«Kristne i Nord-Korea utsatt for folkemord»
Brudd på menneskerettighetene fortsetter i Nord-Korea. Det er konklusjonen i en ny rapport fra en tverrpolitisk, britisk parlamentariker-gruppe.
Rapporten fra All-Party Parliamentary Group (APPG) for Nord-Korea viser at situasjonen ikke har bedret seg etter siste FN-rapport som ble publisert i 2014.
APPG-rapporten har samlet bevis for brudd på menneskerettighetene mellom 2014 og 2021 og fant at nordkoreanske myndigheter har vært involvert i drap, tortur, seksuell og kjønnsbasert vold, moderne slaveri og forfølgelse basert på religion eller tro.
Overgrep mot kristne
I en uttalelse til den kristne britiske nyhetstjenesten Premier påpeker Benedict Rogers, senioranalytiker for Øst-Asia i Christian Solidary Worldwide (CSW), at et av de viktigste funnene i rapporten gjelder brudd på menneskerettighetene mot kristne.
– Hvis noe har endret seg, så har situasjonen bare blitt enda verre. APPG antyder at det også kan være snakk om folkemord, spesielt når det gjelder kristne og mennesker som er født i Nord-Korea og der en av foreldre er kinesisk.
Organisasjonen Åpne Dører anslår at det er rundt 400.000 kristne i Nord-Korea som står i fare for å bli drept hvis de blir identifisert som Kristus-troende.
Kristne må bekjempes
– Kristendommen blir sett på som en farlig, fremmed religion som må bekjempes aggressivt. Det er følgelig ikke noe rom for kristne i Nord-Korea, og de må leve livet sitt i hemmelighet.
– Rapporter om at kirkeledere kan møtes fritt tjener utelukkende propagandaformål for å opprettholde en forestilling om religionsfrihet overfor omverden, heter det i rapporten.
APPG hevder også at grusomhetene «utgjør forbrytelser mot menneskeheten», og antyder at «det er grunner til å tro at noen av grusomhetene når grensen for folkemord».
Anbefalte tiltak
Rapporten gir også omfattende anbefalinger til den britiske regjeringen for å øke bevisstheten og håndtere situasjonen i landet.
Det går fra å vurdere «tilfeller av mulige folkemord-lignende grusomheter», å «sikre omfattende humanitær bistand til alle de som er berørt av grusomme forbrytelser i Nord-Korea», og å «optimalisere sanksjonsregimene».
Rogers sier at APPG ønsker å unngå å miste det drivet som FN-rapporten skapte i 2014.
– Det er en reell fare for at fremdriften har avtatt, at rapportene fra FN står på en hylle og samler støv. APPG budskap til den britiske regjeringen er: «Vi må ikke la det skje». Storbritannia må fortsette presset på Nord-Korea, både når det gjelder ansvaret for de forferdelige menneskerettighets-forbrytelsene, men også å prøve å finne måter å hjelpe nordkoreanerne.
Bønn ekstremt viktig
På spørsmål om hvordan kristne kan stå i solidaritet med de i Nord-Korea, svarer Rogers:
– Det er ganske mange nordkoreanere som har rømt fra landet, og noen av dem har havnet i Storbritannia. Så vi kan absolutt finne måter å møte dem på, bli venn med dem, oppmuntre dem. Men for dem som er i Nord-Korea, som vi åpenbart ikke har tilgang til, er bønner ekstremt viktig.