet BJP forholdt seg stille.

Kritikken mot Modi, som mange mener har vært altfor taus under konflikten, har økt i takt med stadig nye voldsepisoder.

TOK TIL ORDET: Statsminister i India, Narendra Modi, tok 20. juli til ordet og kommenterte videoen som viste to nakne kvinner mishandlet av en gruppe menn.

Etter videoen av de to nakne kvinnene i slutten av juli gikk viralt, tok han omsider bladet fra munnen.

– Jeg vil forsikre nasjonen om at ingen skyldige vil bli spart. De vil bli stilt til retten og det som skjedde mot disse døtrene av Manipur vil aldri bli tilgitt, sa Modi i en pressekonferanse gjengitt av The Guardian.

Fremtidshåp

Pastor Halonen har tro på at all oppmerksomheten både i gatene og i mediene vil bedre situasjonen i Manipur.

Han er takknemlig for journalister som reiser inn i India og dokumenterer hva som skjer. Konsekvensene av mer informasjon og åpenhet merker han har ført til færre større voldelige hendelser.

OPPMERKSOMHET: Juhani Halonen (midten) tror medieoppmerksomheten både nasjonalt og internasjonalt hjelper på å bringe fred til Manipur.

Men det gjenstår fremdeles mye før konflikten er helt løst.

– Det handler om rettigheter for alle religioner. Når myndighetene lager lover, som ikke-konverteringslover, innskrenker det våre rettigheter. Vi ønsker simpelthen rettferdighet for alle i India. Myndighetene har makt til å stoppe volden hvis de ønsker.

KIRKELEDER: Juhani Halonen er pastor og kjenner på et ansvar om å motivere sine kristne brødre og søstre i India under konflikten i Manipur.

Pastoren hyller innstillingen til sine kristne brødre og søstre i India.

– Uansett hvor ille voldsepisodene er, viser de kristne stor tillit til Gud. De ber hele tiden, mister aldri en søndagsgudstjeneste og stoler på at Gud støtter dem. Unge mennesker ofrer dessuten sin egen sikkerhet for å beskytte sine nærmeste. Vi ber om beskyttelse for dem og fred i Manipur, sier Juhani Halonen.

Powered by Labrador CMS